Pratite nas

Hrvatska

Hrvatska ide u novi dug od oko milijardu dolara

Objavljeno

na

Hrvatska  je objavila ponudu investitorima za novo izdanje obveznica u eurima u iznosu od oko milijardu dolara, objavio je  Reuters pozivajući se na neimenovane izvore, piše index.hr

Krajem prošlog tjedna u domaćim financijskim krugovima očekivalo se izdanje obveznica u iznosu od 3 milijarde kuna.

Prema procjenama analitičara prinos bi se mogao kretati u rasponu od 3,25 do 3,50 posto, s obzirom da bi snažnija potražnja investitora, a u nedostatku drugih adekvatnih alternativa, mogla spustiti prinos s trenutnih razina od oko 3,5 posto.

Javni dug Hrvatske krajem srpnja 2014. premašio je 255,6 milijardi kuna što je 78% procijenjenog BDP-a za 2014. godinu.

Prema prognozama Ministarstva financija, javni dug do kraja godine dosegnuti će 268,5 milijardi kuna.

U razdoblju od 2010. do 2013. konsolidirani dug opće države u prosjeku je rastao za 27 do 29 milijardi kuna godišnje, a Milanovićeva vlada u samo tri godine povećala je javni dug za 70 milijardi kuna.

Ministar Lalovac gostujući na Hrvatskom radiju izjavio je kako nam u siječnju na naplatu dolazu 750 milijuna eura, a u veljači se mora vratiti kredit prema poslovnim bankama za koji nije naveo iznos.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Jandroković pojasnio zašto nije prekinuo današnju sjednicu Hrvatskog Državnog Sabora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pojasnio je zašto nije prekinuo sjednicu na kojoj su se u srijedu mogle čuti prijetnje , psovke, a oporba je 40-tak minuta ometala rad lupanjem o saborske klupe

‘Danas je oporba očito željela izazvati prekid sjednice ili su željeli onemogućiti raspravu o proračunu za 2018. godinu. Poslužili su se metodama dosad neviđenim u Hrvatskom saboru, sve je tu bilo na kraju začinjeno i fizičkim prijetnjama pojedinih zastupnika iz oporbe i psovkama.

Odlučio sam se ne prekidati sjednicu i dopustiti građanima da vide tko je kakav, tko brine o onome što je njima zanimljivo, a mislim da je proračun za 2018. zanimljiv svima, a kome je stalo do jeftinih atrakcija, spektakla, senzacionalizma, gdje više nije važno što je sadržaj nego isključivo neka ridikulozna forma. Htio sam jednostavno da ljudi to vide’, kazao je za RTL.

Podsjetimo, dio oporbenih zastupnika lupalo je po klupama onemogućavajući bilo kakvu raspravu. Kreši Beljaku je isključen mikrofon kada je bez dopuštenja došao za govornicu,  Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom je snimao govornike.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari