Pratite nas

Gospodarstvo

Hrvatska i EU fondovi

Objavljeno

na

Kao „grom iz vedra neba“ odjeknula je današnja objava na fb profilu ministrice Gabrijele Žalac.

A što sad?

Prije samo nekoliko dana, g. Bernardić je u ime kluba SDP-a pričao u Saboru da je RH do sad uplatila 18 milijardi kuna u Proračun EU, a da je „povukla“ samo 14 milijardi kuna.
Gospodinu Bernardiću su se odavno, u iskrivljivanju činjenica (ili nepismenošću ili ne znanjem čitanja jednostavnih Grafikona, podataka i brojeva), pridružila i cijela „svita“ stručnjaka kako iz SDP-a, …..tako i MOST-a u imenu Sonja Čikotić….

Toliko je u hrvatsku javnost došlo dezinformacija i laži da je teško uopće i razumjeti što je istina, a što LAŽ!

Dokaz da je g. Bernardić  04.04.2019. izjavio poviše napisano, tj. da je RH povukla samo nekih „sitnih“ 14 milijardi kuna molim provjeriti u linku ispod , vrijeme:
6:45:00 – 6:46:00!

( https://www.youtube.com/watch?v=C2P-jPLGFSk&fbclid=IwAR0bavcK-_nG0DfJI8b6Upj9wIAkbxGhpErBWAqfHInlCg48MbIxSQr9X7k )

A što sad?

Naš narod je ionako „pjesnički raspoložen“ i nije dugo trebalo za „pjesnički izraz“ navedene situacije pokušaja LAŽI i obmana.

„Ako vidiš Druga Beru
Tamo negdje na sokaku
Ti mu priđi srca laka
Nije Bero tvoja baka.

Plače Bero, suze roni
Ni Marasu nije lako
Sad zajedno plaču, plaču
Hodom lakim po sokaku.
……..“

Podsjetimo se i na laži iznesene da je RH na posljednjem 28. mjestu po povlačenju sredstava iz EU fondova.

Činjenica je da je u tom trenutku RH bila na 16. mjestu i to ispred vodeće Finske, Irske, Luxembourga, Švedske, Cipra, Estonije, Latvije, Danske, Belgije, Nizozemske, Slovenije i Malte!

Hrvatska ‘grabi’ naprijed i ostvaruje neočekivane rezultate

I što sad?

Ništa, idemo dalje, a komu smeta neka pati!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Moratorij nije besplatan – iznos koji ćete vratiti banci bit će veći

Objavljeno

na

Objavio

Gotovo 40.000 građana zatražilo je od banaka moratorij na otplatu kredita zbog pandemije koronavirusa. Do sada je određena polovica zahtjeva, a banke su nudile najmanje tri, a najčešće i do šest mjeseci počeka. Međutim, moratorij nije besplatan pa će iznos koji ćete na kraju vratiti banci ipak biti veći.

Dijana Dorontić dobro zna da moratorij ima svoju cijenu pa ga u ovoj situaciji ipak nije tražila.

– Postoje dodatni troškovi na koje ljudi nisu računali koji će im se pokazati kasnije kroz anuitete jer taj moratorij je samo dio koji se odnosi na dio glavnice, a kamatu morate i dalje plaćati, kazala je Dorontić za HRT.

Upravo zbog toga moratorij su tražili samo oni koji su to morali zbog svoje situacije.

– Oni kojima je plaća smanjena, oni su u obiteljskom krugu pokušavali naći način da ne uzmu moratorij kad su vidjeli troškove povećanja ukupne cijene kredita koja će se u konačnici dogoditi, kaže Sandra Žiga, voditeljica Udruge “Franak”.

Korisnik kredita za vrijeme moratora može plaćati samo kamate. U slučaju da nema novca, sad ne plaća ništa, no povećava mu se za iznos kamate glavnica nakon isteka moratorija što znači ili će mu mjesečni obrok biti veći ili će iznos platiti na kraju otplate kredita.

– Kamate se ne naplaćuju sad, one će se obračunavati i građani će to platiti, ali kod stambenog kredita to stiže tek za 10 godina. Znači, što ga dulje produljujete, nažalost, trošak moratorija mora biti veći, objašnjava Zdenko Adrović iz Hrvatske udruge banaka.

Kad je riječ o moratoriju, u povoljnijem su položaju oni koji su se manje zadužili, na kraće razdoblje i pri kraju su otplate.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Lipanj spašen, očekuje se dolazak do milijun gostiju

Objavljeno

na

Objavio

Lipanj bi prema opreznim prognostičarima mogao donijeti desetak posto, a prema optimističnijima i do 30 posto prometa iz lanjskog šestog mjeseca, kad je Hrvatska imala više od tri milijuna turista i 15 milijuna noćenja, piše u petak Večernji list.

Hoće li Jadran na kraju u lipnju ugostiti tristotinjak tisuća ili se možda približiti i cijelom milijunu turista ovisi o puno faktora, od razvoja epidemiološke situacije do brzine reakcije, fleksibilnosti i volje u europskim državama da omoguće inozemna putovanja.

Prije mjesec dana lipanj je bio posve prekrižen i činilo se da će biti super ako turisti počnu pristizati i u srpnju. Ali čini se da ni šesti mjesec ipak nije posve izgubljen. Otkaza ima i dalje, no lavina je zaustavljena, a kapne i pokoja nova rezervacija, piše dnevnik.

Led će sada u svibnju probiti poslovni gosti i vlasnici kuća za odmor, plovila i nešto malo mobilnih kamp-kućica jer se kampovi tek počinju otvarati. No, nastavi li se situacija s koronavirusom smirivati, lipanj bi, prema opreznim prognostičarima, mogao donijeti desetak posto, a prema optimističnijima i do 30 posto turističkog prometa iz lanjskog šestog mjeseca kad je Hrvatska upisala nešto više od tri milijuna turista i oko 15 milijuna noćenja.

Hoće li jadranski domaćini na kraju u lipnju ugostiti tristotinjak tisuća ili se možda čak približiti i cijelom milijunu turista, ovisi o puno faktora, od razvoja epidemiološke situacije do brzine reakcije, fleksibilnosti i volje u europskim državama da omoguće inozemna putovanja.

Kako bilo, nada se budi da bi turistički gubici ove godine mogli biti nešto manji nego se činilo u prvi mah kad je COVID-19 buknuo u Europi. Ali paralelno raste i lagana nelagoda od tog priželjkivanog turističkog vala i pandemija jadranske domaćine dovodi u jednu pomalo shizofrenu situaciju: vape za gostima, a istovremeno se, pogotovo u obiteljskom smještaju, pribojavaju primiti ih pod svoj krov.

Turistički profesionalci, s iskustvom vođenja i velikih hotelskih kompanija i kuća za iznajmljivanje, na to imaju reći samo jedno: “Naši su epidemiolozi odradili odličan posao. I nadalje trebamo imati povjerenja u njihove odluke. Oni će znati kako treba reagirati i u nekoj eventualnoj situaciji vezano uz turizam. Na nama je samo da se pridržavamo onog što kažu. Vraćanje u normalu nosi neki rizik, ali našem gospodarstvu treba restart, a tko ga u Hrvatskoj može pokrenuti ako ne turizam”, piše u petak Večernji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari