Connect with us

Politika

Hrvatin na Pantovčaku, konzultacije počinju sutra

Objavljeno

-

Izaslanstvo Državnog izbornog povjerenstva (DIP) na čelu s predsjednikom Brankom Hrvatinom predalo je predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović konačne rezultate prijevremenih izbora za Hrvatski sabor. A već sutra u podne predsjednica počinje konzultacije o sastavljanju Vlade, piše HRT

Nakon sastanka Hrvatin je izjavio kako su razgovarali o izbornom zakonodavstvu i kako ga unaprijediti.

Ustavni rokovi

Predajom rezultata od danas je počeo teći ustavni rok od 20 dana u kojem se treba održati konstituirajuća sjednica Sabora.

O ustavnim rokovima i kako će se formirati Sabor i Vlada u emisiji HRT-a Hrvatska uživo govorio je profesor ustavnog prava Mato Palić.

Uspoređujući lanjske i predstojeće konzultacije kod predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović profesor Palić rekao je kako su  konzultacije koje su bile u prosincu bile važne kao i ove sada. Smisao konzultacije je da predsjednica Republike utvrdi da li postoji osoba koja uživa povjerenje većine zastupnika Sabora odnosno njih 76, koji se pokazuju potpisima potpore. Poželjno bi bilo da ih bude više zbog stabilnosti buduće vlade, kazao je.

Prvo bi se trebao formirati Hrvatski sabor jer je to mjesto gdje se izglasava povjerenje Vladi. Gospodin Plenković nakon dobivanja mandata ima 30 dana za formiranje Vlade. Rok se može eventualno produžiti za još 30 dana, izjavio je Palić.

Što se mora dogoditi da se ide u nove izbore?

Ako se Sabor ne može konstituirati odnosno da se ne izabere predsjednik, ili da se izabere predsjednik ali se ne može formirati većina za kreiranje Vlade, u tom slučaju nekakav razuman rok za pokušaj formiranja Vlade bi bio 60-ak dana ili malo kraće.

Ako ni tada ne sastavi vladu, predsjednica daje još 30 dana nekom drugom mandataru. I ta druga osoba mora uvjeriti predsjednicu da uživa potporu većine svih zastupnika u Saboru.

Ako tada predsjednica RH vidi da nitko nije blizu pootrebne većine od 76 potpisa, onda ona raspušta Hrvatski sabor, raspisuje prijevremene parlamentarne izbore i imenuje privremenu nestranačku Vladu koja bi onda bila odgovorna isključivo njoj, a ne Saboru, objasnio je profesor.

Prepotstavljam, prema izjavama čelnika HDZ-a Plenkovića, čelnika Mosta Petrova i ppredstavnika nacionalnih manjina, da bismo u narednih mjesec dana mogli imati konstituiran Sabor i definiran ustroj Vlade, kao i imena kandidata za ministre  koji će, kada im zastupnici u Saboru izglasuju povjerenje, postati ministri u hrvatskoj Vladi, rekao je Palić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas