Pratite nas

BiH

Hrvatska crvena od srama

Objavljeno

na

Crvena boja partije mogla bi se pretvoriti u boju krvi nakon novih srpskih posezanja i hrvatskih pokušaja da se iščupaju iz pandža velikosrpske politike u koju nas, na našu štetu naših interesa, guraju silnice s britanskoga otočja.

Predsjednik države Ivo Josipović ipak je bio u pravu kad je svojedobno najavljujući pobjedu SDP-a tvrdio kako će se nakon izbora Hrvstka zacrvenjeti. Već danas se može konstatirati kako potkraj njegova predsjedničkoga mandata i nakon dvije i pol godine koalicijske vlasti načelu sa SDP-om Hrvatska se doista crveni. Ali od srama! Od srama komu je sve povjerila da je predstavlja i vodi te da riješava njezina državnopravna, gospodarska, demografska i socijalna pitanja. U državnopravnim pitanjima, zahvaljući ponajprije politici predsjednika Republike, Hrvatska se unatoč punopravnom članstvu u NATO savezu i Europskoj uniji nije odmaknula od tradicije bivše jugokomunističke politike, koja ju je držala zatočenom u balkanskoj tamnici. Ovdje nije samo riječ o još uvijek nerazriješenim graničnim pitanjima sa Srbijom, nego o sustavnom nastojanju hrvatske vanjske politike da se što čvršće poveže sa svojim bivšim balkanskim krvnikom.

U dijelu politike koju Josipović sukreira, a provodi ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, ne mogu se osjetiti ni najmanje naznake europske skepse prema novom proširenju EU, koja je i sama zapala u duboku gospodarsku i političku krizu. Ta će se kriza unutar EU, razbuktavanjem sukoba u Ukrajini, samo pojačavati, jer će njezine posljedice razorno djelovati na njemačko, odnosno vodeće europsko gospodarstvo, što će na političkoj razini otvoriti i pitanje unutarnjega ustroja Unije.

Na jednoj će se strani, kao oprjeka sadašnjoj njemačko-francuskoj osovini, naći cijeli niz neformalnih skupina i država, koje će zastupati uređenje EU po želji britanske politike dok će zemlje ovisne o njemačkoj gospodarskoj moći tražiti rješenja u čvršćem povezivanju tzv. ruba sa središtem.

Kako bi se znantnije oslabio utjecaj njemačke politike prema jugoistoku Europe, na tzv. balkanskom boku moćne političke silnice potaknute s britanskoga otočja već godinama inzistiraju na stvaranju političke unije tzv. balkanskih zemalja pa i nastojanje hrvatske politike da se u EU bez kriterija i na brzinu uguraju Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija i Kosovo nije ništa drugo nego manifestacija otočke balkanske politike. Kako ne bismo živjeli u iluziji moći zbog formalnoga članstva u EU i NATO-u pobrinuli su se ovih dana opet vojno-politički predstavnici Srbije i Hrvatske. naime, predstavnici ministarstava obrane Hrvatske i Srbije u petak su u beogradu potpisaliplan suradnje za tekuću godinu. Potpisnici, odnosno zastupnik načelnika Uprave srbijanskoga ministarstva obrane Milan Konjikovac i izaslanik hrvatskoga ministra obrane Ivan Jušić tom su se prigodom suglasili da je unatoč restriktivnoj proračunskoj politici obiju država, suradnja proteklih godina imala stalni uzlazni trend.

Ta se suradnju kako navode provodi kroz razmjenu iskustava u preustroju oružanih snaga, sudjelovanju u multinacionalnim pothvatima, u području atomsko-biološke i kemijske obrane i logistike, ali i u proračunskom planiranju. Možda se upravo u pozadini proračunske suradnje skrivala odluka hrvatskih vlasti da tjednima blokira preuzimanje oklopnih vozila koje je SAD darovao Hrvatskoj. Naime, problem s preuziamnjem je otvoren zbog nemogućnosti MORH-a da na oklopnjake plati PDV, nakon što je ministar Linić “planski” ispraznio proračun Hrvatske vojske.

Iz ocjene dvojice predtavnika kako bilateralni odnosi Srbije i Hrvatske predstavljaju “kralježnicu regije”, što po njihovu mišljenju presudno utječu na sigurnosno stanje u okruženju, nije teško odčitati kako se osim na vanjskopolitičkom sad realizira i novo jugoslavensko zajedništvo na vojnom području. Slično je stanje i na području odgoja, naobrazbe i znanosti koje vodi još jedan zastupnik Josipovićeve balkanske politike – ministar Željko Jovanović. Osim opravdanih prigovora za pokušaj stigmatizacije djece hrvatskih branitelja, ministar je predvodnik u povezivanju srpsko-hrvatskim obrazovnih, znanstvenih i športskih ustanova. Naime, mediji su ovih dana sramežljivo objavili kako Jovanović, dok progoni hrvatski šport, istodobno uživa u svom projektu u Rijeci na prvoj utakmici 3. kola Regionalne sveučilišne košarkaške lige između Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Beogradu.

Na sličan način još jedan Josipovićev ministar u Milanovićevoj vladi – Fred Matić, svodeći ratnu srpsku taktiku silovanja žena samo na socijalnu komponentu njihova stradanja, koju će riješiti ovaj poduzetni ministar tek nakon što im za naneseno zlo isplati novac iz proračuna relativizira ulogu srpske ratne taktike u etničkom čišćenju Hrvatske i srpskom genocidu nad hrvatskim narodom. Dok predsjednik države kao vrhovni vojni zapovjednik očito odobrava i potiče upitne sigurnosne poteze sadašnje vlade, na gospodarskom planu svu odgovornost svaljuje isključivo na predsjednika Vlade Zorana Milanovića.

Premijer je doduše najodgovornija osoba za gospodarski razvoj ili propast, no nije samo i iskljuučivo odgovornos na njem, nego na svima koji su odobravali masovno “farbanje” Hrvatske u crvenu boju. Zato se danas od srama svi moramo crvenjeti, a ponaviše zagovornici nove pravednosti, koja bi u slučaju nastvaka sadašnje politike s Pnatovčaka crvenu boju partije mogla pretvoriti u boju krvi nakon novih srpskih posezanja i hrvatskih pokušaja da se iščupaju iz pandža velikosrpske politike u koju nas na štetu naših interesa guraju silnice s britanskoga otočja.
Oni koji odobravaju sadašnju politiku crvene Hrvatske bit će najodgovorniji i za njezinu katastrofu.

Mate Kovačević/ hrsvijet

facebook komentari

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari