Pratite nas

Gospodarstvo

Hrvatska baca Tomislavgrad u minus

Objavljeno

na

Od planiranih 3.2 milijuna KM koliko je po općinskom proračunu trebala uplatiti Hrvatska elektroprivreda za prvih devet mjeseci tekuće godine, uplaćeno je 1.769.202 KM ili 55,29 posto.

Od planiranih proračunskih prihoda u iznosu od 10.184.000 KM za prvih devet mjeseci u općinsku riznicu je uplaćeno 6.234.886 KM a kao glavni krivac za taj deficit, kao i rebalans općinskog proračuna, spomenuta je hidroakumulacija Buško jezero i Hrvatska Elektroprivreda koja koristi njezine prirodne potencijale.

Od strane mjerodavnih osoba općine Tomislavgrad se doznaje da je prihod od spomenute Hrvatske tvrtke, za čije potrebe se hidroakumulacija iz Buškog jezera koristi za proizvodnju električne energiju u HE “Orlovac“, manji iz razloga što se po sadašnjem Zakonu plaća naknada za površinu potopljenog zemljišta, proizvedena količina električne energije, ali i količina vode koja dotiče u jezero, čime je ova općina po svim tim točkama u velikoj mjeri oštećena.

Međutim, kako dalje navode, ovdje se događa da Hrvatska elektroprivreda pri povoljnim hidrološkim uvjetima Buško jezero koristi kao rezervnu opciju uz manju proizvodnju električne energije pri HE “Orlovac“ dok u njenom nizvodnom dijelu rade druge hidroelektrane koje uredno proizvode i plasiraju kilovate električne energije

Načelnik Vukadin je prije tri godine inzistirao na izmjeni postojećeg federalnog Zakona za naknadu korištenja hidroakumulacije jer je za Tomislavgrad sporna količina vode koja dotječe u jezero, jer se na taj način promijenio omjer naknade u korist livanjske općine u odnosu na tomislavgradsku, što je za ovu općinu ponovo neprihvatljivo.

Uz to je tada Vukadin kazao da je ispred općine angažiran odvjetnički tim za pregovore o pravičnoj naknadi od Hrvatske elektroprivrede za čije potrebe se hidroakumulacija iz Buškog jezera koristi za proizvodnju električne energiju u HE “Orlovac“.

Fena/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Hrvatska lani zabilježila prvi suficit otkako se prate ti podaci!

Objavljeno

na

Objavio

Višak opće države iznosio je u Hrvatskoj u 2017. godini 2,7 milijardi kuna, što je prvi suficit otkad se prate ti podaci, dok je udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) pao na 78 posto, na najnižu razinu od 2012., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Izvješće o proceduri prekomjernog proračunskog manjka i razini duga opće države, objavljeno u petak, pokazuje da je u 2017. suficit konsolidirane opće države iznosio 2,75 milijardi kuna, odnosno 0,8 posto BDP-a, dok je godinu ranije zabilježen deficit od 3,2 milijarde kuna, odnosno 0,9 posto BDP-a.

To je prvi suficit opće države od 2002. godine, otkad se prate ti podaci. DZS je objavio i da je na kraju 2017. hrvatski javni dug iznosio 283,3 milijarde kuna, pri čemu je udio tog duga u BDP-u pao na 78 posto, što je njegova najniža razina od 2012. godine.

Doduše, dug od 283,3 milijarde kuna veći je za 1,6 milijardi kuna ili 0,6 posto u odnosu na kraj 2016.

No, kako je gospodarstvo lani poraslo brže, za 2,8 posto u odnosu na 2016. godinu, pao je i udjel javnog duga u BDP-u, i to za 2,6 postotnih bodova u odnosu na kraj 2016., kada je iznosio 80,6 posto BDP-a.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izraelci najavljuju velika ulaganja u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

Nabava izraelskih aviona za sobom će povući cijeli niz investicija na hrvatskom tržištu.

Dok čekaju potpis na ugovor, Izraelci otvoreno najavljuju izgradnju tvornice streljiva, pilotsku školu, partnerstvo u remontnom zavodu u Velikoj Gorici. S hrvatskom delegacijom koja se nalazi u Izraelu još uvijek je i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Pametna kaciga pilotu omogućuje da iz kabine vidi na samo cijelu okolinu, već mu olakšava slijetanje i sve prepreke. I to je samo mali dio ponude koja na krilima izraelskih aviona treba stići u Hrvatsku.

“Uvjeravam vas da smo vrlo ozbiljni i izvršit ćemo sve obveze iz pisma namjere”, poručuje Adrian Zanescu, potpredsjednik za industrijsku suradnju tvrtke Elbit.

Od čak 700 tvrtki, koje rade za izraelsku vojsku, oni su najveći. Domaćini poznati kao trgovci ne gube vrijeme.

“Ono što je logično je da će oni sebi pojeftiniti i pojednostaviti ono na što su se obvezali; prije nego avioni dođu izići će s konkretnim koracima i ugovorima između tvrtke A i B”, kaže pukovnik Željko Ninić.

No, sve dok dvije države ne potpišu onaj ključni ugovor, ne mogu se ni dogovoriti poslovi već sada procijenjeni od 3 do 4 milijarde kuna.

Komunikacijski uređaji, ulaganja u cyber sigurnost, škola za obuku pilota… Izraelci žele graditi i tvornicu streljiva. U Velikoj Gorici bio bi regionalni centar za održavanje zrakoplova.

“Ovo je samo vrh sante koja za sobom vuče mnogo toga u vidu znanja i tehnologije, primarno i ulaganja u gospodarstvo”, smatra profesorica Doris Novak iz Zavoda za aeronautiku Fakulteta prometnih znanosti.

Prvi poslovi, na kojima bi svi koji budu u igri mogli profitirati, otvaraju oko 800-injak novih radnih mjesta.

Slijedeći tjedan Hrvatska će biti domaćin izraelskoj delegaciji, koja će u Zagrebu boraviti tri dana i obići naše hangare i provjerit će našu infrastrukturu za prihvat zrakoplova F-16 i vidjeti zapravo gdje treba uložiti novac.

Ako sve bude po planu, Hrvatska i Izrael bi međudržavni ugovor trebale potpisati već najesen, piše dnevnik.hr

 

Hrvatski pilot Željko Ninić prvi isprobao avione F-16 koje kupujemo u Izraelu (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati