Connect with us

Hrvatska demokracija je nova šizofrenija

Objavljeno

-

Čitam izjave novog ministra financija Borisa Lalovca – rezati rashodovnu stranu državnog proračuna, rasteretiti plaće srednjeg sloja…

lalovacNe znam koliko Lalovac realno može išta izmijeniti i provesti – vjerojatno malo do ništa, ali otkad je došao na položaj gotovo svaka izjava mu je na mjestu. Toliko, za one koji misle da samo hračkam ministre i da su svi oni isti. Velike razlike postoje, iako se pitam o moralnosti nekoga tko je službovao pod Linićem, a po izjavama se od njega dijametralno razlikuje…. ono, kako si išao svaki dan na posao biti najbliži suradnik lika s kojim prema izjavama nemaš ništa zajedničko? Gdje ti je bila kičma? Gdje je tu stav, neka strateška smjernica?

Kako je došlo uopće do toga da Lalovac zamijeni Linića?

Sva ta naša visoka politika je kao školsko dvorište –  bullyja, školskih nasilnika, nekoliko bolesno ambicioznih grebatora i foteljaša, nekoliko malih cinkaroša u kutu, hrpa idiota i tako dalje…. mijenjaju se bez svrhe, smisla i neke vidljive strategije. Kako je uopće moguće da ministra koji smatra da treba oderati “bogataše”, pri čemu je za njega “bogataš” svatko s 9 tisuća kuna plaće+honorara, zamijeni lik koji ispravno smatra da te ljude, koji nisu nikakvi bogataši nego zapravo niža srednja klasa, treba porezno rasteretiti? Kako je moguće da tipa koji tvrdi da se u javnom sektoru na plaćama ama baš nikako više ne može štedjeti, zamijeni tip kojem su prve izjave u smjeru da se na plaćama javnosektoraša baca lova (i u pravu je) i kreće sa revizijom svih javnih primanja, posebno onih preko 10 tisuća kuna??? Pa to je naš novac, to je najvažnije ministarstvo u državi.

Kakva je to vlada?

Kakva je to vlada, kakva strategija, koja talijanski catenaccio preko noći mijenja u nizozemski totalni nogomet a bez odgovornosti selektora? Pa to je kocka, zajebancija, lutrija, kažin, Las Vegas, dječji vrtić, eto kakva vlada i strategija.

Je li itko svjestan koliko je Lalovac u pravu, i koliko njegove izjave kriminaliziraju prethodnika? Misli li itko u ovoj državi da prethodnik ovog čovjeka mora biti kažnjen zbog kriminalne nesposobnosti, što proizlazi iz jednostavnih logičkih jednadžbi i operacije OR, jer ne mogu obojica biti u pravu. Ako jedan jest, drugi je očito vodio štetnu politiku! A obojica su pripadnici iste vlade – na neku foru, prema demokratskim zakonima, glasavši za SDP glasač je dao glas i Liniću i Lalovcu, iako se zalažu za potpuno suprotne stvari!

I kako ovaj lik uopće može funkcionirati u vladi s jednim Baukom npr, ili Grčićem?

I da mi netko onda objasni kakav je onda uopće smisao ove naše demokracije? Ja bih dao glas Lalovcu za ovo što govori, nesposobnom Bauku glas ne bih dao nikad, a Linić smatram da treba na robiju zbog nemjerljive štete koju je nanio ovoj zemlji. Koji izborni zakon mi omogućuje takvu distinkciju? Nijedan, prisiljen si glasati za stranku i izabrati svu trojicu, u najgoroj kombinaciji koja postoji: prvo Linić dvije godine uništava sve što može nastavljajući politiku svojih HDZ prethodnika, ali još naglašenije, pa dođe Lalovac na uništeno i ima dobre ideje, no upitne provedivosti, a Bauk cijelo vrijeme sliježe ramenima sa strane i ne da srezati  ijednu općinu i županiju, nezasitne gutače javnog novca, kaže da za to nema “političke volje” iako je valjda baš tom voljom izabran.

Glas glasača SDP-a nekom izopačenom “demokratskom” logikom išao je svoj trojici?!

Pa to je čista šizofrenija. Lud je tko u takvoj demokraciji sudjeluje. Kompletan sustav predstavničke demokracije u cijelom svijetu, to jest onom njegovom dijelu u kojem se primjenjuje, zreo je za temeljitu reviziju. I ta revizija dogodit će se prije ili kasnije, mirnim putem, ili krvavim. Hrvatska je samo ponajbolji primjer takve šizofrenije, no ovo vrijedi i za druge zemlje, iako ne u tolikoj mjeri i ne za sve.

U Njemačkoj se postizborne koalicije rade tako da stranke tjednima usuglašavaju stavove. Bitna je strategija a tek onda ljudi i fotelje. Kod nas jedna ista stranka usred mandata dovede lika koji je barem na riječima potpuna suprotnost prethodnika. Prethodnik Linić, pak, bez ikakvog osjećaja osobne odgovornosti, krene u seriju nastupa po medijima u kojima bezočno pljuje premijera i tim kojeg je do jučer bio član! Kao da je odjednom nekakav super-žestoki oporbenjak samom sebi, jači od HDZ-a, što li? Ne valja mu proračun, Lalovac ga neće spasiti? Pa ti si ga donio, Liniću, debelokožni besramniče, iako si vjerojatno od početka znao da je neodrživ.

Uglavnom, da temu ne širim previše, vratimo se Hrvatskoj. Zasad Lalovcu, za verbalne izjave, dajem verbalnu podršku, a uskoro ćemo vidjeti da li, i kako, prelazi s riječi na djela, odustaje li kad se njegove ideje ne provode i naiđu na otpore uhljeba i sl.

Oleg Maštruko/Bug.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari