Pratite nas

Politika

Hrvatska će snažno podržavati Albaniju na putu u EU

Objavljeno

na

Dobra suradnja Hrvatske i Albanije primjer je suradnje ne samo u jugoistočnoj Europi nego i u Europi općenito, a mogle bi ga slijediti i druge zemlje, ocijenila je u utorak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka s albanskim predsjednikom Bujarom Nishanijem, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

[ad id=”93788″]

“Naša dobra suradnja i komunikacija na svim razinama primjer je suradnje ne samo na prostoru jugoistoka Europe nego i općenito u Europi koji bi mogle slijediti i mnoge druge zemlje”, rekla je Grabar-Kitarović u izjavi za novinare dodajući da su bilateralni odnosi izuzetno dobri i bez otvorenih pitanja.

Predsjednik Nishani je rekao da mu je ovo jedan od najvažnijih posjeta u inozemstvo tijekom njegova mandata jer on odražava odlične odnose između dva naroda i dvije zemlje te zajedničke euroatlantske vrijednosti koje dijele dvije zemlje. Isto tako, nastavio je, svrha ovog posjeta je ohrabriti odnose na svim područjima interesa.

Složili su se da gospodarski odnosi ne slijede političke odnose te da ima puno prostora za njihovo poboljšanje, posebice u području infrastrukture kako prometne tako i energetske i u području turizma, poljoprivrede i industrije, među kojima je i hrvatska vojna industrija.

Grabar-Kitarović je izjavila da je Hrvatska zainteresirana za izgradnju Jadransko-jonskog plinovoda jer je to rješenje za bolju opskrbu plinom Hrvatske i država u okruženju i svakako će pridonijeti europskoj energetskoj sigurnosti, kao i izgradnja LNG-a na Krku.

Nishani je predložio da se odnosi unaprijede i podignu na razinu preferencijalnog partnerstva.

“Vjerujem da je krajnje vrijeme da vlade naši dviju zemalja daju tome prioritet jer sam uvjeren da ćemo na taj način dalje unaprijetii bilateralne odnose, a posebice gospodarske i trgovinske. Također sam uvjeren da bi kroz to preferencijalno partnerstvo mogli bolje koordinirati i sinhronizirati stvaranje zajedničkih strategija kako na bilateralnoj i regionalnoj tako i na međunarodnoj razini.”

Zahvalio je hrvatskoj strani na organizaciji hrvatsko-albanskog gospodarskog foruma koji će se održati u srijedu, a gdje će zajedno s predsjednicom dati potporu poslovnim zajednicama dviju zemalja.

Grabar-Kitarović je kazala kako Hrvatska i Albanija imaju brojne interese i ciljeve među kojima su od najveće važnosti suradnja, stabilnost, prosperitet i sigurnost na prostoru jugoistoka Europe.

Istaknula je da će Hrvatska snažno podržavati Albaniju na putu u EU i pomoći joj svojim znanjem i iskustvima.

“Naša bilateralna suradnja i dobri i sadržajni odnosi su utoliko značajniji što se na prostoru jugoistoka Europe nažalost oživljavaju neki stari problemi, neka stara otvorena pitanja među državama i što se javljaju novi sigurnosni izazovi od terorista, povratka boraca Islamske države, do pokušaja vjerskog ekstremizma, utjecaja nekih drugih država na prostoru jugoistočne Europe, pa čak i političkog utjecanja na budućnost država i na njihovu odluku glede članstva u EU i NATO-u; i naravno izazovi migracija”, kazala je predsjednica.

Također je istaknula da dvije zemlje posebno povezuje albanska nacionalna manjina u Hrvatskoj koja je dobro integrirana. Izrazila je zahvalnost na sudjelovanju albanske nacionalne manjine u obrani i oslobođenju RH u Domovinskom ratu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Politika

Medved i Grlić Radman ostaju ministri

Objavljeno

na

Objavio

foto Josip Borić/Fb

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak, nakon sjednice najviših stranačkih tijela, da Tomo Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, a Goran Grlić Radman ministar vanjskih poslova.

„Tomo Medved će biti potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja i biti će odmah do mene u vladi, praktički drugi čovjek vlade ”, kazao je Plenković te je najavio objavu kompletnog sastava vlade krajem tjedna, nakon objave službenih rezultata izbora.

Potvrdio je i da Goran Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova.

Plenković je istaknuo kako ima spremnih 76 potpisa za sastav vlade te da će nakon proglašenja službenih rezultata izbora u dogovoru s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem dogovoriti za sredinu idućeg tjedan sazivanje novoizabranog Hrvatskog sabora.

Premijer je potvrdio i da Gordan Jandoković ostaje predsjednik Hrvatskog sabora, a Željko Reiner i Ante Sanader potpredsjednici Sabora, kao i da će Branko Bačić i dalje biti predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Kazao je i kako je umjesto Jandrokovića za glavnog tajnika HDZ-a imenovan Krunoslav Katičić.

Politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske

Plenković je još jednom izrazio zadovoljstvom pobjedom HDZ-a na izborima i dobivenim povjerenjem birača ponovivši kako ih to dodatno obvezuje na snažan angažman u interesu svih hrvatskih građana.

Osvrnuo se i na poziv na sastanak koji je uputio predstavnicima parlamentarnih stranka rekavši kako mu je cilj otvoriti dijalog i upoznati ih s planovima vlade, a pozvao ih je i da na tome ne skupljaju političke bodove.

„To je sastanak radi dijaloga i izravnog upoznavanja s predstojećim koracima i ključnim temama i problemima koje hrvatsko društvo ima i zakonskim prijedlozima koje će biti na dnevnom redu u Saboru”, kazao je Plenković.

„Ako netko misli da će steći neke osobite poene, neće, naša je politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske”, dodao je.

Snubljenja nema

Plenković je pritom poručio da mu nije namjera ikoga snubiti niti skupljati „žetončiće”. „Ukoliko netko od izabranih zastupnika ima želju za stabilnošću u zemlji, za potporu vladi, angažman u budućnosti, namjeru podržati našu većinu onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno, dakle nema snubljenja ili aluzija na političku korupciju”, istaknuo je.

Komentirajući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija biti uspješnija u ekonomiji po rastu BDP-a od Hrvatske, Plenković je kazao da ih “nije doživio ni na koji način” te da ono što se događa u Srbiji nema nikakve veze s Hrvatskom.

„Želimo da sve zemlje u našem okruženju budu stabilne, da nema nasilja, da rješavaju probleme na demokratski način”, poručio je.

Izjavu srbijanske premijerke Ane Brnabić koja je genocid u Srebrenici nazvala nesporazumom Plenković je ocijenio promašenom. „Govoriti o najstrašnijem zločinu koji se dogodio nakon Drugog svjetskog rata u kategorijama nesporazuma mislim da je politički pogrešno, krivo i krajnje neprimjereno”, kazao je Plenković. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković o Miloševiću kao potpredsjedniku Vlade: ‘Mislim da može dati doprinos’

Objavljeno

na

Objavio

HDZ/Fb

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da će buduća Vlada biti nešto manja od prethodne, a njezin sastav trebao bi biti poznat u četvrtak, nakon objave službenih rezultata parlamentarnih izbora, na kojima je HDZ pobijedio.

“Vlada će biti nešto manja nego što je bila, bit će funkcionalna, dio članova ove Vlade će ostati, a dio će ići u Sabor. Dio novih će se priključiti”, izjavio je Plenković uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Zagrebu.

Potvrdio je kako postoji mogućnost da se sektor zaštite okoliša i energetike priključi nekim drugim ministarstvima. Istaknuo je će se o tome još razgovarati, no i da pitanje klimatskih promjena neće biti zanemareno i postat će tema broj jedan u kontekstu gospodarskog oporavka.

“Ministara će biti manje, ali to ne znači da će državni službenici ostati bez posla. Ovo je jedna druga vrsta poruke o manjem broju ministarstava i manjem broju članova Vlade”, rekao je premijer Plenković.

Plenković je rekao i kako je očekivao da će SDSS predložiti Borisa Miloševića za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava.

“Taj prijedlog je usuglašen sa mnom i ja sam očekivao da će to biti Milošević. Poznamo se, pravnik je i mislim da može dati doprinos na ovoj dužnosti o kojoj smo razgovarali proteklog tjedna”, dodao je premijer.

Katičić novi glavni tajnik HDZ-a, Medved opet ministar branitelja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari