Hrvatska je pravno retardirana zemlja! Vrhovni sud je pogriješio, Glavaš više nije mogao ići u pritvor!

0

[ad id=”40551″]

Gostujući u Temama dana Televizije Slavonije i Baranje, poznati odvjetnik Zvonimir Hodak, između ostaloga rekao je kako smatra da Branimir Glavaš, s obzirom na pet godina i dva mjeseca izdržane kazne više nije mogao ići u pritvor. Dodao je i je kako nije pogriješio kada je rekao da je Hrvatska pravno retardirana zemlja.

“Radi se u svakom slučaju o jednom presedanskom slučaju, presedanskom predmetu, do sada nije bilo ovakvog slučaja. Nije bilo slučaja da se netko šest puta lišava slobode i odlazi u pritvor, kao sa gospodinom Glavašem”, rekao je Hodak koji ističe kako imamo određeni sukob između Vrhovnog i Ustavnog suda Republike Hrvatske.

“Potpuno je irelevantno da li je on bio pet godina i dva mjeseca u pritvoru ili u zatvoru. Mislim da se Vrhovni sud trebao poslužiti starim Rimskim načelom “in dubio pro reo”, to znači u slučaju određene sumnje suditi u korist okrivljenika, odnosno optuženika“, rekao je Hodak.

Poznati odvjetnik smatra kako su Vrhovni sud i predsjednik Vijeća Damir Kos pogriješili.

“Mislim da se čak radi o sucu koji je izdvojio svoje mišljenje kad je trebao Perkovića i Mustača kanalizirati u Njemačku. On je smatrao da se tu radi o apsolutnoj zastari. Prema tome, sudac koji inače ima divergentna mišljenja, i dosta čudna mišljenja. Ovdje je mislim pogriješilo to Vijeće, i mislim da gospodin Glavaš, s obzirom na pet godina i dva mjeseca izdržane kazne više nije mogao ići u pritvor. I to nije samo moje, individualno ili izdvojeno mišljenje. To je mišljenje, ja bih rekao 95 posto mojih kolega koji smo na sudu i u sudskom kafiću razgovarali o tom predmetu“.

Govoreći o proceduri nakon podnešenih Ustavnih tužbi na temelju povrede temeljnih ljudskih prava Branimira Glavaša, Hodak je rekao kako se Ustavni sud, uz to što štiti Ustav i što rješava ustavno pravne probleme, bavi i zaštitom ljudskih prava, za razliku od Vrhovnog suda koji sa ljudskim pravima nema ništa, što često pokazuju njegove presude.

“Ustavni sud bi trebao vrlo brzo riješiti tu dilemu, dali netko tko je možda u istoj ćeliji sa istim brojem proveo toliko i toliko godina u zatvoru, da se jednome to računa kao izržavanje kazne, a drugome kao pritvor. Mislim da je to, ne lažna, nego jedna birokratska dilema. Nema veze sa pravom. Zna se da je čovjek bio pet godina i dva mjeseca u zatvoru. Prema tome, maksimalni rok je pet godina, on je taj rok premašio i trebao se braniti sa slobode. Ta floskula da bi mogao utjecati na svjedoke i uništiti dokaze očito ne stoji jer predmet traje predugo.

To je samo alibi Vrhovnom sudu da donese jednu odluku koja je najviše teret samom Vrhovnom sudu, a ne Hrvatskom pravosuđu, smatra poznati odvjetnik.

“Čak mislim da je ta odluka određeni teret i pritisak na to Vijeće koje je donijelo takvu odluku. Takva odluka se u stvari nije smijela donijeti. Ne može se čovjeka maltretirati godinama za nešto što je on već i pravomoćno presuđen i gdje imate jednu banalnu, skoro incidentnu činjenicu da je glavni svjedok priznao da je pucao nekome u leđa, i da taj glavni krunski svjedok protiv Glavaša nakon toga izlazi slobodan iz sudnice, izlazi na slobodu, a Glavaš po zapovjednoj odgovornosti za to odgovara i dobiva jednu vrlo visoku kaznu.”

Takav se presedan, smatra Hodak, ne bi se smio dogoditi ni u jednoj pravno uređenoj državi.

To je jedan ping-pong između dvije vrhovne pravosudne institucije u Hrvatskoj, koja se prelamaju preko čovjeka koji nije ni kriv ni dužan za to. To su procesualni problemi, a ne problemi materijalne prirode, znači ne Kaznenog zakona nego Zakona o kaznenom postupku, i ti procesualni problemi u svakom slučaju kad dođe do ovakve jedne divergentne pozicije, oni se moraju tumačiti i raditi tako da idu u korist okrivljenika“, smatra Hodak koji ne želi prognozirati kakva će biti odluka Ustavnog suda, ali dodaje kako bi volio da Ustavni sud prihvati tužbe i da se Glavaš do kraja ovog postupka brani sa slobode.

Hodak je istaknuo i činjenicu kako bi, da je ostao u BiH, Glavaš već za nekoliko mjeseci bio na uvjetnom otpustu. Njegov povratak u Hrvatsku, smatra ovaj odvjetnik, doveo je do toga da je on pogoršao svoju situaciju.

“Ovo što se desilo u Hrvatskoj je nešto što se u ozbiljno pravno uređenim državama ne bi smjelo desiti. Ja sam jednom napisao, iako sam zbog toga pretrpio dosta velike kritike, pa sam rekao da je Hrvatska pravno retardirana zemlja. I bojim se da ja nisam pogriješio. Jer ovo što se dešava s gospodinom Glavašem, to bi u jednoj pravno uređenoj zemlji već davno bilo riješeno”, zaključio je  Zvonimir Hodak.

facebook komentari