Pratite nas

Naši u svijetu

Hrvatica u NASA-i

Objavljeno

na

[pullquote_right]Asteroide koji prolijeću pored Zemlje prati i jedna Hrvatica, koja je voditeljica tima koji upravo ima zadatak praćenja asteroida.[/pullquote_right] Kraj golemog asteroida koji će kasno večeras proći kraj našeg planeta NASA je uz pomoć radara otkrila nove zanimljivosti. Riječ je o jednom od vrlo rijetkih asteroida koji ima i svoj satelit. Pretpostavlja se, promjera 600 metara. O novom otkriću u kojem kao jedna od voditeljica cijelog projekta radarskog praćenja asteroida, sudjeluje i Hrvatica Marina Brozović objavljene su i radarske snimke.

‘Ono što se vidi na prvim radarskim snimkama je glavno tijelo i komad od 600 metara koji kruži oko njega’, kaže hrvatski astronom Korado Korlević.

Dva megavata po asteroidu

Snimke su nastale u Kaliforniji uz pomoć velike antene od 70 metara. ‘Ona je u stvari korištena kao radar u tom slučaju i pucali su s dva megavata po asteroidu za dobiti refleksiju’, pojašnjava Korlević.

Jedna od voditeljica tima, Hrvatica je Marina Brozović, Splićanka koja radi u Nasinu centru u Pasadeni. ‘Ono na čemu Marina radi je da iz rotacija asteroida uspijeva napraviti sliku površine, a ono što je bilo iznenađenje je da oni su imali sliku ali su imali još nešto što kruži okolo’, opsiuje posao hrvatske astronomkinje Korlević.

Svaki put sve bliže…

Taj asteroid ne predstavlja opasnost za Zemlju, no to se može i promijeniti. ‘Svaki put kad kad prođu blizu Zemlje, Zemlja ih jednu mrvicu privuče prema sebi tako da će u budućnosti on kao i mnogi drugi postati opasan’, dodaje Korlević.

Asteroidi obično ne pogode Zemlju. Spuštaju se sve niže i niže dok ne udare u Sunce. No slučajeva udara ipak postoji. ‘Nije da toga nema ako pogledate koliko imamo rupa po Zemlji, imamo i u Njemačkoj krater od 24 km, jedan bivši udar, znamo da su dinosauri nestali na taj način’, pojašnjava Korlević.

Kulminacija 2021.

Tu je i nesreća koja se dogodila u ruskom Čeljabinsku. Da bi takve situacije danas ranije predvidjeli teleskopi i oprema kontinuirano se razvijaju. ‘Kulminacija će biti 2021., kada stupaju u pogon veliki teleskopi tipa Larsinop crveni teleskop koji bi trebao godinama unaprijed pronaći sve objekte koji bi eventualno mogli biti opasni’, dodaje naš astronom.

Za sada u orbiti imamo jedan. Kanadski vojni satelit na kojeg se astronomi oslanjaju. Tri dana unaprijed trebao bi donijeti informacije o kretanju zemlji bliskih objekata. A to je, zaključuje Korlević dovoljno da budemo spremni.

Video:

[pro-player]http://www.youtube.com/watch?v=iFxLeDNCVm8[/pro-player]

kamenjar.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Hrvatski društveni portal Crobuk danas slavi godišnjicu postojanja – Čestitamo

Objavljeno

na

Objavio

Crobuk.net je hrvatski društveni portal koji spaja cijeli naš narod iz matica Hrvatske i BiH, s cijelom dijasporom, od Minhena do Sydneya, od Los Angelesa do Čilea. Od Orašja, Plehana do Neuma, od Varaždina do Pule i Dubrovnika i Boke Kotorske.

Danas slavimo godišnjicu postojanja, i imamo članove s svih kontinenata.

Prenosimo vijesti gdje je god naš narod, i promičemo naše interese kao što su domaća proizvodnja, izvoz, borimo se za istinu i slobodu za naš narod u Bosni i Hercegovini, Vojvodini.

Tako je na primjer u Minhenu, najvećoj župi van Hrvatske, misu predvodio specijalan gost, kardinal Blaise Cupich iz Chicaga, koji nije zaboravio svoje korijene i svoj narod.

U prepunoj Crkvi Svetog Mihaela je održao Svetu Misu, a nakon toga je u Hrvatskom Domu održan roštilj gdje su roštilj majstori ponudili svoje specijalitete a čestite Hrvatice, najbolje domaćice na svijetu, oduševljavali svojim kolačima.

This slideshow requires JavaScript.

Kao što vidite, Hrvatska dijaspora je čista, čestita i vrijedna, disciplinirana i organizirana. Hrvatska dijaspora je ta koja je najveći strani ulagač u domovinama Hrvatskoj I BiH.

Hrvatski narode, dosta toga je u tvojim rukama, to odlučuješ koje ćeš mlijeko i meso u kojem dućanu kupiti, ti odlučuješ u čijoj ćeš banci deponirati svoj novac, ti sam odlučuješ koje ćeš portale čitati.

Naši zlatni vitezovi su to pokazali prije godinu dana u Rusiji, iz Hrvatske, BiH i dijaspore, svi su disali kao jedan, borili se do zadnje kapi krvi, i postigli najveću sportsku senzaciju ikada.

Neka nam oni budu uzor.

p.s.

Rado bismo pozvali Miroslava Škoru, Dr Ivicu Šolu, Ivana Penavu i Zorana Vukmana na naš portal na gostovanje, pa ako kojim slučajem pročitaju ovaj članak, i ukoliko su voljni gostovati, neka nam se jave na webadmin at crobuk (točka) net, poručili su iz Crobuk.net-a.

Čikaški nadbiskup Cupich: Ponosan sam što sam Hrvat

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Državni tajnik Milas primio izaslanstvo općine Pelagićevo

Objavljeno

na

Objavio

U ponedjeljak 15.srpnja 2019., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primio je izaslanstvo općine Pelagićevo u sastavu: Simo Stakić, načelnik općine i Nikola Bošnjak, zamjenik načelnika općine.

Načelnik Stakić zahvalio je državnom tajniku Milasu na prijemu te ga upoznao sa s aktualnim stanjem,  poteškoćama, potencijalima i izazovima s kojima se općina i njeni žitelji nose. Naglasio je kako je u općini Pelagićevo ostvaren najznačajniji povratak Hrvata u entitet Republika Srpska te je općina primjer uspješnog suživota Hrvata, Srba i ostalih.„ Zajednički stvaramo uvjete za što bolji i kvalitetniji svakodnevni život svih naših sugrađana“ – rekao je načelnik Stakić i dodao kako su do sada uspješno realizirali brojne infrastrukturne te projekte iz područja kulture i obrazovanja.

Zamjenik načelnika Bošnjak istaknuo je turistički i gospodarski potencijal koji općina pruža te naglasio uspješne primjere Hrvata poduzetnika koji su se vratili u ovaj kraj.

Državni tajnik Milas pohvalio je napore koje općina Pelagićevo ulaže u razvoj gospodarstva, infrastrukture te svih drugih sadržaja koje život u tom kraju čine privlačnim „Stvaranjem takvih preduvjeta te otvaranje radnih mjesta ključ je održivog ostanka i opstanka ne samo Hrvata već i ostalih mještana općine Pelagićevo“.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima suradnje na zajedničkim projektima koji su od interesa za Hrvate ali i druge žitelje općine Pelagićevo te o mogućnostima suradnje na projektima prekogranične suradnje u okviru EU fondova.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari