Connect with us

Analiza

Hrvatska ‘grabi’ naprijed i ostvaruje neočekivane rezultate

Objavljeno

-

Danas je baš neki ludi dan….šok za šokom….ili kako bi to naš narod rekao: LUDILOOOOOOOO….

Koji naslov analize napisati, a da se podudara sa sadržajem?
Kakav god naslov ove analize bio nekako mi je bila dvojba između: „A ŠTO SAD?“  Ili „LUDILOOOOO….“.

Najbolje krenuti od samog početka.

DZS je objavio da je (Izvorni indeksi) Obujam industrijske proizvodnje veći za 0,6 % u veljači 2019. u odnosu na veljaču 2018. Skromno, ali ipak pozitivno.

Taj isti DZS objavio je i da je Obujam građevinskih radova u siječnju 2019. veći za 13,2 % u odnosu na siječanj 2018. Dobro? Ni govora! ODLIČNO!

(Posljednji puta kad se tako nešto dogodilo zabilježeno je 2008. i postotak je iznosio 17.7 %, ali trebamo uzeti u obzir i ta „zlatna vremena“ izgradnje RH i Autocesta, ali i da je 2008. bila prijestupna godina i imala je jedan dan „viška“! )

Međutim, opet taj isti DZS nastavlja nas „bombardirati“ pozitivnim rezultatima da sam i sam šokiran, naime objavio je da je Trgovina na malo u veljači 2019. realno veća za, ni više ni manje nego, „skromnih“ 8,7 % u odnosu na veljaču 2018.!
To se u RH još NIKADA nije dogodilo otkad god se vode takvi podatci, pa čak ni kad je godina bila prijestupna i imala jedan dan više! Apsolutni rekord za veljaču!

To i ne čudi toliko puno, ali ujedno i čudi jer je prije neki dan (opet taj DZS) objavljeno da je prosječna neto plaća u RH za siječanj narasla za samo 3,2 % realno, odnosno da iznosi 6 400 kuna tj. 272 kune više nego u veljači 2018. kad je iznosila 6 128 HRK.

( Napomena: Svi podatci su realni tj. „Izvorni“ i u njima je uračunat i inflatorni učinak! )

( Ukupna potrošnja u BDP-u RH kreće se obično oko 75,0 % – 80, 0 % i ona je najvažniji pokazatelj pada – rasta BDP-a. U ovom slučaju, već sad smo sigurni da će BDP RH rasti stalno još godinama u naprijed kao i da će se smanjivati Javni dug RH. )

Nije loše….nije loše….

( u potpunosti mi je jasno da mnogi nisu primili plaće, mnogi imaju manje plaće itd., ali ovo ne znači da ne suosjećam s takvima kao i s umirovljenicima s malom mirovinom te da samo iznosim činjenično stanje  makroekonomskih pokazatelja u RH )

Koliko sam nabrojio red bi bio i zaključiti ovu analizu, ali ne mogu i ne smijem jer je za zaključenje ovog članka – analize kriva HNB.

 HNB je danas, 29.03. 2019., objavila da je Javni dug RH na kraju 2018. iznosio:
282 783 316 785,94 HRK, odnosno 74,066 % BDP-a!

To je puno bolje nego li je to bilo u projekcijama 14. Vlade RH! Naime, 14 Vlada RH je projicirala da će na kraju 2018. Javni dug iznositi 74,5 %!
Svemu ovom moramo i pridodati da je, kao što sam već odavno projicirao, Javni dug RH smanjen i u odnosu na BDP, ali i nominalno u iznosu od:

1 532 414 365,04 HRK u odnosu na 12./2017.

Neka naša Vlada RH i dalje ostane „konzervativna“ u svojim projekcijama jer nas na kraju godine uvijek obraduju boljim rezultatima nego li ih i oni sami izračunaju.
Slika poviše je iz Dokumenta: „Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2019. – 2021.“.( 2018. )

Slika ispod je iz Dokumenta: „Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2018. – 2020.“. ( 2017. )

Što se može drugo reći nego da Hrvatska „grabi“ naprijed i ostvaruje neočekivane rezultate, a komu smeta, neka pati!

Trebam li još napisati da su mirovine poravnane i povećane za još 1,15 %?

Očito je potrebno jer s ovim najnovijim povećanjem mirovina, ukupno povećanje od „ustoličenja 14. Vlade RH iznosi: 7,75539 %. Za umirovljenike koji su ostvarili pravo prema „posebnim propisima“ (Hrvatski branitelji, akademici, oboljeli od azbestoze, borci NOR-a, ….) to ukupno povećanje iznosi: 18,5306%!I sve to u dvije i pol godine.

( Onima kojima je to „mizerija“ i „malo“ neka dobro izračunaju koliko su do sad dobili povećanja mirovine od 14. Vlade RH i vrate to u Državni Proračun, a poglavito Hrvatski branitelji koji „pljuju“ po „briselskom ćati“ i „protuhrvatskoj Vladi RH“.
Da ne računate previše, potrebno je u Proračun RH vratiti cijelu jednu mirovinu, a Hrvatski branitelji i ostali koje su to pravo ostvarili „po posebnim propisima“ trebaju vratiti „samo“ dvije i pol mirovine, zaokruženo) (sitnica, zar ne?!?!)

Još nam slijedi od 01.07.2019. povećanje najnižih mirovina u iznosu od 3,13 % kao i jesensko „poravnanje“. (očekivano 1,0 % – 2,0 %).

Podsjetimo se da je g. Andrej Plenković u predizbornoj kampanji obećao povećanje mirovina u 4 godine mandata za 5,0 %!

(Stvarno ovaj „briselski ćato“ sa svojim timom ništa ne razumije i ponaša se kao da se obećanja moraju izvršiti, a on još sve u duplo i prije isteka mandata. Što si on uopće umišlja, te „briselski ćato, te sin  „ćaće udbaša“ i majke „vojne lekarke“, te se otrgao Partijskom nauku i bacio sve u vodu što je drug Moša Pijade naukovao: „…..mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira“. STRAŠNO! )

A ŠTO SAD?
__________

Pravo pitanje, u pravo vrijeme, na pravom mjestu….

Postoji li veća ideologija u jednoj uređenoj Državi od „3 u 1“, tj. „GOSPODARSKA – POLITIČKA – SIGURNOSNA“ situacija?

( RED – RAD – DISCIPLINA)

Gdje su sad „ideolozi“ „ekonomski stručnjaci“, „analitičari“, „novinari“….i ini drugi koji lažu kako ništa ne valja, sve je srušeno, da smo najgora Država u EU?

Gdje su? Kad će priznati sebi da su obmanjivali i obmanjuju javnost? Gdje su oni koji pišu, pričaju, mrmljaju, … da je RH i najgora tj. na posljednjem  28. mjestu u EU po povučenim sredstvima iz EU fondova:

Zašto ne provjere da je RH na 16. mjestu po povučenim sredstvima iz EU fondova i ispred: Finske, Irske, Luxembourga, Švedske, Cipra, Estonije, Latvije, Danske, Belgije, Nizozemske, Slovenije i Malte!!!

Kakve ideološke podjele nam se pokušavaju servirati, a sve poviše nabrojano prikriti, iskriviti, umanjiti, lagati, …..
Naravno, za sve gore poviše dokumentirano KRIV je „briselski ćato“ sa svojim timom i zovu se pravim imenom: 14. Vlada RH!

Stvarno, kako se samo usuđuju voditi RH i raditi za dobrobit HRVATA ma gdje god se nalazili na Zemaljskoj kugli?

Šalu, satiru i ironiju na stranu, činjenica je da

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas