Pratite nas

Vijesti

Hrvatska danas: Predsjednica RH će u utrku za drugi mandat

Objavljeno

na

Unatoč medijskim spekulacijama čini se da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ne dvoji oko kandidature za predstojeće predsjedničke izbore i borbe za drugi mandat, doznaje Hrvatska danas iz kruga osoba bliskih Predsjednici RH.

Naime, sinoćnji rezultati na EU izborima ukazuju na moguću ozbiljnu nestabilnost hrvatskog političkog sustava i veliku fragmentiranost glasova, koji mogu posljedično dovesti i do političke paralize sustava. Nedjeljni rezultati, ako se shvate kao velika anketa na ozbiljnom uzorku od više od milijun ljudi, ukazuju na moguće vrlo neizvjesne rezultate sljedećih parlamentarnih izbora, a posljedično i dugotrajne teškoće s formiranjem vlasti, piše Hrvatska danas

Izvori Hrvatske danas otkrivaju da je Predsjednica RH itekako svjesna ozbiljnosti takve situacije što joj je dodatan motiv da osigura stabilnost zemlje.

Osjećaj odgovornosti sprječava je u razmišljanju da ne ide na izbore. Unatoč sve glasnijim medijskim sugestijama da neki bivši bliski suradnici, radeći na projektu novog kandidata desnice, rade zapravo za SDP i njegovog kandidata. Ili – baš zato. Stabilnost i politička ozbiljnost u trenutku kada javnost i na međunarodnoj sceni uspješno zavode kandidati bez potrebnog političkog iskustva dovoljno je jak dodatan motiv uz jučerašnje izbore, rekao je izvor za Hrvatsku danas.

Hrvatska danas i iz drugog izvora bliskog Predsjednici RH dobila je potvrdu informacije da je jučerašnji rezultat EU izbora samo dodatan motiv.

Predsjednica ne odustaje od Tuđmanove politike pomirbe Hrvata i zajedništva. Civiliziranu i stabilnu Hrvatsku može osigurati jedino politika s kredibilitetom, a ne obećanja bez realnog pokrića, kaže drugi izvor za Hrvatsku danas.

Izvori navode i da Predsjednica ne podcjenjuje ni jednog kandidata, smatra da svi mogu biti ozbiljni jer ovo je demokratsko društvo u kojem će zadnja biti riječ naroda.

A narod se ne smije podcjenjivati, kako god da je većina raspoložena, objašnjava izvor za Hrvatsku danas.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Nebuloze

Film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ od jeseni u školskom kurikulumu

Objavljeno

na

Objavio

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević dobio je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za uključivanje u nastavni kurikulum za učenike osnovnih i srednjih škola.

Ministarstvo je odobrilo i predloženu stručno izrađenu metodičku pripremu nastavne jedinice “Dnevnik Diane Budisavljević i period Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj”, ocijenivši je promišljenom i s jasno određenim odgojno-obrazovnim ishodima.

Kako se ističe u obrazloženju, film je podržan jer se nastoji skrenuti pozornost mladih i senzibilizirati ih na različite oblike netolerancije i diskriminacije, a prikazivao bi se učenicima od 13 do 18 godina u okviru projektnog dana ili kao školski projekt koji će ih potaknuti na promišljanje i pozitivno djelovanje.

Edukativni materijali vezani uz film “Dnevnik Diane Budisavljević” dijelom su projekta “Dnevnik Diane Budisavljević – od filma do virtualnog muzeja” čiji je razvoj podržalo Ministarstvo kulture.

Na stranici www.dnevnikdianebudisavljevic.com dostupni su, među ostalim, materijali namijenjeni nastavnicima i učenicima.

Osim informacija o filmu, na toj stranici dostupni su edukativni sadržaji, a u planu je izrada dodatnih materijala na temelju mnoštva materijala nastalih tijekom višegodišnjeg istraživanja za film. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

HDZ dobio 200.000 glasova više od Restart koalicije

Objavljeno

na

Objavio

HDZ je na ovim izborima, kad se zbroje glasovi po svim izbornim jedinicama, ukupno osvojio 621.008 glasova, dok je Restart koalicija dobila ukupno 414.615 glasova. To znači da je HDZ dobio 206.393 glasova više od SDP-a i partnera, piše Večernji List.

Izlaznost na ovim izborima bila je manja nego na prošlim 2016. A HDZ je prije četiri godine prikupio ukupno 682.678 glasova, dok je tadašnja Narodna koalicija okupljena oko SDP-a osvojila 636.602 glasa.

HDZ je tako na ovim izborima dobio 61.670 glasova manje nego 2016., dok je za SDP i njegovu koaliciju sad glasovalo čak 221.979 birača manje nego prije četiri godine. Domovinski pokret Miroslava Škore u 10. izbornih jedinica dobio je pak ukupno 181.492 glasa. Zanimljivo je da je Miroslav Škoro na predsjedničkim izborima u prvom krugu osvojio znatno više glasova – 465.703.

Most je pak ukupno osvojio 120.082 glasa na ovim izborima i upola manje mandata od Škorina pokreta – osam. A dobar dio glasova koje je izgubio SDP sa partnerima u ove četiri godine sigurno je otišao novoj političkoj snazi na ljevici, grupaciji stranaka oko Možemo! koja je na ovim izborima dobila ukupno 115.961 glas, odnosno sedam mandata. Stranke centra – Pametno, Stranka s imenom i prezimenom i Fokus ukupno su dobile u 10. izbornih jedinica 66.270 glasova, što je bilo dovoljno za tri mandata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari