Pratite nas

Naši u svijetu

Hrvatica u NASA-i

Objavljeno

na

[pullquote_right]Asteroide koji prolijeću pored Zemlje prati i jedna Hrvatica, koja je voditeljica tima koji upravo ima zadatak praćenja asteroida.[/pullquote_right] Kraj golemog asteroida koji će kasno večeras proći kraj našeg planeta NASA je uz pomoć radara otkrila nove zanimljivosti. Riječ je o jednom od vrlo rijetkih asteroida koji ima i svoj satelit. Pretpostavlja se, promjera 600 metara. O novom otkriću u kojem kao jedna od voditeljica cijelog projekta radarskog praćenja asteroida, sudjeluje i Hrvatica Marina Brozović objavljene su i radarske snimke.

‘Ono što se vidi na prvim radarskim snimkama je glavno tijelo i komad od 600 metara koji kruži oko njega’, kaže hrvatski astronom Korado Korlević.

Dva megavata po asteroidu

Snimke su nastale u Kaliforniji uz pomoć velike antene od 70 metara. ‘Ona je u stvari korištena kao radar u tom slučaju i pucali su s dva megavata po asteroidu za dobiti refleksiju’, pojašnjava Korlević.

Jedna od voditeljica tima, Hrvatica je Marina Brozović, Splićanka koja radi u Nasinu centru u Pasadeni. ‘Ono na čemu Marina radi je da iz rotacija asteroida uspijeva napraviti sliku površine, a ono što je bilo iznenađenje je da oni su imali sliku ali su imali još nešto što kruži okolo’, opsiuje posao hrvatske astronomkinje Korlević.

Svaki put sve bliže…

Taj asteroid ne predstavlja opasnost za Zemlju, no to se može i promijeniti. ‘Svaki put kad kad prođu blizu Zemlje, Zemlja ih jednu mrvicu privuče prema sebi tako da će u budućnosti on kao i mnogi drugi postati opasan’, dodaje Korlević.

Asteroidi obično ne pogode Zemlju. Spuštaju se sve niže i niže dok ne udare u Sunce. No slučajeva udara ipak postoji. ‘Nije da toga nema ako pogledate koliko imamo rupa po Zemlji, imamo i u Njemačkoj krater od 24 km, jedan bivši udar, znamo da su dinosauri nestali na taj način’, pojašnjava Korlević.

Kulminacija 2021.

Tu je i nesreća koja se dogodila u ruskom Čeljabinsku. Da bi takve situacije danas ranije predvidjeli teleskopi i oprema kontinuirano se razvijaju. ‘Kulminacija će biti 2021., kada stupaju u pogon veliki teleskopi tipa Larsinop crveni teleskop koji bi trebao godinama unaprijed pronaći sve objekte koji bi eventualno mogli biti opasni’, dodaje naš astronom.

Za sada u orbiti imamo jedan. Kanadski vojni satelit na kojeg se astronomi oslanjaju. Tri dana unaprijed trebao bi donijeti informacije o kretanju zemlji bliskih objekata. A to je, zaključuje Korlević dovoljno da budemo spremni.

Video:

[pro-player]http://www.youtube.com/watch?v=iFxLeDNCVm8[/pro-player]

kamenjar.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Naši u svijetu

Nastavljen pilot projekt ‘Korijeni’

Objavljeno

na

Objavio

Razigrano i veselo, kroz igru i dječju radost koja mami osmjeh, mladi su tako predstavili svoje škole kao i prirodne i kulturne ljepote krajeva u kojima žive. Ovo je još jedan dokaz uspješnosti ideje i realizacije projekta “Korijeni” koji okuplja hrvatske osnovnoškolce  iz cijeloga svijeta. Stoga ne čudi i nazočnost više uposlenika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH,Ivana Loze, Lare Herceg i Katarine Živković, koji budno prate svaki korak i vesele se zajedničkom uspjehu ovoga projekta na opće zadovoljstvo domovinske i iseljene Hrvatske.

Piše: Anto PRANJKIĆ

Pilot projekt Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske “Korijeni” nastavljen je 18. listopada susretom učenika osnovnih škola putem videoknferencije. Ovom prigodom na ovaj način umrežene su Osnovna škola Mitnica iz Vukovara, Hrvatski školski centar Miroslav Jrleža iz Pečuha i Osnovna škola Marina Držića Buna Mostar. 

Posebno zadovoljstvo izazvalo je uključenje i Hrvatske nastave u Geelongu u Australiji. Ovaj prelijepi događaj svojom nazočnošću, javljaju iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske preko svoje faceboook stranice, i time podržali cijeli projekt, generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat i generalni konzul RH u Mostaru dr.sc. Marko Babić.

Razigrano i veselo, kroz igru i dječju radost koja mami osmjeh, mladi su tako predstavili svoje škole kao i prirodne i kulturne ljepote krajeva u kojima žive. Ovo je još jedan dokaz uspješnosti ideje i realizacije projekta “Korijeni” koji okuplja hrvatske osnovnoškolce  iz cijeloga svijeta.

Stoga ne čudi i nazočnost više uposlenika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH,Ivana Loze, Lare Herceg i Katarine Živković, koji budno prate svaki korak i vesele se zajedničkom uspjehu ovoga projekta na opće zadovoljstvo domovinske i iseljene Hrvatske..

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

‘Ako Hrvati žele bolje upoznati sami sebe, trebaju upoznati i svoju dijasporu!’

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Snježana Radoš, Nada Pritisanac Matulich

ODRŽANA 2. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „DIJASPORA I DOMOVINA“

U Zagrebu 10. i 11. listopada u prostorima Gradske vijećnice održana je 2. Međunarodna konferencija „Dijaspora i Domovina“ pod organizacijom Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva, uz suorganizatore International Metropolis Project te Centra za kulturu i informacije Maksimir. Glavni cilj konferencije je upoznavanje različitih strategija i vrsta programa koji će osnažiti povezanost hrvatskog iseljeništva i Domovine te istražiti i definirati postojeće odnose između dijaspore i njihovih zemalja podrijetla i obrnuto.

Na svečanom otvorenju konferencije sudjelovalo je oko 100 sudionika među kojima su bili brojni visoki uzvanici, predavači, profesori, studenti i drugi gosti. Sudionike konferencije pozdravili su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvatske izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, hrvatska zastupnica u parlamentu Europske Unije Ruža Tomašić, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Mirjana Hrga, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Olivera Majić te predsjednik saborskog odbora Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić. Na konferenciji su kao predavači gostovali i brojni diplomatski izaslanici, među kojima treba izdvojiti predavanje veleposlanika Izraela Nj. E. gosp. Ilana Mora te diplomatske delegacije i veleposlanike Indije, Grčke, Crne Gore, Bugarske, Kosova, Čilea, Sjeverne Makedonije te Turske.

„Nismo savršeni ali zajedno možemo učiniti čuda“, izjavila je Mirjana Hrga prilikom otvorenja konferencije na što su nadovezali članovi organizacijskog i programskog odbora konferencije Dr. Marin Sopta i Howard Duncan: „Uvijek će postojati elementi koji će nas pokušati razdvojiti, a mi te elemente moramo nadjačati. Jedna cijela Hrvatska živi izvan Republike Hrvatske, konačno je vrijeme da se povežemo!“.

Posebno ćemo izdvojiti i isječak govora Ruže Tomašić: „Ako hrvati žele bolje upoznati sami sebe, trebaju upoznati i svoju dijasporu!“ te izjavu veleposlanika Izraela: „Izrael ima posebnu priču odnosa domovine i njezine dijaspore, ali smo ipak po mnogočemu slični. Siguran sam da Hrvatska i Izrael mogu međusobno učiti jedni od drugih kako bi se poboljšao odnos prema iseljenicima.“

Nakon svečanog otvorenja i održanih prvih tematskih izlaganja, sudionici prvog dana konferencije uputili su se na razgledavanje i svečani ručak unutar Hrvatskog sabora, a kasnije su se nastavili neformalno družiti i u večernjim satima. Poslije završetka drugog dana konferencije u završnim govora Marin Sopta i Howard Duncan sudionicima su poručili sljedeće: „Svi smo ovdje zato što imam veliko srce prema dijaspori, a vidimo i u kojim problemima se odnosi Dijaspore i Domovine nalaze. Aktivirajte se i započnimo jednu lijepu mrežu suradnje, a neka nam dugoročni i krajnji cilj bude samo jedno: povratak naših iseljenika u RH, pogotovo onih mladih“.

Mihovil Rora

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari