Pratite nas

Pregled

Hrvatska i Njemačka potpisale sporazum o sveobuhvatnoj suradnji

Objavljeno

na

Foto: EPA

Hrvatska i Njemačka potpisale su u četvrtak u Berlinu sporazum o sveobuhvatnoj suradnji koji su ocijenili kao “prekretnicu” u odnosima dviju zemalja.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas potpisali su u Berlinu Zajedničku izjavu o pojačanoj suradnji između hrvatske i njemačke vlade s Akcijskim planom, kojom se predviđa dodatno jačanje suradnje u bilateralnim odnosima, ali i europskoj politici.

„Mislim da potpisivanje ovih dokumenata možemo opisati kao prekretnicu u našim bilateralnim odnosima koji se i onako dobro razvijaju i koji će se na osnovi ovog Akcijskog plana dodatno intenzivirati“, rekao je njemački šef diplomacije.

Po njegovim riječima, akcijski plan kojim se definira proširenje suradnje između dviju vlada sadrži „sveobuhvatnu paletu tema“ poput digitalizacije, dualnog sustava obrazovanja, znanosti i istraživanja, zaštita klime i pitanja sigurnosti.

Hrvatska ministrica istaknula je kako je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske te da će sporazum o proširenju suradnje, čije potpisivanje su još krajem kolovoza u Berlinu dogovorili njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković, dodatno ojačati međusobne odnose.

Ona je dodala kako Akcijski plan predviđa jačanje suradnja na desetak područja, od zajedničkog interesa u vanjskoj i europskoj politici pa preko gospodarstva, obrazovanja, kulture, sporta i parlamentarne suradnje.

„Vjerujem da ćemo nakon dvije godine analizirati kako se plan realizira te ga proširiti na daljnja područja suradnje“, rekla je Pejčinović-Burić uoči razgovora s Maasom.

„Potpisivanje sporazuma je važan iskorak koji ćemo učiniti u sklopu već postojećeg partnerstva u EU-u i NATO-u te zajedničkog interesa za jugoistočnu Europu, što je bitno za stabilnost i sigurnost te regije ali i Europe u cjelini. Vjerujemo da će potpisivanje ovih ugovora vrlo ciljano podići razinu kontakata vezano uz dogovorene teme, ali i za konkretne projekte koji će se razviti iz tih kontakata“, rekla je Pejčinović-Burić.

U razgovorima je bilo riječima o budućnosti Europske unije, posebice vezano uz pitanje proširenja te brexit.

Njemački šef diplomacije ukazao je na činjenicu da će sljedeće godine Hrvatska i Njemačka jedna za drugom predsjedati Vijećem Europske unije.

„Ovu činjenicu želimo iskoristiti na europskoj razini za jednu konstruktivnu politiku i ja se već sad radujem zajedničkoj suradnji Njemačke i Hrvatske“, rekao je Maas.

On je istaknuo da će dvije glavne teme njemačkog predsjedanja biti jedinstvo i snaga.

„Mislim da se radi o pitanjima važnim za budućnost Europske unije i zato se radujem suradnji s Hrvatskom“, rekao je njemački ministar.

Maas je istaknuo da Hrvatska kao „regionalna sila“ donosi bogato iskustvo u odnosima Europske unije i zapadnog Balkana.

„Zapadni Balkan je za EU strateški ključna regija. Ono što nam je potrebno u našem susjedstvu je stabilnost, demokracija, gospodarski rast i zato zapadnom Balkanu na možemo okrenuti leđa. To bi bila velika greška“, rekao ja Maas.

Hrvatska šefica diplomacije također je istaknula kako je važno intenziviranje suradnje između Njemačke i Hrvatske između ostalog i zbog godine koja slijedi, u kojoj će obje zemlje predsjedati EU-om.

„Razgovarat ćemo o zemljama jugoistočne Europe i njihovom putu i napretku ka članstvu u EU, naravno kada se za to stvore uvjeti“, rekla je hrvatska ministrica.

Njemački ministar ukazao je i na dobre veze između građana dviju zemalja. „U Njemačkoj živi 370.000 hrvatskih državljana a prošle godine je i rekordni broj njemačkih gostiju posjetio Hrvatsku. To je za mene primjer za Europu koja se živi i mi smo po osjećaju susjedi“, rekao je Maas.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

‘Krila Oluje’ nastupaju u Švicarskoj

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

Akrobatske grupa “Krila Oluje” nastupat će na međunarodnom zrakoplovnom mitingu “Zigermeet 2019” u zrakoplovnoj bazi Mollis u Švicarskoj

Članovi akrobatske grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” otputovali su u četvrtak, 15. kolovoza 2019. u Švicarsku Konfederaciju gdje će u zrakoplovnoj bazi Mollis u blizini Züricha 17. kolovoza 2019. nastupiti na međunarodnom zrakoplovnom mitingu “Zigermeet 2019”, priopćio je MORH

Ovo je drugo gostovanje “Krila Oluje” u Švicarskoj i njihovo prvo predstavljanje na manifestaciji u Mollisu.

Prije polijetanja iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku vođa grupe satnik Darko Belančić kazao je kako će zbog konfiguracije terena i obližnjih brda u bazi u Mollisu prilagoditi letački program. “Krećemo na našu mini europsku turneju jer nakon Švicarske, početkom rujna, nastupamo u Austriji i Belgiji. Program u Mollisu u najvećoj mjeri zadržat će skoro sve naše najatraktivnije elemente te se radujemo još jednom predstavljanju na inozemnoj zrakoplovnoj sceni,” istaknuo je satnik Belančić.

Uz pilote akrobatske grupe “Krila Oluje” u Švicarsku je s helikopterom Mi-171 Sh otputovalo i deset zrakoplovnih tehničara koji će se brinuti za ispravnost i tehničke preglede aviona Pilatus PC-9M na kojima lete piloti “Krila Oluje”.

“Krila Oluje” su do sada imala 195 nastupa, od kojih 143 u Republici Hrvatskoj i 52 u inozemstvu, a program su prezentirali na najprestižnijim zrakoplovnim manifestacijama u 15 europskih država (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Belgija, Italija, Turska, Poljska, Danska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska).

Uz vođu grupe satnika Darka Belančića u grupi lete bojnik Ivan Anđić kao lijevi pratitelj te satnik Goran Grgić kao desni pratitelj. Bojnik Zvonimir Mravunac je repni pratitelj dok su vanjski lijevi i desni pratitelji natporučnik Denis Živaljić i natporučnik Marko Novković kojemu će ovi biti i prvi međunarodni nastup.

Foto: MORH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Kardinal Bozanić susreo se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se u srijedu u Nadbiskupskom dvoru s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović koja je, među ostalim, upoznala kardinala Bozanića i s nedavnim državnim posjetom Izraelu.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tako je u srdačnom razgovoru upoznala kardinala Bozanića da je tijekom državnoga posjeta Izraelu razgovorala i s direktoricom Memorijalnoga muzeja posvećena žrtvama Holokausta – Yad Vashema Dorit Novak o doprinosu zagrebačkoga nadbiskupa blaženog Alojzija Stepinca u spašavanju Židova u Hrvatskoj, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Tom je prigodom, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović, direktorici Yad Vashema kao svjedočanstvo o tome darovala knjigu američke Židovke iz Sarajeva Esther Gitman “Stup ljudskih prava“.

Na početku susreta kardinal Bozanić čestitao je predsjednici Republike nadolazeći blagdan Velike Gospe.

Bio je to redoviti susret kardinala Bozanića i predsjednice Grabar-Kitarović u kojem su razmotrili odnose Crkve i države Hrvatske, kao i aktualna društvena pitanja, navedeno je u priopćenju.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari