Pratite nas

Vijesti

Hrvatska korak do prave demografske katastrofe

Objavljeno

na

Hrvatska se nalazi korak od prave demografske katastrofe. Sve više ljudi umire, premalo nas se rađa a mlado aktivno stanovništvo se u posljednjih desetak pa i više godine nevjerojatnom brzinom iseljava.

Tko će za dvadeset ili trideset godina uplaćivati naše mirovine, pa čak i skorije to bi mogao postati ozbiljan problem.

O tome zašto je pitanje demografske slike Hrvatske iznimno važno pitanje gospodarskog opstanka Hrvatske za HRT komentirao je demograf prof. Stjepan Šterc.
Šterc je rekao kako je prošle godine Hrvatska po prirodnom padu izgubila oko 17.500 osoba, a kroz iseljavanje oko 60.000 osoba.

Negativna je migracijska bilanca bila preko 50.000 osoba, što ukupno potvrđuje depopulaciju na razini oko 70 000 osoba, rekao je.

Posebno ga zabrinjava što katastrofalni demografski podaci za 2015. godinu u političkom sustavu nikog nisu posebno uznemirili, niti natjerali na bilo kakvo postupanje u smislu donošenja strateških odluka za zaustavljanje nestanka hrvatske populacije.

Zato je potpuno jasno kako će se negativni trendovi i dalje nastaviti s vrlo vjerojatno intenziviranjem negativnosti. Apsolutno je jasno kako se rodnost mora poticati, kad se već toliko toga nepotrebno potiče u našoj zemlji. Reprodukcija ljudskog potencijala najvažniji je proces u društvu i svaka ga ozbiljna zemlja planski potiče u interesu svog ukupnog razvoj, gospodarskog i inog, jer bez demografskog razvoja nema niti gospodarskog, rekao je Šterc.

Nabrojio je neke od mjera – izravnim davanjima po djetetu, mjesečnim davanjima za svako dijete do 10. godine starosti, smanjivanjem cijena jaslica i vrtića, zapošljavanjem mladih, davanjem sigurnosti mladim obiteljima, usklađivanjem radnog i ostalih prava s potrebama revitalizacije Hrvatske, rješavanjem stambenih pitanja kroz državne stanove, izradom projekata i programa zapošljavanje mladih u izvangradskim sredinama, produženjem porodiljskog dopusta na godinu dana, puna plaća za zaposlene za trajanja porodiljskog i prosječna hrvatska plaća za nezaposlene majke, uvođenje instituta majke odgajateljice ili oca odgajatelja.

Hrvatska će do 2020. godine izgubiti vjerojatno preko 300.000 stanovnika, ako se negativni trendovi iseljavanja i prirodnog pada stanovništva iz 2015. nastave dalje, čak i bez intenziviranja. Dakle imat ćemo manje od 4 milijuna stanovnika već u popisu stanovništva 2021. godine. Podaci su zaista uznemirujući, a mi se gotovo ne mičemo s mjesta, niti pokušavamo uspostaviti nekakvu populacijsku politiku, istaknuo je Šterc.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Merkel: UN-ov sporazum o migracijama je ispravno rješenje

Objavljeno

na

Objavio

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je u srijedu u svom obraćanju Bundestagu porast nacionalizama u svijetu i još jednom podržala Globalni sporazum UN-a o migracijama istaknuvši da se radi o ispravnom pokušaju odgovora na globalne izazove.

„Ovaj pakt za migracije, kao i pakt za izbjeglice, ispravan je pokušaj davanja odgovora na to kako riješiti globalne probleme djelujući zajednički i na međunarodnoj razini“, rekla je Merkel tijekom rasprave o proračunu u Bundestagu, koja tradicionalno služi i kao prilika za rekapitulaciju rada vlade.

Merkel je rekla kako oko Migracijskog pakta još treba riješiti „posljednje sitnice“, ali da se radi o ispravnom dokumentu, naglasivši da on ne zadire u suverenost država te da je i u nacionalnom interesu.

„Pakt ne zadire u suverenost nacionalnih država. I u našem nacionalnom interesu je da se uvjeti i regulacija za migracije poboljšaju“, rekla je Merkel o dokumentu koji će po prvi put postaviti smjernice za tretman migranata. Ona je time odgovorila na kritike iz dijelova konzervativne, populističke Alternative za Njemačku (AfD), ali i iz vlastitih demokršćanskih redova koji smatraju da će Migracijski pakt pojačati migraciju prema Njemačkoj.

Također je istaknula kako se ništa pravno obvezujuće neće potpisivati na UN-ovu skupu u Marakešu posvećenom migracijama.

Jedan od triju kandidata za nasljednika Angele Merkel na čelu Kršćansko demokratske unije (CDU) Jens Spahn kritički je proteklih dana govorio o paktu o migracijama, koji bi trebao biti odobren na summitu UN-a u prosincu, te je zatražio da  CDU još jednom raspravlja o njemu na stranačkoj konferenciji, na što su negativno reagirali ostali stranački čelnici, a i vlada, koja je jasno poručila da podupire sporazum.

‘Ne treba miješati patriotizam i nacionalizam’ 

Njemačka kancelarka svoj je govor pred Bundestagom posvetila i jačanju nacionalizama i pomanjkanju solidarnosti unutar Europske unije.

„Njemački interes uvijek znači i misliti na interese drugih. U tomu leži tajna uspjeha Europe. U tomu leži tajna uspjeha jednog multilateralnog svijeta“, rekla je Merkel.

Ona je ustvrdila da je zbog povratka nacionalizama sve teže sklapati multilateralne sporazume diljem svijeta.

„Razdoblje Hladnog rata je bilo grozno. Ali to je razdoblje bilo pregledno. Danas postoje različiti centri moći kod kojih nije uvijek jasno na koji način reagiraju“, rekla je Merkel i naglasila kako postoji velika razlika između patriotizma i nacionalizma.

„Ili pripadate onima koji misle da mogu sve sami riješiti i pritom misle na sebe: to je nacionalizam u najčišćoj formi. To nije patriotizam. Patriotizam je kada u interesu Njemačke uključujete i druge i tako nastaje win-win situacija“, zaključila je kancelarka.

Ona je kao jedan od najvećih izazova politike na domaćem planu istaknula izazove digitalizacije i zaključila da Njemačka na ovom području mora postati „na svjetskoj razini“.

Njemačka kancelarka na kraju je izlaganja izrazila optimizam da će zastoj u pregovorima oko brexita zbog moguće španjolske blokade vezane uz pitanje Gibraltara, biti riješen do nedjelje, kada se sastaju šefovi država i vlada zemalja EU-a.

(Hina)

 

Odlazak ‘migrant’ Merkel

 

 

ŠOLA: Merkel i Macron klize u povijest

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Izrael odbio UN Globalni sporazum o migracijama

Objavljeno

na

Objavio

Nakon SAD, Australije, Mađarske, Austrije, Češke, Poljske, Švicarske, Estonije, Bugarske, i Izrael je odbio UN Globalni sporazum o migracijama, javlja timesofisrael.com

UN-ov sporazum o migracijama postao je kontroverzan u mnogim zapadnim zemljama, osobito u onima na čijem su čelu konzervativne vlade. Svoje protivljenje kompaktu izrazili su Poljska, Austrija, Češka, Mađarska, Bugarska, Estonija, Izrael i Sjedinjene Države.

Kritičari Marakeškog kompakta tvrde da taj neobvezujući sporazum proglašava ekonomsku migraciju ljudskim pravom, dok zagovornici tvrde da će on popraviti međunarodno upravljanje migrantskim valovima i ojačati zaštitu ljudskih prava.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari