Connect with us

Politika

Hrvatska i Poljska nastavit će podržavati Ukrajinu

Objavljeno

-

Foto: Hina

Hrvatska i Poljska nastavit će podržavati i biti solidarne s Ukrajinom, rekli su ministar obrane Mario Banožić i poljski potpredsjednik vlade i ministar nacionalne obrane Mariusz Blaszczak u četvrtak u Zagrebu. 

“Zajedno s Poljskom i ostalim saveznicima i partnerima, Hrvatska će nastaviti pružati snažnu i sveobuhvatnu potporu Ukrajini”, rekao je Banožić na zajedničkim izjavama za medije u ministarstvu obrane, bez mogućnosti postavljanja pitanja.

Blaszczak je naglasio da je “bitno pokazati solidarnost zemalja članica NATO-a i EU-a”, pošto postoji “opasnost od ponovnog stvaranja ruskog imperija putem napada Rusije na Ukrajinu”.

Poljski ministar je naglasio da su veze Varšave i Zagreba “čvrste”, pohvalio je suradnju zemalja i dodao da se njome treba “jačati sposobnost EU-a i NATO-a”.

Oružane snage RH od 2017. sudjeluju u aktivnostima Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj. U siječnju je ondje ispraćen 11. hrvatski kontingent i poslane su bitnice Panzer haubice PzH 2000.

Hrvatske i poljske snage sudjeluju u NATO misiji u Iraku i u operaciji KFOR na Kosovu, a Hrvatska u prvoj polovici ove godine sudjeluje u borbenoj skupini Europske unije pod vodstvom Poljske, naglasio je hrvatski ministar koji krajem veljače odlazi u posjet Poljskoj.

Ministri su razgovarali o situaciji u jugoistočnoj Europi. Poljski ministar izrazio je zadovoljstvo produljenjem misije Althea u Bosni i Hercegovini u kojoj sudjeluju poljske snage, ali ne i hrvatske.

“Opasnosti ne dolaze samo s istoka, već i s juga. I mi želimo izraziti solidarnost s našim saveznicima. Tako je to uvijek bilo, tako je i tako će uvijek biti”, rekao je Blaszczak.

Prošle godine je Hrvatsku posjetilo 1,3 milijuna turista iz Poljske, a poljski ministar se nada da će se taj broj povećati s obzirom na ulazak Hrvatske u šengenski prostor što je, ističe, Varšava oduvijek podržavala. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari