Connect with us

Vijesti

Hrvatska korak do prave demografske katastrofe

Objavljeno

on

Hrvatska se nalazi korak od prave demografske katastrofe. Sve više ljudi umire, premalo nas se rađa a mlado aktivno stanovništvo se u posljednjih desetak pa i više godine nevjerojatnom brzinom iseljava.

Tko će za dvadeset ili trideset godina uplaćivati naše mirovine, pa čak i skorije to bi mogao postati ozbiljan problem.

O tome zašto je pitanje demografske slike Hrvatske iznimno važno pitanje gospodarskog opstanka Hrvatske za HRT komentirao je demograf prof. Stjepan Šterc.
Šterc je rekao kako je prošle godine Hrvatska po prirodnom padu izgubila oko 17.500 osoba, a kroz iseljavanje oko 60.000 osoba.

Negativna je migracijska bilanca bila preko 50.000 osoba, što ukupno potvrđuje depopulaciju na razini oko 70 000 osoba, rekao je.

Posebno ga zabrinjava što katastrofalni demografski podaci za 2015. godinu u političkom sustavu nikog nisu posebno uznemirili, niti natjerali na bilo kakvo postupanje u smislu donošenja strateških odluka za zaustavljanje nestanka hrvatske populacije.

Zato je potpuno jasno kako će se negativni trendovi i dalje nastaviti s vrlo vjerojatno intenziviranjem negativnosti. Apsolutno je jasno kako se rodnost mora poticati, kad se već toliko toga nepotrebno potiče u našoj zemlji. Reprodukcija ljudskog potencijala najvažniji je proces u društvu i svaka ga ozbiljna zemlja planski potiče u interesu svog ukupnog razvoj, gospodarskog i inog, jer bez demografskog razvoja nema niti gospodarskog, rekao je Šterc.

Nabrojio je neke od mjera – izravnim davanjima po djetetu, mjesečnim davanjima za svako dijete do 10. godine starosti, smanjivanjem cijena jaslica i vrtića, zapošljavanjem mladih, davanjem sigurnosti mladim obiteljima, usklađivanjem radnog i ostalih prava s potrebama revitalizacije Hrvatske, rješavanjem stambenih pitanja kroz državne stanove, izradom projekata i programa zapošljavanje mladih u izvangradskim sredinama, produženjem porodiljskog dopusta na godinu dana, puna plaća za zaposlene za trajanja porodiljskog i prosječna hrvatska plaća za nezaposlene majke, uvođenje instituta majke odgajateljice ili oca odgajatelja.

Hrvatska će do 2020. godine izgubiti vjerojatno preko 300.000 stanovnika, ako se negativni trendovi iseljavanja i prirodnog pada stanovništva iz 2015. nastave dalje, čak i bez intenziviranja. Dakle imat ćemo manje od 4 milijuna stanovnika već u popisu stanovništva 2021. godine. Podaci su zaista uznemirujući, a mi se gotovo ne mičemo s mjesta, niti pokušavamo uspostaviti nekakvu populacijsku politiku, istaknuo je Šterc.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari