Pratite nas

Pregled

Hrvatska i Slovenija oprezno prema normalizaciji

Objavljeno

na

U Hrvatskoj i Sloveniji nema porasta zaraženih novim koronavirusom te stoga radimo na tome da svi oblici života budu u funkciji i da se oprezno vratimo u normalno stanje, poručili su ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije na sastanku održanom u petak na graničnom prijelazu Kaštel-Dragonja.

Ustvrdivši kako je najvažnije pridržavanje epidemioloških mjera, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je nakon sastanka sa slovenskim kolegom Anžeom Logarom kako su epidemiološke slike Hrvatske i Slovenije slične i zasigurno dvije države trebaju pokazati tu otvorenost prema Europi kao dobar primjer.

“Odnosi Hrvatske i Slovenije temelje se na dugotrajnim vezama koje imaju za rezultat uspješnu suradnju. Drago mi je da imamo sličnu epidemiološku sliku u našim zemljama što svakako pridonosi dogovoru o olakšanom prelasku državne granice”, istaknuo je ministar Grlić Radman na konferenciji za novinare dodavši kako obje zemlje pozdravljaju preporuke Europske komisije o postupnom ublažavanju mjera oko prelaska granice uvedenih zbog koronavirusa.

U prilog tomu on je naglasio činjenicu kako su Hrvatska i Slovenija od početka pandemije dogovorile nesmetan prolaz teretnog prometa iz Hrvatske u Sloveniju i obrnuto kao i omogućavanje tranzita te kroz bilateralne dogovore, poput današnjeg, omogućiti olakšane prelaske za hrvatske i slovenske državljane.

“Slovenija je važan susjed i partner i zato nam je drago da kada je Hrvatska omogućila stranim državljanima putovanja u Hrvatsku iz osobnih i gospodarskih razloga, upravo su Slovenci to koristili i u velikom broju dolazili. Gradimo čvrste odnose i na tom tragu spremni smo rješavati preostala otvorena pitanja koja ne trebaju dominirati u našim odnosima”, poručio je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Dodao je kako se danas razgovaralo o situaciji uz granicu koja svakodnevno utječe na život građana koji žive uz granicu te zaključili da se trebaju riješiti fleksibilno, na partnerski način jer, kako je rekao “lokalna pitanja trebaju se rješavati na lokalnoj razini”. Podsjetio je kako se upravo danas obilježava 28. obljetnica članstva u Ujedinjenim narodima, kako su obje države u Europskoj uniji te kako su ispunile sve svoje vanjsko-političke ciljeve.

“Uvjeren sam da će naša suradnja ubuduće biti još tješnja, da ćemo reagirati na sve poteškoće na koje ćemo nailaziti i ubuduće te surađivati na svim područjima. Nadam se da ćemo biti uspješni kao i do sada”, poručio je slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar kojemu je to bio prvi službeni susret s hrvatskim kolegom.

Inače, ministri vanjskih poslova dviju država ipak nisu parafirali sporazum kojim bi se dodatno pojednostavio prelazak granice. Nisu ni objavljene eventualne buduće mjere za to. Javnosti će biti predočene, kazao je ministar Grlić Radman, kad se izvijeste vlada i premijer Andrej Plenković.

Odgovarajući na pitanja novinara ministar Grlić Radman ustvrdio je kako je interes Hrvatske da slovenski građani prelaze granicu kao i ranije.

“Epidemiološka slika je dobra ali nadležna tijela će dogovarati tehničke detalje i donijeti odluku. Mislim da idemo u dobrom pravcu. Imamo situaciju gdje nemamo više linearni rast zaraženih niti umrlih, kako u Hrvatskoj tako i u Sloveniji. Mi moramo živjeti, raditi, gospodarstvo mora biti u funkciji te radimo na tome kako bismo se vratili u normalno stanje”, rekao je ministar Grlić Radman. (Hina)

Peter Szijjarto: Hrvatska je stala uz Mađarsku, nećemo to nikada zaboraviti

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Otvoreno – Sukob Klisovića i ministra Pavića oko podjele novca EU

Objavljeno

na

Objavio

isječak/HRT

Hoće li pomoć EU-a biti dostatna za gospodarski oporavak Hrvatske, tema je o kojoj su večeras u Otvorenom raspravljali vanjskopolitički analitičar Kristijan Kotarski, SDP-ov saborski zastupnik Joško Klisović i HDZ-ov ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. No rasprava se ubrzo pretvorila u žestoki verbalni sukob između ministra Pavića i saborskog zastupnika Klisovića.

Na početku je već u prvom izlaganju SDP-ov Joško Klisović krenuo napadati HDZ.

– Ovaj novac iz EU ne bismo smjeli dati u ruke HDZ-u, to je stranka kojoj se sudi za korupciju. To je stranka iz koje je 15 ministara otišlo zbog optužbi za korupciju. Hrvatska ne smije pretočiti ove novce u džepove političara, nego usmjeriti onima kojima treba – gospodarstvenicima i društvu u širem smislu. Ne mislim da je ovo velika pobjeda HDZ-a, nego je to prijedlog Europske komisije. A treba vidjeti i hoće li ovo proći, treba se izboriti da to prođe. Nije to uspjeh hrvatskog predsjedanja, to su pokrenuli Merkel i Macron – kazao je Klisović.

– Ovo je veliki uspjeh hrvatskog predsjedanja. Vaša vlada je izgubila milijardu eura u prethodnim pregovorima. Mogli ste dobiti milijardu ekstra. Europski novci nisu korupcija. Gospodine Klisoviću pet revizija je jasno reklo, vaša vlada 2013. gubi milijardu, a vlada Andreja Plenkovića u 2020. dobiva 20 milijardi – odgovorio mu je ministar Pavić.

Drugi žestoki sukob izbio je zbog Klisovićeve primjedbe da je Vlada pokazala svoju nesposobnost time što nije uspjela organizirati donatorsku večer za obnovu Zagreba.

– Albanija je u dva mjeseca dobila donatorsku večeru koju je organizirala Europska unija. Albanija koja nije uopće članica uspjela je to napraviti, a Hrvatska koja predsjeda Vijećem EU nije. Nemojte nam oči mazati, nemojte nas obmanjivati – vikao je Klisović.

– Gospodine Klisoviću, konsolidarnost 600 milijuna eura, plus donatorska večer. Ne brinite organizirat će premijer Plenković donatorsku večer – prekidao ga je Klisović.

Prepucavanja je okončala voditeljica riječima da je režija odlučila da je emisija gotova.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Usporedite govor Kolinde Grabar Kitarović iz 2019. i današnji Milanovićev govor

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u utorak čestitku pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske u povodu Dana oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 28. obljetnice povijesnog postrojavanja Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj ulici.

Prije 28 godina postrojbe Hrvatske vojske po prvi puta su predale prijavak prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, koji je u njihove ruke položio ratne zastave. Od toga dana do danas hrvatska je država pred Oružane snage stavila bezbrojne, često puta i prezahtjevne zadaće. Niti jednom Hrvatska vojska nije iznevjerila ukazano povjerenje i svaku je zadaću izvršila, bez obzira na napore i žrtve koje je trebalo podnijeti, stoji u čestitki.

“Iako u samim počecima slabo opremljena i često puta naoružana tek domoljubljem i neslomivim hrvatskim pobjedničkim duhom, Hrvatska je vojska obranila i oslobodila Hrvatsku u Domovinskome ratu. Na današnji dan se s posebnim ponosom prisjećamo svih koji su položili svoje živote za našu slobodu. Naše su misli danas s njima i njihovim obiteljima, obiteljima nestalih i svim hrvatskim braniteljima”.

I po završetku Domovinskog rata Hrvatska je vojska nastavila svoju samoprijegornu službu domovini, ubrzanim razvojem i modernizacijom te je izrasla u suvremenu oružanu silu, koja i danas ponosno brani Hrvatsku i njezine nacionalne interese. Čini to u domovini i na brojnim globalnim kriznim žarištima, u misijama i operacijama potpore miru pod okriljem Europske unije, NATO-a i Ujedinjenih naroda, gdje besprijekornim obavljanjem zadaća pripadnici Hrvatske vojske služe na čast i ponos Hrvatskoj.

“Drage pripadnice i pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, brojni su još izazovi pred vama. Vaš poziv i vječna dužnost zaštite Republike Hrvatske ne poznaju predah ili odmor. Uvijek novi izazovi našoj sigurnosti zahtijevaju od vas trajno usavršavanje, usvajanje novih vještina i razvoj novih sposobnosti. Znam da ćete ponovno biti dorasli postavljenoj zadaći, kao što su bili vaši prethodnici i suborci u Domovinskome ratu. Uspomena na njih vas na to obvezuje”, navodi se u čestitki Grabar-Kitarović pripadnicima OS RH-a. (Hina)

Govor Kolinde Grabar Kitarović iz 2019.-te poslušajte u nastavku:

A ovo je govor aktualnog Predsjednika RH, Zorana Milanovića:

Milanović održao govor: Gospođe i gospođo čestitam… To je to (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari