Hrvatska: gospodarska politika se raspada ?

2

Ovo vrijeme obilježava izostanak reforma i nemogućnost smanjenja rashoda te povećanje deficita i javnog duga. Hrvatska je podijeljenja zemlja a građani doživljavaju veliki udar na svoj standard.
Volio bih s optimizmom pisati o hrvatskoj stvarnosti, ali kako kada je sveopća apatija i depresija širokih slojeva zahvatila hrvatsko društvo. Sinovi komunista uspjeli su se vrlo vješto obogatiti, preuzeti sve ključne gospodarske i političke pozicije. Vješti u komunikaciji, rasprodaju strancima strateške djelatnosti i nacionalno bogatstvo, a radnicima i seljacima socijaldemokratsku logiku tržišta i kapitala. Stvoren je raskol  među raznim socijalnim skupinama..
Najavljene su nove mjere Vlade i to nazovi reforme, koje sa suvremenom ekonomijom nemaju veze, a sastoji se isključivo od poreznih presija, utjerivanja kazni i dugova, rasprodaji  državne imovine i novim kreditnim zaduženjima države.Hrvatska Vlada je pred slomom i stečajem. Više se troši nego zarađuje i čeka nas u idućih nekoliko godina još veće zaduživanje, jer se sadašnji dugovi ne vraćaju, teško i kamate, ako nas EU ne dovede u red. Zbog Vladinih novih mjera čekaju nas nova poskupljenja, rekao bi min. Linić-car je gol. Vlada je predstavila fiskalnu politiku od. 2014-2016 s novim deficitom proračuna od 50 mlrd kuna, udarom na standard građana , povećanjem poreza.
Sindikati i poduzetnici su zgroženi predstavljenim mjerama, a oporba traži smjenu vlasti i nove izbore. Nove smjernice vlade ekonomistima ne zvuče realno, jer će vrlo brzo trebati nove dodatne mjere, a porezi i propisi se svako malo mijenjaju. Samo u turizmu je prije nekoliko mjeseci smanjen PDV sa 25 na 10 posto a nije donio smanjenje cijena, a sada ga dižu na 13 posto. Trošarine se dižu. Mjere vladine politike su :
1) javna uprava želi se riješiti dobrog dijela  zaposlenika;
2) privatizacija-od 59 strateških poduzeća polovica ih je žurnu prodaju;
3 ) smanjenje državne potrošnje, ali bez konkretnih mjera.
Potezi koje je vlada najavila skromni su za oporavak države, a za obične ljude su previše drastični. Proračunska rupa ostaje i golemi deficit države, a vlada ih je odlučila zakrpati poskupljenjima kruha, mlijeka, dječje hrane, ulja, šećera, vode, cigareta i goriva. Viši PDV  i trošarine trebale bi se uvesti od 1.siječnja 2014. Predstavljeno je 35 mjera fiskalne politike do 2016. Među brojnim mjerama je i prebacivanje 20.000 zaposlenika iz javnog sektora u privatni dio će ići u mirovinu, a dio bi prebacili u postojeće ili nove  tvrtke. Vlada planira rezanje povlaštenih mirovina većih od 5000 kn za 10 posto. Iz toga su izuzeti stopostotni  ratni invalidi i djeca poginulih branitelja. Najavljeno je i zamrzavanje napredovanja u državnim službama, smanjenje  broja sudova, kontrola crnog tržišta najma nekretnina te formiranje pet regija, da bi se uštedjelo na troškovima lokalne uprave. Hrvatska će se organizirati po regionalnom ključu,  umjesto 21 županije u pet regija, s državnom upravom u pet gradova, a male općine će voditi volonteri. Status područja od posebne državne skrbi ukidaju se 1.1.2014.
Na sve to HDZ je zatražio izglasavanje nepovjerenja vladi. Oni smatraju da su sve to zakašnjele mjere i one ugrožavaju financijsku stabilnost države. Proračun za ovu godinu je propao, urušio se, a ove smjernice su bezidejne i pokazuju potpunu nesposobnost vlade. Gospodarska politika se raspada, a Linić poduzetnike sustavno uništava fiskalnom politikom. Nažalost, plaće i mirovine ovise o tome hoće li se moći zadužiti u Americi za novih 1.5 mlrd dolara.
Uglavnom trogodišnje smjernice donose nova velika zaduženja države, a pokazuju nemoć da naprave zaokret u gospodarstvu i politici. Već za iduću godinu najavljen je veći proračun za 8 mlrd kuna od ovogodišnjeg, a veliko je pitanje hoćemo li se zbog spuštanja kreditnog rejtinga moći uopće zaduživati. Razumijem tjeskobu vlade jer su kamate narasle na već 12 mlrd kuna, a treba doznačiti 4,5 mlrd kn u proračun EU, ali postoje EU fondovi koje treba iskoristiti za razvoj gospodarstva i nove investicije. Bojim se da idemo u paket programe MMF-a ili EU: Trenutačno je u blokadi 75.000 poduzetnika i preko 270.000 građana, a od njih se traži da dodatno plaćaju veće poreze i osnovne zdravstvene usluge
Program vlade je loš. Potezi koje je najavila ne potiču investicije i razvoj gospodarstva i tonemo u još veći bezdan. Prije dvije godine Vlada je najavila investicijski tsunami, ali do toga ništa.  Milanovićevi ministri  najavili su tridesetak mjera čiji se fiskalni učinak procjenjuje na 0,6 % BDP-a odnosno 2,6 mlrd kuna, koje bi država uzela od građana i poreznih obveznika. Naglašavam, glavni problem je što Hrvatska troši više nego što stvara, a euri i dolari koje posuđujemo su sve skuplji.. Ova vlada je doživjela debakl jer nije prepoznala mogućnosti hrvatskoga gospodarstva. Optimizam raste u EZ, a kod nas optimizma nema. Ni u jednom sektoru nema pozitivnog očekivanja osim u uslugama. Izvoz jako pada, turistička sezona je završila, poljoprivreda je na niskim granama a industrije nemamo. Najnovije svađe oko  INE posvadiše nas  i s Mađarima a nismo imali pameti kada ju je prodala ova ista garnitura a sada bi je htjeli natrag. Mađari najavljuju napuštanje INE zbog zahtjeva Hrvatske da im se izruči predsjednik uprave MOLA Hernadi ( navodno potkupljivao Sanadera ) a novca za kupnju INE vlada nema. Vladi smetaju primjedbe oporbe, ona je optimistična, ali rezultata nema, osim praznih priča. Ljudi žele raditi i bolje živjeti. Za vladu je rasprodaja imovine jedini optimizam, ne režu se suvišni rashodi, a min financija je prepušteno samo sebi. Reforme su nužne i cijeli narod mora biti jedinstven i stati iza toga, mora se naći načina da privatni sektor počne investirati za izvoz. Ključ svega je otvaranje novih radnih mjesta inače nam predstoji iseljavanje. Po onoj staroj, gdje mi je dobro tu mi je domovina. Radnim mjestom stvara se obitelj i vlastiti dom, a i budućnost ovog naroda
Mijo Jukić

facebook komentari

  • peppermintt

    “Radnim mjestom stvara se obitelj i vlastiti dom, a i budućnost ovog naroda”

    točno samo što ovi gulanferi nemaju pojma kako stvoriti okvir za gospodarstvo

  • peppermintt

    “Radnim mjestom stvara se obitelj i vlastiti dom, a i budućnost ovog naroda”

    točno samo što ovi gulanferi nemaju pojma kako stvoriti okvir za gospodarstvo