Pratite nas

Reagiranja

Hrvatska konzervativna stranka: ‘Nedopustivo miješanje Srbije u unutarnje poslove Hrvatske’

Objavljeno

na

“Nacionalnim manjinama u Hrvatskoj osigurano je ostvarivanje posebnih prava i sloboda prema najvišim standardima i bili bismo vrlo zadovoljni kada bi takvu razinu prava imala i hrvatska nacionalna manjina u Republici Srbiji”, navode u HKS-u.

[ad id=”68099″]

Hrvatska konzervativna stranka (HKS) oglasila se u utorak povodom reagiranja srbijanskih vlasti na jučerašnju odluku Gradskog vijeća Grada Vukovara o uporabi dvojezičnih ploča. Priopćenje pod naslovom “Nedopustivo miješanje Srbije u unutarnje poslove Hrvatske” prenosimo u cijelosti:

“Najava prosvjedne note srbijanskog ministarstva vanjskih poslova Hrvatskoj vladi zbog odluke vukovarskog Gradskog vijeća o promjeni Statuta grada vezano uz uporabu ćirilice, još jedna je u nizu provokacija srbijanskih vlasti i izravno miješanje u unutarnje poslove Republike Hrvatske.

U zadnje vrijeme mogu se zamijetiti pojačani verbalni napadi srbijanskih političara na Republiku Hrvatsku, a sve u svrhu odvlačenja pažnje sa zločina koji su počinjeni u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i pokušaja izjednačavanja krivnje. Zbog zaslijepljenosti mržnjom prema svemu što je hrvatsko ponovno im se pričinjavaju fašisti i ustaše u Hrvatskoj.

Nedopustivo je da jedna država drugoj propisuje pravila i zakone, a pogotovo kada lekcije dijele predstavnici vlasti u kojoj je predsjednik države četnički vojvoda, a premijer bio pripadnik četničkog pokreta Vojislava Šešelja. Sva trojica zajedno „haračili“ su po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini huškajući srpski narod i potičući velikosrpsku agresiju.

Nacionalnim manjinama u Hrvatskoj osigurano je ostvarivanje posebnih prava i sloboda prema najvišim standardima i bili bismo vrlo zadovoljni kada bi takvu razinu prava imala i hrvatska nacionalna manjina u Republici Srbiji.

Gradu Vukovaru, kao mjestu posebnog pijeteta, u kojem su u vrijeme velikosrpske agresije počinjeni stravični zločini a rane još nisu zarasle, pitanje postavljanja dvojezičnih natpisa je nametnuto. Hrvatski konzervativci smatraju da je odluka Gradskog vijeća Grada Vukovara o promjeni statuta zakonita i u skladu sa Ustavom Republike Hrvatske.

Izražavamo nadu da će se sada svi okrenuti stvaranju uvjeta za razvoj Vukovara i bolji život svih Vukovaraca koji zbog egzistencijalnih razloga napuštaju svoj grad.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Gdje su svijeće za majku Katu?

Objavljeno

na

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, koji su u dane ponosa, žalosti i slave, posjetili i neki hrvatski generali na čelu s Ljubom Ćesićem Rojsom, grobovi hrvatskih branitelja, odnosno stradalnika prepuni su cvijeća i – svijeća.

Međutim, na grobu Kate Šoljić, najpoznatije i najponosnije Majke u Hrvata, koja je u velikosrpskoj agresiji izgubila četiri sina, gore tek dvije.

Jedna za veliku i neprežaljenu hrvatsku mučenicu, a druga za njezina supruga Antuna.

Treba li ovome više ikakav komentar?!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Gdje je spomenik Kati Šoljić i njezinim sinovima?

Objavljeno

na

Foto: Damir Kukavica (ulje na platnu)

Ovo su dani sjećanja na hrvatske žrtve Vukovara i Škabrnje. Ali i ne samo njih. Na pola koplja trebale su, a nisu, biti i hrvatske zastave. Iza onih koji su preživjeli rat, ostale su razvaline i ruševine u dušama.

A kako je tek onima koji su nevini pali od srpskog i inog metka, a koji su već više od dvadeset i osam godina pod zemljom? Kako je, osobito ovih dana, majkama koje su čekale svoje junake a koje su im umjesto žive dopremili u mrtvačkim sanducima i rekli – njihova će imena biti zapisana zlatnim slovima?

Vrijeme prolazi, a zlatna slova polako, jedna za drugim izbrisali su oni koji su u vrijeme agresije morali „na put“, u podrume ili se pak nisu htjeli „miješati“, jer to nije bio njihov rat, niti njihova borba za slobodnu, samostalnu i nezavisnu hrvatsku državu. Čekali su, kao hijene, da umre prvi hrvatski predsjednik i vojskovođa dr. Franjo Tuđman, da nestane Gojko Šušak, Janko Bobetko, da umru ili obole branitelji Vukovara, Škabrnje, Osijeka, Gospića, Knina, Saborskog, Pakraca, Zagreba i drugih gradova i mjesta, pa da oni povedu Hrvatsku, na žalost, u – „propast“.

U ove dane, ponosa i slave, najteže je hrvatskim majkama.

No, da je živa, najponosnija Majka u Hrvata, gospođa Kata Šoljić, (1922.-2008.), i sada bi bila s nama, i koračala u koloni, bez obzira na bolest.. I viknula bi – Ne, nećete proći bando crvena! Rekla bi: sram vas bilo što plešete Žikina kola s onima koji su ubili moja četiri nevina sina Miju, Ivu, Matu i Niku, ali i zeta, koji nisu poštedjeli ni njezine kćeri Mariju i Anu, koji su ubili i masakrirali sve što je te devedeset i prve disalo hrvatski, od Vukovara do Škabrnje, pa sve do Dubrovnika.

A gdje su danas te majke koje su poput Kate Šoljić dale sve za Lijepu našu ili kako neki posprdno kažu – Lijepu njihovu? Neke pod zemljom, a neke svakodnevno s krunicom u ruci pokraj grobova ili kraj kreveta teško bolesnih onih za koje su rekli da će biti Junaci hrvatskog Domovinskoga rata.

Za hrvatske majke svaki je dan isti- 18. studeni!

Nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu ne samo Kate Šoljić, koja ni do smrti na žalost nije saznala za sudbinu svoje braće nakon II. svjetskoga rata, kad su Broz i njegovi pomozbog junaci već tada gazili Hrvate, mi se neprestano trebamo sjećati svih hrvatskih majki, i odati im iznimnu zahvalnost za njihove sinove i kćeri bez kojih bi svaka, „politička opcija“ mogla samo da se „slika“.

Obitelj Šoljić je simbol stradanja u Domovinskome ratu. Njih nisu progonili samo srpski i ini okupatori, već, kako rekoh, i onaj koji je imao najljepši trg usred Zagreba. Taj zločinac po imenu Josip Broz Tito počeo je pokolj nad Hrvatima, a neslavno ga je završio balkanski krvnik Slobodan Milošević, uz pomoć zločinačke JNA, SANU i ostale jadne četničke bagre.

Inače, u Vukovaru, Gradu Junaka, i ovog puta nešto je nedostajalo.

Spomenik –Kati Šoljić, odnosno svim hrvatskim majkama!

Da se ne zaborave!

Mladen Pavković

Znaš li sine tko je Šoljić Kata

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari