Connect with us

Kultura

Hrvatska glazbena unija obilježila Svjetski dan glazbe

Objavljeno

on

foto HINA

Hrvatska glazbena unija (HGU) obilježila je  Svjetski dan glazbe mnogim koncertima diljem zemlje gdje HGU ima svoje podružnice i tako se pod sloganom “Jer svirati se mora” pridružila proslavi glazbe diljem svijeta, priopćeno je u utorak iz HGU.

Na brojnim lokacijama u gradovima gdje HGU ima svoje podružnice nastupila su poznata glazbena imena raznih glazbenih žanrova i svojom svirkom oduševili publiku željnu kvalitetne glazbe i koncerata.

U Zagrebu se sviralo na četiri lokacije, a sviralo se i u Puli, Splitu, Rijeci, Kninu i Osijeku.

Sva glazbena događanja organizirana su pod sloganom “Jer svirati se mora”.

HGU je, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, osigurao novac u iznosu od pet milijuna kuna koji će se koristiti za oživljavanje domaće glazbene scene, pogođene pandemijom.

U mnogim zemljama svijeta, 21. lipnja obilježava se kao Svjetski dan glazbe, odnosno “Fete de la Musique”(Stvarajmo glazbu!). Toga dana glazbenici amateri, ali i profesionalci, besplatno nastupaju na javnim gradskim površinama podsjećajući na važnost glazbe u svakodnevnome životu.

Ideja o slavljenju glazbe pala je pamet 1976. američkome glazbeniku Joelu Cohenu, tada zaposlenome na jednom francuskom radiju, pa je predložio da se takva cjelodnevna manifestacija održi na dan ljetnoga solsticija.

Bivši francuski ministar kulture Jack Lang prihvatio je tu ideju 1981., a već godinu dana kasnije Svjetski dan glazbe zaživio je najprije u Francuskoj, a s vremenom se proširio i na Belgiju, Njemačku, Švicarsku, Indiju, Pakistan i druge zemlje.

Manifestacija je od 2005. međunarodnoga karaktera pa se diljem svijeta u više od stotinu zemalja (uključujući i Hrvatsku) organiziraju okupljanja mnogih glazbenika i jednaka se pažnja posvećuje različitim vrstama glazbe. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR