Connect with us

Hrvatska

Hrvatska kreće u nabavu korvete vrijedne oko pola milijarde eura

Objavljeno

-

Foto: HRM (Ilustracija)

Hrvatska nabavlja vojni brod od 500 milijuna eura, dvostruko duži od Petra Krešimira IV., piše u subotu Jutarnji list, navodeći da su razvoj, gradnja i opremanje ovakve korvete izuzetno su skupi te sa sobom nose mnogobrojne rizike.

Radit ćemo na nabavi višenamjenskog borbenog broda – istaknuo je jučer u svojem govoru u Kninu premijer Andrej Plenković govoreći o planovima budućeg opremanja Hrvatske vojske. To je prvi put da je iz Vlade službeno potvrđeno da se ide u projekt nabave vojnog broda klase korveta za potrebe Hrvatske ratne mornarice.

Prema neslužbenim informacijama stručnjaci mornarice već dulje vrijeme rade na definiranju tehničkih karakteristika broda te njegove namjene, a isti bi se trebao naći u novom Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga. Kako doznajemo, išlo bi se na gradnju nove korvete, što znači da otpadaju ranije inicijative za nabavom polovnog broda.

Načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj krajem prošle godine najavio je nabavu višenamjenskog broda lake korvete koja bi bila namijenjena površinskom, protupodmorničkom te protuzračnom i proturaketnom ratovanju.

Sam brod je zamišljen kao budući stožerni brod HRM-a koji bi bio namijenjen zaštiti državne granice, ali bi HRM s njime dobio mogućnost isplovljavanja na Sredozemlje, pa čak i na oceane. Dužine do 100 metara Bio bi to i najveći brod Hrvatske ratne mornarice, dužine oko 100 metara. Usporedbe radi, raketna topovnjača Petar Krešimir IV. dugačka je 54 metra.

Prema admiralovim riječima, ovaj tip broda u redove mornarice mogao bi ući u razdoblju između 2025. i 2030. godine. Korveta je klasa broda dužine oko 100 metara opremljena s nekoliko topova srednjeg i malog kalibra te projektilima zemlja-zemlja i zemlja-zrak te protupodmorničkim naoružanjem.

Osim toga, ima mogućnost primiti i jedan mornarički helikopter. Razvoj, gradnja i opremanje ovakvog broda izuzetno su skupi te sa sobom nose mnogobrojne rizike. Stoga se procjenjuje da bi Hrvatska išla na ugovaranje neko postojećeg projekta s pouzdanim partnerom. U ovom trenutku na europskom tržištu cijena nove korvete kreće se između 400 i 500 milijuna eura, što uključuje gradnju i opremanje broda.

Ovako iznimno skupa proizvodnja broda nagnala je Europsku uniju da unutar Europske obrambene agencije prošle godine odobri financiranje razvoja nove klase vojnih brodova koji bi se gradili za članice Europske unije pod radnim nazivom “europska ophodna korveta”, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari