Pratite nas

BiH

Hrvatima jedini spas u hrvatskome entitetu

Objavljeno

na

Sve što duže traje vrijeme, u Daytonu nepravedno ustrojene Bosne i Hercegovine, tim je više u Bakirovom načinu vladanja tom zemljom turski znakova vladavine iz vremena danka u krvi kada se širio tim osvojenim i porobljenim prostorima.

Ono što najviše podsjeća na to krvavo i tragično vrijeme Osmanlija svakako je obespravljenost kršćana, u ovom federalnom slučaju katolika Hrvata, ubojstva hrvatskih povratnika, na sve moguće načine onemogućavan povratak prognani i izbjeglih Hrvata, što potvrđuje činjenica u korovo zarasli hrvatskih sela (Miletići), gradnja džamija na hrvatskoj zemlji (Travnik). Uz to nekažnjeno i slobodno hodanje muslimanskih ratnih zločinaca po gradovima iz kojih su protjerani Hrvati (Bugojno, Fojnica, Kakanj, Konjic, Sarajevo, Zenica…) i stalno skrivanje masovnih grobnica Hrvata (Maljine), zastrašujući su znaci vremena vladavine Bakir paše. Otkako je otac Alija namjestio sina na mjesto vladara Bosne i Hercegovine, Bakir čini sve da u taj svoj pašaluk dovede sultana Erdoğana iz Istanbula, čime bi Turcima osigurao da Bosnom vladaju još pet sto godina. Zato Bakir iz Visokog, i nije slučajno izabrao taj franjevački gradić, čestita na predsjedničkoj pobjedi Sultanu „Tvoja pobjeda (Sultane) pobjeda je nešto više od milijardu muslimana od Kaira do Bosne i Hercegovine, od Iraka i Sirije do mog pašaluka kojeg ću ti predati u amanet, kako je to odano i vjerno ućinio moj rahmetli otac Alija“.

erdogan-izetbegovicVeleizdaja Bosne i Hercegovine Turcima, što bi u slobodnom svijetu značilo doživotna robija zatvora, ili smrtna kazna, veleizdajniku, za Bakir pašu to je samo čin bratske suradnje sa stoljetnim beha okupatorom, koji, a tako misli Bakir, ima pravo povratka na temelju dugogodišnje okupatorske vladavine tom zemljom. I stoga Bakir pjeva okupatoru u Istanbulu „Vratili ste ponos (sultane) dignitet islamskom narodu“. Zato ovdje sada etnički i vjerski čisto muslimansko Sarajevo, što ga ni tvoji prethodnici Osmanlije nisu uspjeli tako ućiniti sto posto muslimanskim, krasi 160 džamija i gotovo više nema kršćana. „Stojimo pred tobom sultane, što je minimum poštovanja prema prvorazrednom, muslimanskom lideru“ poručuje Bakir turskom predsjedniku Erdoğanu. A onda u veleizdajničkoj poslušnosti paša pred svojim muslimanskim narodom, kako bi ga u što većem broju uputio u Tursku da čestita Erdoğanu na pobjedi, glasno bez straha odgovornosti predaje Bosnu i Hercegovinu Turcima, i novoizabranom tursko bosanskom predsjedniku: „Visoko dignite zastave našeg lidera, za našeg predsjednika, sultana Tayipa Erdoğana“. I opet pola tisućljeća kasnije Bosna i Hercegovina „šaptom pade“. Ubrzo poslije Bakirove obznane tko je predsjednik Bosne i Hercegovine, zbog čega u listopadskim izborima Bošnjaci ne će imati svoga kandidata, kome Bošnjaci trebaju dignuti zastave, i ko je predsjednik milajarde svjetski muslimana iz 80 i prve Otomanske pokrajine za Stanbul krenu pedeset odanih Bošnjaka kako bi novoizabranom lideru prenijeli pozdrave i čestitke ostalih beha Bošnjaka. Bošnjačko slavlje zavlada daleko radosnije nego li kada se u Bosni i Hercegovini slavi turska nogometna pobjeda nad Hrvatskom.

13925476

Opet se pokaza, i potvrdi, kako svaki beha narod ima svoju zemlju maticu, kako k njoj teži, kako je dio njeno vjerskog i nacionalnog bića, i da je Bosna i Hercegovina stoga neodrživa u tolikoj podijeljenosti, zbog tolikih dalekih razlika. Bošnjaci se identificiraju u svakom pogledu povijesno, kulturno, vjerski, nacionalno s maticom Turskom, Srbi sa Srbijom, Hrvati s Hrvatskom. Tri nacije tri svijeta, tri svjetske civilizacije, kulture, vjere. Sve je teže, postaje nemoguće, ujediniti te tolike razlike koje i same sve čine da se što dalje raziđu i udalje. Čak ih ne će uspjeti ujediniti ni sto milijuna Turaka koje novoizabrani beha lider Erdogan sprema za pohod na Bosnu i Hercegovinu. Jer ako ih nije uspjelo ujediniti ni pola milijarde Europljana i 250 milijuna Amerikanaca kao tvoraca Daytona i garanta beha cjelovitosti, a očito da nisu mogli u prošla dva desetljeća prisutnosti u beha bespućima, onda to ne će uspjeti ni bošnjački predsjednik Erdoğan sa svojih sto milijuna Turaka i dva ratna broda u Neumu.

Sva ova dvadesetogodišnja bošnjačka vezivanja s Turcima i Turskom, i na način da se identificiraju kulturno i vjerski, nacionalno i povijesno, pa čak i ostavljanje Bosne u „amanet“ tom najbrutalnijem beha okupatoru, i zazivanje da se opet vrate, naravno sa sto milijuna vojnika, jasno pokazuje da je muslimanski nacionalni izbor Bošnjak, samo tranzicijski proces povratka turskom nacionalnom i vjerskom identitetu. Kako bi bio vjerodostojniji u opredijeljenju za Turčina, kamo gura cijeli muslimanski beha narod, bivši reis IZ BiH Mustafa Cerić, kazao je „Turska je naša mati, tako je bilo i tako će ostati“. Znači, i na političkom, Bakir, i na vjerskom Cerić, koordinirano rade na deeuropeiziranju i debošnjačiziranju eurobosanskih muslimana, sve s namjerom što čvršće veze s Turskom i njihova turciziranja.

Samo i ove male, za Bošnjake opravdane „sitnice“, za nebošnjake ogromne veličine, razlog su dijeljenja i raspadanja Bosne i Hercegovine i potvrda, u prvom redu beha Hrvatima budući da su jedini beha narod bez teritorija unutar beha okvira, da imaju pravo na svoj entitet. Ovakvo neodrživo beha stanje, napose unutar federalnih entitetskih granica u koje su silom ugurani Hrvati, kojima je u Daytonu oduzet obranjeni teritorij, ima, na svu sreću, ali pitanje je do kada onih znakova kakve svijet viđa u Siriji i Iraku gdje se stvara i utemeljuje islamska država. Te znakove potvrđuje i bošnjačka šutnja na ove genocidne progone kršćana od strane džihadista, istih onih koji su nekada ratovali i u Bosni i Hercegovini.

Vinko Đotlo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bolnica u Novoj Biloj je simbol Hrvata, ne samo središnje Bosne, nego svih Hrvata diljem svijeta

Objavljeno

na

Objavio

U središnjoj Bosni otvoren novi dio bolnice koju je sufinancirala Hrvatska

Novoizgrađeni dio bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” u mjestu Novoj Biloj kod Viteza, koju je sufinancirala i hrvatska vlada, u srijedu su zajedno otvorili predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u BiH Dragan Čović, ravnatelj te bolnice Velimir Valjan i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Izgradnjom novoga dijela dobivaju se prošireni kapaciteti koji će omogućiti nove usluge građanima u bolnici koja je nastala u jeku najtežeg rata u središnjoj Bosni.

“Ovo je strateški interes hrvatskog naroda na najvišoj razini u BiH, odnosno Republike Hrvatske kad je u pitanju odnos prema BiH. Ja sam duboko uvjeren da je danas mnogo lakše nego što je bilo prije“, rekao je predsjednik HNS-a Čović zahvalivši hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na potpori u izgradnji novoga dijela bolnice.

„Zajedno gradimo život u svakom dijelu gdje žive Hrvati, jer ovo je naša domovina Bosna i Hercegovina, posebno ovdje u našoj središnjoj Bosni“, dodao je Čović.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, koji je bio i izaslanik premijera Plenkovića, istaknuo je kako je izgradnja bolnice vrlo važan segment opstanka i opstojnosti Hrvata u ovome dijelu Bosne i Hercegovine. Najavio je nastavak potpore Hrvatima u BiH.

Nakon svečanog otvaranja predstavljena je i monografija bolnice u Novoj Biloj autora Zvonimira Čilića.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Izetbegović: Ukoliko se ne reagira odlučno na provokacija iz Republike Srpske u BiH je svašta moguće

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je kako su mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini opasno ugroženi stalnim provokacijama koje dolaze iz Republike Srpske te je najavio kako će stoga Federacija BiH poduzeti sve potrebne mjere kako bi na to odgovorila, uključujući tu uspostavu pričuvnog sastava policijskih snaga i to dvostruko većeg nego što ga planiraju uvesti u drugom entitetu

“Smatram da na svaki potez treba odgovoriti kontrapotezom. Mi nismo sretni što se dovodimo u tu situaciju i što nas prisiljavaju da reagiramo. Na jedan ćemo uvijek odgovoriti sa dva, kada je riječ o FBiH, duplo više ćemo imati rezervnih policajaca, mi to možemo izdržati. Želimo jačati tu policiju, vježbati, opremati je, raditi općenito na jačanju tog korpusa”, kazao je Izetbegović u intervjuu koji je u srijedu objavio portal Klix.

Izetbegović je konstatirao kako posebice Bošnjaci tu nemaju puno izbora jer nakon svega kroz što su prošli u ratu od 1992. do 1995. godine ne smiju dopustiti da im se ponove neke stvari.

“Slabost priziva silnike, a snaga ih obeshrabruje”, kazao je lider najveće bošnjačke stranke u BiH koji je ujedno predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH.

Na pitanje jesu li u BiH mogući novi oružani sukobi odgovorio je konstatacijom kako će to ovisiti o načinu na koji će se na postojeće ugroze koje dolaze iz RS reagirati. Ocijenio je kako vlasti u RS-u predvođene Miloradom Dodikom stalnim provokacijama poput relativiziranja presude Radovanu Karadžiću, crtanja novih karata i separatističkim prijetnjama zapravo žele iskušati reagiranje i međunarodne zajednice ali i “domoljuba u BiH”.

Bude li odgovor na te provokacije slab, svašta je moguće, upozorio je Izetbegović.

Komentirajući odugovlačenje s uspostavom vlasti u BiH na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine Izetbegović je ustvrdio kako će to ipak uskoro biti riješeno te da će novo Vijeće ministara BiH kao i vlada Federacije BiH biti uspostavljeni u svibnju.

Ustvrdio je i kako SDA neće odustati od toga da “u paketu” bude aktiviran i godišnji nacionalni plan reformi (ANP) bitan za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP) čemu se odlučno protivi Dodik ali i sve političke stranke koje dolaze iz RS.

“Detalje vam neću govoriti, ali vam kažem bit će i Vijeće ministara i aktivacija godišnjeg nacionalnog plana”, bio je izričit Izetbegović.

Na pitanje o odnosu kojega sada ima prema gradnji Pelješkog mosta Izetbegović je odgovorio kako nitko u BiH nije ni želio zaustaviti taj projekt jer je on i europski i jer znači povezivanje teritorija a dodao je kako BiH samo želi zaštititi svoja prava, prije svega ratificiranjem sporazuma o granici s Hrvatskom kojega su svojedobno potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

“Hrvatska je to dužna napraviti. To je određeno specijalnim odlukama UN-a. Nama mora biti omogućen nesmetan prolazak velikih brodova. U Predsjedništvu BiH se radi da se postigne konsenzus o tom pitanju”, kazao je Izetbegović. Konstatirao je kako Hrvatska nema teritorijalnih pretenzija prema BiH iako “ponekad jednostrano zastupa interese Hrvata u BiH”, ponekad se ponaša paternalistički, a nekad ignorira interese BiH dok s druge strane podržava NATO i EU put BiH.

“U mnogim stvarima su korektni, tako da imamo kombinaciju i dobrog i lošeg”, bio je Izetbegovićev zaključni komentar odnosa Hrvatske i BiH.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari