Pratite nas

BiH

Hrvatska i BiH jačat će kulturnu suradnju kroz nove projekte

Objavljeno

na

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović i ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović najavili su u četvrtak jačanje kulturne suradnje dvije države i uspostavu konkretnih projekata kroz koje bi se ona realizirala na tragu gradnje ukupnih dobrosusjedskih odnosa.

[ad id=”93788″]

Vlada Hrvatske i Vijeće ministara BiH su još 2002. godine potpisali sporazum o kulturnoj, prosvjetnoj i sportskoj suradnji, a on bi sada trebao biti produžen i oživljen kroz pojedinačne projekte.

Hasanbegović, koji boravi u radnom posjetu BiH, s Osmanovićem je razgovarao kako produbiti i dopuniti taj sporazum konkretnim programskim sadržajima.

“Osobno ću ponuditi potpisivanje novog sporazuma o konkretnoj programskoj suradnji kako (raniji) sporazum ne bi ostao mrtvo slovo na papiru”, kazao je Hasanbegović dodajući kako je želja hrvatske vlade poduprijeti sve oblike kulturne suradnje s BiH i dati joj novu dinamiku.

Za to će, kako je najavio Hasanbegović, hrvatsko ministarstvo kulture biti u cijelosti na raspolaganju tijelima vlasti u BiH i njenim ključnim kulturnim ustanovama. Kao primjer naveo je potporu Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu koji se nakon rata suočava s velikim poteškoćama. Također će biti potaknuti konzervatorski i restauratorski radovi sukladno interesu kojega za to ima Hrvatska. Potpisivanje konkretnih sporazuma na planu kulturne suradnje, kako je najavio Hasanbegović, moglo bi uslijediti na idućoj zajedničkoj sjednici hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH.

Ministar Osmanović je podsjetio kako je jedan od projekata koji je u završnoj fazi zajednička nominacija stećaka za upis na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a, na čemu se radi već šest godina u suradnji sa Srbijom i Crnom Gorom. “Očekujemo da se taj posao u Istanbulu privede kraju”, kazao je Osmanović podsjećajući kako će u srpnju u Turskoj zasjedati odbor UNESCO-a za svjetsku baštinu koji bi trebao odlučivati o daljoj sudbini nominacije balkanskih nekropola stećaka.

Dodao je kako je za BiH dragocjena potpora Hrvatske na putu ka članstvu u Europsku uniji na svakom planu, pa tako i na kulturnom, a izrazio je posebnu zahvalnost za interes hrvatskog ministarstva kulture za funkcioniranje Zemaljskog muzeja u Sarajevu. “U buduću suradnju ne sumnjam na dobrobit obje države”, kazao je Osmanović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Busovačke Staje – 26. obljetnica stradanja pripadnika Humanitarnog konvoja života za Lašvansku dolinu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Grad Busovača

Na Busovačkim stajama, u organizaciji Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, danas je obilježena 26. obljetnica stradanja pripadnika Humanitarnog konvoja života za Lašvansku dolinu.

Polaganjem vijenca kod spomen obilježja na Busovačkim stajama i sudjelovanjem u svetoj misi zadušnici, izaslanstvo HNS-a BiH odalo je počast poginulim pripadnicima HVO-a i civilima iz pratnje konvoja.

Pokolj u Busovačkim Stajama bio je ratni zločin koji su počinile bošnjačko-muslimanske snage nad Hrvatima tijekom agresije na prostore Hrvata Srednje Bosne.

Počinile su ga 16. lipnja 1993. kod Busovačkih staja kod Busovače. Ubili su 22 osobe iz humanitarnog konvoja, 14 civila i 8 pripadnika HVO-a koji su pratili konvoj kroz područje Busovačke planine.

Oko 15 km jugozapadno od Busovače uzdiže se Busovačka planina, na njoj je izletište Busovačke staje, koje su 15. lipnja 1993. godine bile stratište za hrvatske civile. Jedan skupina izbjeglica i drugih putnika došla je do Busovače s namjerom da otputuje u tuzlansko područje.

Kada im je 14. lipnja bilo jasno da od puta nema ništa, odlučili su se vratiti u Hrvatsku i pridružili su se konvoju koji je toga dana krenuo za Sebešić, po hranu za busovačke građane. U tome konvoju bilo je 15 hrvatskih civila iz Brčkog, sedam iz Tuzle i oko 70 iz Busovače. Oni su stigli na Busovačku planinu, gdje su se trebali odmoriti.

Dok su se odmarali, opkolili su ih pripadnici Armije BiH. Ne znajući da su opkoljeni, krenuli su oko šest sati ujutro. Samo dvije minute kasnije počela je pucnjava sa svih strana.

Pucnjava nije prestajala, nego se sve više i više pojačavala. Pripadnici Armije BiH počeli su ih gađati i tromblonima, iz minobacača i to neprekidno tri sata. Tog dana na Busovačkim stajama ubijeno je 22 Hrvata.

I ove godine, Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Busovača u suradnji s općinskim strukturama vlasti i župnim uredom, na mjestu tragedije organizirale su komemorativni skup s misom zadušnicom u spomen poginulim pripadnicima Humanitarnog konvoja.

(Grad Busovača/Wikipedia/Kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Migranti iz Bihaća premještaju se u Vučjak

Objavljeno

na

Objavio

Vlasti Unsko-sanske županije počele su premještati migrante iz središta Bihaća na lokaciju Vučjak, nedaleko od granice s Hrvatskom. 

Migranti su se pokušali su vratiti, ali policija više ne dopušta povratak u centar Bihaća i nastavlja potragu za ostalima. Nekoliko objekata u kojima su bili migranti zapečaćeno je, javljaju lokalni portali.

– Mi smo posljednjih deset dana doslovno pregaženi ovdje. U Bihaću su više od 20 posto od ukupne populacije migranti, rekao je gradonačelnik Šuhret Fazlić. Dodao je kako je taj grad prepušten sam sebi u borbi s migrantima.

Misija UN-a u BiH usprotivila se uspostavi migrantskog centra na Vučjaku. Tome su se usprotivili i Hrvati iz naselja Zavalja, Skočaja, Vedrog Polja i Žegara, te su u pismu zatražili i potporu Hrvatskog sabora.

Stanovnici Bihaća za nedjelju su najavili održavanje prosvjeda u središtu grada zbog migrantske krize. Po procjenama vlasti na području Unsko-sanske županije nalazi se oko 8.000 migranata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari