Pratite nas

Hrvatska

Hrvatska bi do 2025. godine trebala nabaviti najmanje deset helikoptera Black Hawk

Objavljeno

na

Donacija koja je odobrena u rujnu prošle godine početak je zamjene starih ruskih letjelica novom eskadrilom. Do 2025. trebali bismo imati 10 novih letjelica

Sjedinjene Američke Države isporučit će Hrvatskoj dva nova helikoptera Black Hawk UH-60M početkom 2022. godine, saznaje Jutarnji list.

Riječ je o helikopterima čiju je donaciju američka vlada odobrila Hrvatskoj u rujnu prošle godine. Kako neslužbeno saznajemo, nedavno je u Ministarstvu obrane održan sastanak čelnih ljudi MORH-a i Oružanih snaga s predstavnicima američke vojske na kojem su utvrđeni detalji isporuke.

Donacija je vrijedna oko 50 milijuna američkih dolara, a osim helikoptera, uključuje i rezervne dijelove. No, obuku pilota i mehaničara te zemaljsku opremu za prihvat helikoptera, što vjerojatno uključuje i novi hangar, platit će Hrvatska.

Prema dostupnim informacijama, riječ je o iznosu od oko 15 milijuna dolara. Naši sugovornici tvrde da je riječ o jednokratnom trošku s obzirom na to da će se tim sredstvima platiti oprema i obuka koja će u budućnosti biti namijenjena za korištenje cjelokupne flote ovih helikoptera.

Jednokratni trošak

Prema najavama, Hrvatska bi do 2025. godine trebala nabaviti najmanje deset helikoptera Black Hawk i njima zamijeniti sadašnje ruske helikoptere Mi-8 kojima tada istječu svi resursi. Prema informacijama jutarnjeg lista, na zagrebačkom sastanku dogovorena je i obuka za osam pilota i 20-ak mehaničara, koja bi se provodila u SAD-u, te konfiguracija helikoptera.

Budući da je riječ o potpuno novom helikopteru, narudžba dijelova i njegova izrada u kompaniji Sikorsky Aircraft Corporation počinje nakon potpisa ugovora. A kada je njegovo sastavljanje završeno, slijedi opremanje dogovorenom opremom. Od početka do završetka izrade helikoptera potrebno je oko dvije godine.

Sporazumom sa SAD-om Hrvatska je dobila najnoviju M verziju tog helikoptera koji će koristiti pripadnici Zapovjedništva za specijalne snage. Taj helikopter se može koristiti za zračne napade, evakuaciju ranjenih, traganje i spašavanje te prevoženje vojnika, ali i u gašenju požara, nadzoru granice itd.

Helikopter je, između ostalog, opremljen glass kokpitom, novim sustavom upravljanja komandama, lopatice glavnog rotora su veće, čime se nosivost povećala za još 225 kilograma, trup je ojačan, može nositi dodatne spremnike goriva, manje je infracrveno zračenje motora…

Paralelno s finaliziranjem dogovora oko realizacije donacije dva helikoptera, kako saznajemo, pokreće se i proces nabave sljedeća dva helikoptera koja će Hrvatska platiti kao i svaki sljedeći. Prema dostupnim informacijama, cijena po helikopteru bi u suradnji s američkom vladom trebala biti iznimno povoljna. Svi ovi dogovori, ukazuju nam sugovornici, još su jedan od dokaza snažnog strateškog partnerstva SAD-a i Hrvatske.

Američki pogon

Hrvatska mora početi razgovore o nabavi sljedeće grupe Black Hawka kako bi do 2025. godine ruski MI-8 mogli biti uspješno zamijenjeni, a Hrvatska vojska prešla na zapadnu tehnologiju. Tada bi u svom sastavu Ratno zrakoplovstvo trebalo imati izviđačke helikoptere Kiowa, helikoptere Black Hawk te ruske helikoptere Mi-171 SH. Remont ovih potonjih još je u tijeku s vrlo neizvjesnim rezultatom, piše Jutarnji list.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Predsjednica Vinkovačkim jesenima dodijelila Povelju RH

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Oko 2.500 najmlađih čuvara hrvatske tradicijske baštine, sudionika Dječjih Vinkovačkih jeseni, prošetalo je u nedjelju Vinkovcima, što je promatrao velik broj posjetitelja, među kojima i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, koja je Vinkovačkim jesenima dodijelila Povelju Republike Hrvatske.

U sklopu 54. Vinkovačkih jeseni, koje se u Vinkovcima održavaju od 13. do 22. rujna, ulicama i trgovima toga slavonskog grada prošla su djeca iz folklornih skupina iz Hrvatske, BiH i Srbije koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

Prije početka svečanog mimohoda, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i i visoka pokroviteljica manifestacije uručila je vinkovačkom gradonačelniku i predsjedniku Organizacijskog odbora 54. Vinkovačkih jeseni Povelju Republike Hrvatske.

“Zahvalna sam svima koji čuvaju ovu tradiciju, posebice Organizacijskom odboru Vinkovačkih jeseni i zato s posebnom čašću Vinkovačkim jesenima predajem Povelju Republike Hrvatske za očuvanje hrvatske tradicijske, kulture i narodnog bogatstva”, istaknula je Grabar-Kitarović ukazavši na potrebu očuvanja tradicijske baštine.

Gradonačelnik Ivan Bosančić posebice se zahvalio članovima brojnih KUD-ova i folklornih skupina koje dolaze na Vinkovačke jeseni, a bez čijeg angažmana i ljubavi prema folkloru i tradiciji, te manifestacije ne bi niti bilo.

“Hvala vam svima što sudjeluje u organizaciji Vinkovačkih jeseni i što se kroz ovih 54 godine Vinkovcima podarili najznačajniju manifestaciju tradicijske kulture u Hrvatskoj”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić koji je zjedno s predsjednicom Grabar-Kitarović mimohod promatra iz svečane lože zajedno s ministrom državne imovine Mariom Banožićem, vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i predsjednikom Gradskog vijeća Vinkovaca Mladenom Karlićem.

Ulicama i trgovima Vinkovaca, od gradske tržnice do velikog šatora na Trgu Vinkovačkih jeseni, u pjesmi i plesu prošlo je oko 2.500 najmlađih članova iz 62 KUD-a i folklorne skupine iz cijele Hrvatske te BiH i Srbije, prikazavši običaje i pjesme kraja iz kojeg dolaze.

Tijekom boravka u Vinkovcima, predsjednica Kolinda Grabar-Kitrović susrest će se i s članovima Hrvatske udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Vinkovaca.

„Obitelji stare, roditelji umiru, a bolne se rane ne zatvaraju“, rekla je Grabar-Kitarovć govoreći o nestalima te istaknula da, kada je o njoj riječ, niti jedan čin, ni radnja nisu ponižavajući da bi pokušala učiniti što je god moguće za obitelji nestalih.

„Kako je rekao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i sa živim vragom bih razgovarala kako bih pomogla koliko god mogu“, dodala je.

Istaknula je potrebu pritiska na svim razinama, od međunarodnih humanitarnih udruga do europskih, američkih, ruskih i drugih dužnosnika jer „…pitanje nestalih je bolno pitanje koje je iz humanitarnog pitanja nažalost preraslo u političko pitanje“. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Središnji trg u Ogulinu proglašen Trgom Petra Stipetića

Objavljeno

na

Objavio

Središnji se trg u Ogulinu od subote zove Trg Petra Stipetića, a otkrivanje ploče novoimenovanog trga s imenom generala Stipetića proteklo je svečano u sklopu Dana grada i blagdana Uzvišenja Sv. Križa.

Nakon što je otkrila ploču s imenom svog oca, Vesna Stipetić je izrazila zahvalnost gradu Ogulinu što je njezinom ocu odao tu čast i što se trudi sačuvati uspomenu na njega i njegovo djelo.

Izaslanik načelnika GS OS RH viceadmiral Robert Hranj je rekao da se ovim činom odaje počast generalu Stipetiću, kao jednom od stupova stvaranja Hrvatske vojske koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti Domovinskog rata i stvaranju moderne hrvatske države kojeg ćemo pamtiti kao vojnog stručnjaka i stratega, te kao časnog, mudrog i jedinstvenog čovjeka.

Zahvalnost na ovoj prilici da se prisjetimo „visokog vojnog časnika, humanista i neustrašivog branitelja hrvatske slobode, pokojnog Petra Stipetića“ u svom je govoru izrazio general pukovnik Marijan Mareković.

„Posebna mi je čast što mogu svjedočiti o izuzetno časnom čovjeku s mnogo vrlina koji je zadužio sve građane RH, kojeg je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman izabrao za hrvatskog gromobrana, najzahtjevniju zadaću profesionalnog časnika, pri predaji neprijateljskog 21 korpusa agresorske vojske u VRO Oluja 1995. godine u mjestu Gornji Viduševac kod Gline”, rekao je general Mareković i naglasio da je Stipetić i nakon toga „u visokim zapovjedništvima HV-a donosio sudbonosne odluke, ponekad bolne i s neugodnim iskustvima“.

Na otkrivanju ploče trga s imenom generala Stipetića bio je, među ostalim, i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković.

Foto: Hina

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, autor HRT-ovog dokumentarnog filma „General i džentlmen“ o stožernom generalu Petru Stipetiću u svom je govoru rekao da je „Petar Stipetić najveći časnik kojeg je imala Hrvatska vojska, najveći i najbolji operativac u bivšoj državi i puno je učinio za ovu državu, a koja mu”, ustvrdio je, “to nikada nije honorirala na pravi način, te ga je puno puta zatajila“. Za novi Trg Petra Stipetića rekao da je važan „da se ne zaboravi čovjek koji je oličenje skromnosti, poštenja i simbol jedne bolje Hrvatske koju na žalost još uvijek nismo doživjeli u punom smislu“.

Poželio je Zovko da i u Zagrebu neki trg ili ulica ponese njegovo ime jer je bio zapovjednik obrane grada Zagreba, te uvijek svoj, kao čovjek struke, poštenja, pun razumijevanja za sve, koji se nikada nije priklonio ni jednoj političkoj opciji.

Blizak suradnik Petra Stipetića, pomoćnik za sigurnost Miroslav Vidović rekao je da postavljanje ploče i imenovanja trga doživljava kao gestu koju je general Stipetić zaslužio i u ratu i u miru, jer je za domovinu Hrvatsku maksimalno davao sebe, te da će ostati u vječnom sjećanju.

Na novinarsko pitanje nije li general Stipetić žalio što se prema njemu država nije odnosila s više počasti, Vidović je rekao da je on zaslužio od države više, ali da se general nije žalio, da je i u grob otišao ne žaleći ništa, jer da je bio takva osoba.

Gradonačelnik grada Ogulina Dalibor Domitrović izrazio je ponos što je general Stipetić Ogulinac i što će ovaj trg postati mjesto sjećanja na njega, te je najavio da će se kip Golubica izmjestiti na novo mjesto te da će Trg Petra Stipetića uz sve dosadašnje priredbe dobiti i neke nove prigodne sadržaje. (Hina)

 

ODLAZAK GENERALA: Kako se 5000 vojnika RSK predalo Stipetiću

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari