Pratite nas

Najave

Hrvatska će od Australije tražiti izručenje Japranina

Objavljeno

na

Glasnogovornik hrvatskog ministarstva pravosuđa Sergej Abramov potvrdio je da to ministarstvo planira od Australije tražizi ekstradiciju Predraga Japranina.

Japranin (42), navodno bivši pripadnik srpskih pobunjeničkih snaga u Hrvatskoj, optužen je za ratne zločine nad civilima u gradu Petrinji u središnjoj Hrvatskoj počinjene u studenom 1991. godine, tijekom rata u Hrvatskoj.

[ad id=”68099″]

Abramov je potvrdio da će vlasti tražiti ekstradiciju Japranina, koji ima australijsko državljanstvo, pošto ministarstvo dobije svu dokumentaciju od Županijskog suda u Zagrebu, koji je pokrenuo taj slučaj. Ministarstvo je čekalo da kompletira slučaj Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, prije nego što se počne baviti tim slučajem. Vasiljković, također državljanin Australije, koji se sumnjiči za ratne zločine, prošlog tjedna je izručen Hrvatskoj, gde mu je određen pritvor.

Ured državnog tužitelja potvrdio je da je Japranin zajedno sa još jednom nepoznatom osobom optužen za ratne zločine nad tri civila, koji su pronađeni mrtvi i čija su tijela ekshumirana nakon rata.

Japranin je rođen u Sisku kod Petrinje, tijekom rata je živio u Petrinji, a sumnjiči se kao pripadnik 39. izviđačko-diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske Krajine, čiji se pripadnici sumnjiče za brojne ratne zločine.

Japranin, koji je od 2000. godine živeo u Melburnu, negirao je sve optužbe i tvrdi da nikada nije bio pripadnik nijedne vojne formacije. Hrvatska je optužnicu protiv njega podigla 2009. godine, a od 2012. se nalazi na listi Interpola, prenosi portal Balkansight.com.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

Svaki ponedjeljak u drugom zagrebačkom kvartu odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima

Objavljeno

na

Objavio

U ponedjeljak 1. lipnja 2020. godine u 20 sati kod spomenika hrvatskim braniteljima u Markuševcu, Trg svetog Šimuna, zapalit ćemo svijeće i pomolit se za sve poginule branitelje HOS-a, HV-a, HVO-a i MUPa.

Na inicijativu gospođe Mirjane Okun 29. travnja u Novom Jelkovcu kod križa zapaljene su svijeće i održana zajednička molitva za poginule članove HOS-a, HV-a, HVO-a i MUP-a, a posebno smo se prisjetili poginulih članova Prve satnije Ante Paradžik Jasenovac čija se imena nalaze na ploči koja je iz Jasenovca izmještena u Trokut (Novska).

Tom prilikom gospođa Mirjana Okun naglasila je kako su poginuli pripadnici HOS-a sudjelovali u obrani i dali život za Domovinu, dok slučajni predsjednik koji nije želio ovu hrvatsku domovinu pljuvanjem po HOS-u pljuje po hrvatskom narodu i cijelom Domovinskom ratu. U ponedjeljak 1. lipnja 2020. godine u 20 sati kod spomenika hrvatskim braniteljima u Markuševcu, Trg svetog Šimuna, zapalit ćemo svijeće i pomolit se za sve poginule branitelje HOS-a, HV-a, HVO-a i MUP-a.

Slijedeći ponedjeljak 8.lipnja o.g. počast ćemo odati u Petruševcu kod spomenika hrvatskim braniteljima. Inicijatori pozivaju hrvatsku javnost da organiziraju svaki tjedan odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima podsjećajući one koji Hrvatsku oružjem nisu branili kako nećemo dopustiti da prljaju svetu uspomenu na žrtvu hrvatskih ratnika.

Neka im je vječna hvala i slava!

S nama su!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

Na Dan državnosti besplatno u Muzej Domovinskog rata u Karlovcu

Objavljeno

na

Objavio

Na Dan državnosti, 30. svibnja, ulaz u Muzej Domovinskog rata Karlovac -Turanj bit će besplatan za sve posjetitelje i to za sve sadržaje, među kojima je i dio vezan uz konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkoga Hrvatskog sabora 30. svibnja 1990.

Riječ je o stalnoj izložbi o Karlovcu u razdoblju od 1991. do 1995. posvećenoj životu u gradu i na karlovačkoj bojišnici tijekom Domovinskog rata smještenoj u staroj austrijskoj vojarni, zgradi koju su branitelji tijekom Domovinskog rata ironično nazvali “Hotel California”.

Danas je i sama zgrada jedan od “muzejskih predmeta”.

Stalna izložba postavljena je na suvremen i interaktivan način što posjetiteljima omogućuje samostalno otkrivanje teme i istraživanje.

Dio izložbe posvećen je najmlađima, a riječ je o edukativnom kutiću u kojem kroz pitalice, slagalice i kviz mogu učiti o povijesti Domovinskog rata.

U prizemlju zgrade uređena je Spomen soba poginulim karlovačkim braniteljima Domovinskog rata. U vanjskom dijelu izložbe može se razgledati borbena tehnika, među kojom je i lovački zrakoplov MiG-21 bis.

Muzej će biti otvoren od 10 do 18 sati, s pauzom od 13 do 14 radi propisane dezinfekcije prostora. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari