Pratite nas

BiH

Hrvatima jedini spas u hrvatskome entitetu

Objavljeno

na

Sve što duže traje vrijeme, u Daytonu nepravedno ustrojene Bosne i Hercegovine, tim je više u Bakirovom načinu vladanja tom zemljom turski znakova vladavine iz vremena danka u krvi kada se širio tim osvojenim i porobljenim prostorima.

Ono što najviše podsjeća na to krvavo i tragično vrijeme Osmanlija svakako je obespravljenost kršćana, u ovom federalnom slučaju katolika Hrvata, ubojstva hrvatskih povratnika, na sve moguće načine onemogućavan povratak prognani i izbjeglih Hrvata, što potvrđuje činjenica u korovo zarasli hrvatskih sela (Miletići), gradnja džamija na hrvatskoj zemlji (Travnik). Uz to nekažnjeno i slobodno hodanje muslimanskih ratnih zločinaca po gradovima iz kojih su protjerani Hrvati (Bugojno, Fojnica, Kakanj, Konjic, Sarajevo, Zenica…) i stalno skrivanje masovnih grobnica Hrvata (Maljine), zastrašujući su znaci vremena vladavine Bakir paše. Otkako je otac Alija namjestio sina na mjesto vladara Bosne i Hercegovine, Bakir čini sve da u taj svoj pašaluk dovede sultana Erdoğana iz Istanbula, čime bi Turcima osigurao da Bosnom vladaju još pet sto godina. Zato Bakir iz Visokog, i nije slučajno izabrao taj franjevački gradić, čestita na predsjedničkoj pobjedi Sultanu „Tvoja pobjeda (Sultane) pobjeda je nešto više od milijardu muslimana od Kaira do Bosne i Hercegovine, od Iraka i Sirije do mog pašaluka kojeg ću ti predati u amanet, kako je to odano i vjerno ućinio moj rahmetli otac Alija“.

erdogan-izetbegovicVeleizdaja Bosne i Hercegovine Turcima, što bi u slobodnom svijetu značilo doživotna robija zatvora, ili smrtna kazna, veleizdajniku, za Bakir pašu to je samo čin bratske suradnje sa stoljetnim beha okupatorom, koji, a tako misli Bakir, ima pravo povratka na temelju dugogodišnje okupatorske vladavine tom zemljom. I stoga Bakir pjeva okupatoru u Istanbulu „Vratili ste ponos (sultane) dignitet islamskom narodu“. Zato ovdje sada etnički i vjerski čisto muslimansko Sarajevo, što ga ni tvoji prethodnici Osmanlije nisu uspjeli tako ućiniti sto posto muslimanskim, krasi 160 džamija i gotovo više nema kršćana. „Stojimo pred tobom sultane, što je minimum poštovanja prema prvorazrednom, muslimanskom lideru“ poručuje Bakir turskom predsjedniku Erdoğanu. A onda u veleizdajničkoj poslušnosti paša pred svojim muslimanskim narodom, kako bi ga u što većem broju uputio u Tursku da čestita Erdoğanu na pobjedi, glasno bez straha odgovornosti predaje Bosnu i Hercegovinu Turcima, i novoizabranom tursko bosanskom predsjedniku: „Visoko dignite zastave našeg lidera, za našeg predsjednika, sultana Tayipa Erdoğana“. I opet pola tisućljeća kasnije Bosna i Hercegovina „šaptom pade“. Ubrzo poslije Bakirove obznane tko je predsjednik Bosne i Hercegovine, zbog čega u listopadskim izborima Bošnjaci ne će imati svoga kandidata, kome Bošnjaci trebaju dignuti zastave, i ko je predsjednik milajarde svjetski muslimana iz 80 i prve Otomanske pokrajine za Stanbul krenu pedeset odanih Bošnjaka kako bi novoizabranom lideru prenijeli pozdrave i čestitke ostalih beha Bošnjaka. Bošnjačko slavlje zavlada daleko radosnije nego li kada se u Bosni i Hercegovini slavi turska nogometna pobjeda nad Hrvatskom.

13925476

Opet se pokaza, i potvrdi, kako svaki beha narod ima svoju zemlju maticu, kako k njoj teži, kako je dio njeno vjerskog i nacionalnog bića, i da je Bosna i Hercegovina stoga neodrživa u tolikoj podijeljenosti, zbog tolikih dalekih razlika. Bošnjaci se identificiraju u svakom pogledu povijesno, kulturno, vjerski, nacionalno s maticom Turskom, Srbi sa Srbijom, Hrvati s Hrvatskom. Tri nacije tri svijeta, tri svjetske civilizacije, kulture, vjere. Sve je teže, postaje nemoguće, ujediniti te tolike razlike koje i same sve čine da se što dalje raziđu i udalje. Čak ih ne će uspjeti ujediniti ni sto milijuna Turaka koje novoizabrani beha lider Erdogan sprema za pohod na Bosnu i Hercegovinu. Jer ako ih nije uspjelo ujediniti ni pola milijarde Europljana i 250 milijuna Amerikanaca kao tvoraca Daytona i garanta beha cjelovitosti, a očito da nisu mogli u prošla dva desetljeća prisutnosti u beha bespućima, onda to ne će uspjeti ni bošnjački predsjednik Erdoğan sa svojih sto milijuna Turaka i dva ratna broda u Neumu.

Sva ova dvadesetogodišnja bošnjačka vezivanja s Turcima i Turskom, i na način da se identificiraju kulturno i vjerski, nacionalno i povijesno, pa čak i ostavljanje Bosne u „amanet“ tom najbrutalnijem beha okupatoru, i zazivanje da se opet vrate, naravno sa sto milijuna vojnika, jasno pokazuje da je muslimanski nacionalni izbor Bošnjak, samo tranzicijski proces povratka turskom nacionalnom i vjerskom identitetu. Kako bi bio vjerodostojniji u opredijeljenju za Turčina, kamo gura cijeli muslimanski beha narod, bivši reis IZ BiH Mustafa Cerić, kazao je „Turska je naša mati, tako je bilo i tako će ostati“. Znači, i na političkom, Bakir, i na vjerskom Cerić, koordinirano rade na deeuropeiziranju i debošnjačiziranju eurobosanskih muslimana, sve s namjerom što čvršće veze s Turskom i njihova turciziranja.

Samo i ove male, za Bošnjake opravdane „sitnice“, za nebošnjake ogromne veličine, razlog su dijeljenja i raspadanja Bosne i Hercegovine i potvrda, u prvom redu beha Hrvatima budući da su jedini beha narod bez teritorija unutar beha okvira, da imaju pravo na svoj entitet. Ovakvo neodrživo beha stanje, napose unutar federalnih entitetskih granica u koje su silom ugurani Hrvati, kojima je u Daytonu oduzet obranjeni teritorij, ima, na svu sreću, ali pitanje je do kada onih znakova kakve svijet viđa u Siriji i Iraku gdje se stvara i utemeljuje islamska država. Te znakove potvrđuje i bošnjačka šutnja na ove genocidne progone kršćana od strane džihadista, istih onih koji su nekada ratovali i u Bosni i Hercegovini.

Vinko Đotlo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

DODIK: Komšićevo uvjetovanje Bosnu i Hercegovinu može odvesti u disoluciju

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da bi drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić trebao  ispoštovati  zakon u vezi s imenovanjem kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara, što nije učinjeno već mjesec dana.

Dodik je podsjetio da Predsjedništvo BiH mora u roku od 15 dana od formiranja kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH mora  imenovati kandidata za sastav Vijeća ministara, ali se to nije dogodilo iako je, kako ističe, predlagao, što zna i Komšić.

Dodik je u izjavi Srni istaknuo da je cilj opstrukcija da “za tako nešto optuže nekog drugog, ali da on ništa nije opstruirao već da je radio i održao četiri sjednice Predsjedništva, na kojima se odlučivalo o svemu što je bilo na dnevnom redu”.

On je kazao da su, kada je trebalo na dnevni red staviti ono što je bila obaveza Predsjedništva i njega kao predsjedatelja, ostala dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH izbjegla su i rekla da to treba ostaviti za kasnije.

Prema njegovim riječima, pričati o tome tko treba poštovati zakone, u najmanju ruku je malo licemjerno, pa taman to “dolazilo i od samog Komšića”.

“Od svega toga oni prave karikaturu kao da je nama nešto važno formiranje na razini BiH. Nama je to važno sa stanovišta interesa Republike Srpske i to oni moraju znati. Njihova opstrukcija ide za tim da naprave štetu Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da je očigledno da “neki stavovi u vezi s NATO-om, koji su doneseni ranije, a na koje se pozivaju, nisu bili dovoljni, jer ne bi tražili da se o tome ponovo odlučuje i ne bi sada vršili pritisak i uvjetovali formiranje tijela na razini BiH”.

On je poručio da očekivanja koja čuje kako se treba pristupiti izradi nekog sveobuhvatnog sporazuma mogu biti očekivanja određenih pojedinaca, te da SNSD, čiji je predsjednik, nema namjeru ulaziti u potpisivanje nikakvog kolektivnog sporazuma.

“Mi možemo samo prihvatiti dogovor o tehničkoj podjeli resora s jasnim naznakama da europski put može biti mjesto okupljanja, da ostaju otvorena pitanja koja nisu i nemaju suglasnost svih i da ne trebalo potencirati njihova nametanja”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, mogli bi se dogovoriti o nekim ekonomskim pitanjima, ali nemogućnost da se izaberu tijela na razini BiH najbolje govori o tome tko želi nešto uraditi.

On je napomenuo da je Republika Srpska na izborima dala povjerenje određenim političkim opcijama da je zastupaju na razini BiH, te da razumije da im možda smeta ili im se ne sviđa koga je narod izabrao.

“Činjenica je da je ono što je birano i što predstavlja strukturu iz Republike Srpske birao narod na izborima i to neposrednim. To ne može nitko promijeniti, pa ni arogancija bilo koga u Sarajevu, pogotovo ne Komšića”, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da “Srbi u BiH nikome ništa nisu dužni, te da ništa nisu dužni Bošnjacima”.

“U političkom smislu mi smo koncipirali naš politički odraz koji se zove Republika Srpska i taj odraz mi predstavljamo. Ja predstavljam Republiku Srpsku i oni koji su izabrani da rade u zajedničkim tijelima predstavljaju Republiku Srpsku na najbolji mogući način, u skladu s onim što jeste naša politika”, objasnio je Dodik.

On je rekao da politiku Komšića ili bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koja mu se ne sviđa, smatra legitimnom, te da isto tako ne bi trebali imati očekivanja da bi samo zbog plasiranja njihovih stavova trebalo doći do nekih promjena.

Dodik je rekao da Republika Srpska efikasno radi svoj dio posla, da je implementirala rezultate izbora, dok to nije urađeno na razini Federacije BiH, značajnog broja županija i zajedničkog nivoa BiH.

“Ako se sretnemo gore, pa taman i na nivou Predsjedništva, i tamo imamo naše jasne politike. Naša politika ostat će nepromijenjena. U tom pogledu ne mislim da pomažu takvi stavovi o nekom nametanju”, naveo je Dodik.

Dodik je napomenuo da u BiH ne može postojati  nikakav “hegemon”, a pokušaj da ga “dvojac napravi neće proći, jer oni prave najveću štetu BiH”.

“Mi ćemo još sačekati. Ali postoji vrijeme kada ćemo morati da jasno kazati da je ono što se radi na nivou BiH šteta za Republiku Srpsku i da će Republika Srpska početi donositi neke svoje odluke. Možda im se tek te odluke neće dopasti, ali mi nemamo namjeru trpjeti štetu”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, skrivanje iza nekih i moraliziranje neće pomoći BiH jer ona treba dobiti svoja legitimno izabrana tijela od političkih predstavnika koji su izabrani na izborima ili će pokazati dodatnu nesposobnost i definitivnu podjelu političkog sustava, a onda, vjerojatno, i samu disoluciju njenog postojanja.

“Neka se vidi tko to na kraju brani. Mi želimo ući  u ta tijela. Naravno da ćemo tamo nastaviti s našim stavovima”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da se Komšić “dodvorava strancima, te da on nije mogao lagati predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i da mu priča kako u BiH postoji nešto drugo, te je naglasio da će isto tako reći i bilo kome drugom”.

On je rekao i da bi ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak mogao primijetiti da je na sastanku s Putinom pored zastave BiH bila i zastava Republike Srpske koju, kako je ocijenio, “vjerojatno nije navikao vidjeti, pa ima problema da je vidi i sada”.

“Kao član Predsjedništva BiH ne smatram da zastava BiH ne treba biti tu, ali pored nje treba stajati  i zastava Republike Srpske i svuda gdje budem mogao tako će i biti”, poručio je Dodik./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Predstava o ratnom zločinu u Grabovici izvedena pred obiteljima žrtava

Objavljeno

na

Objavio

Foto: klix.ba

Deveta izvedba predstave “Uspavanka za Mladenku” Mostarskog teatra mladih bila je posebnija i bolnija od ranijih.

Autorski projekt bivšeg oficira “Armije BiH” Seada Đulića koji progovara o zločinu nad Hrvatima u Grabovici izveden je pred brojnim članovima obitelji žrtava.

Josip Drežnjak, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93“, izgubio je tog nesretnog rujna oca i majku.

Kaže da se i prije predstave osjeća teško, ali ne može da ne ustvrdi vrijednost jednog ovakvog projekta koji dolazi s “druge strane”. “Nije narod počinio zločin, već pojedinci, ja želim s tim narodom živjeti. Iskreno, posebno je teško da od 1994. godine mi nismo našli niti jednu koščicu naših stradalih, kao i to da su zločinci četiri mjeseca živjeli sa svojim žrtvama. Ne smijemo prešućivati ovakve zločine, dobro se znaju odgovorni, a ovakve predstave su jako bitne”, kazao je Drežnjak za Klix.ba.

Sead Đulić, kulturni radnik i reditelj, devedesetih je bio oficir “Armije RBiH”, a kroz predstavu “Uspavanka za Mladenku” progovorio je teatarskim jezikom da zločin koji je počinjen u Grabovici u njegovo ime, nije njegov zločin.

“Ovu predstavu zbog njenog značaja želimo što više igrati jer poruke koje predstave nosi moraju doći do što više ljudi i potaknuti ih da počinju govoriti slične stvari. Večeras je poseban izazov jer u publici imamo obitelji žrtava, imat ćemo tadašnje dječake koji su jedini preživjeli. Sretni smo da imamo odličan kontakt s obiteljima žrtava te da nam oni mogu reći što misle i eventualno korigirati našu predstavu”, izjavio je Đulić za Klix.ba.

Kaže kako je u osam dosadašnjih izvedbi, a premijera je bila 6. listopada prošle godine, publika predstvu primala odlično i bolno, mnogi su ostali u nevjerici. “O takvim stvarima se govori malo i površno, posebno kad se radi o tzv. našima”, izjavio je Đulić. Ovo su najvrijedniji projekti koje jedno društvo može proizvesti, kaže Zoran Zovko, predsjednik HVIDRA-e HNŽ.

Dodaje kako za ovakve stvari treba najveća hrabrost, a njegovi autori znaju biti i prognani. “Jako je bitno govoriti danas o Grabovici i drugim Grabovicama, jer samo kad istina ugleda svjetlo dana možemo ići naprijed. Dok god je to u tami i pomagano da ne dođe do istine, mislim da naše društvo neće krenuti naprijed”, kazao je Zovko za Klix.ba.

Podsjećamo, predstava “Uspavanka za Mladenku” na dokumentarno poetski način vrlo otvoren problematizira zločin nad civilima sela Grabovica iz rujna 1993. godine.

Podsjećanja radi, tog dana pripadnici Armije RBiH ubili su 33 civila od kojih je najstarije imalo 87, a najmlađe četiri godine.

 

Grabovica – Najteži i najkrvoločniji zločin u muslimansko-hrvatskom građanskom ratu u BiH

 

 

 

GRABOVICA JE OTVORENA HRVATSKA RANA

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari