Connect with us

Hrvatska

Hrvatska može postati primjerom optimalnog spoja kvalitete života i poslovne uspješnosti

Objavljeno

on

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazoči predstavljanju rezultata projekta Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti „Zaposlimo Hrvatsku“. U svom uvodnom govoru zahvalila je stručnjacima iz znanstvenih, poslovnih i institucionalnih krugova koji su se odazvali pozivu da zajedničkim djelovanjem i dijalogom iznađu rješenja za dobrobit Hrvatske.

[ad id=”68099″]

„Vrijeme je da prestanimo pričati o potencijalima i prilikama nego napokon krenimo raditi“, kazala je Predsjednica i istaknula kako Hrvatska može postati primjerom optimalnog spoja kvalitete života i poslovne uspješnosti, država u koju se želi doći, iz koje mladi i stručni ljudi ne odlaze. U tom smislu kazala je kako Hrvatska može biti jedna od ulaznih točaka azijskih tržišta u Europsku uniju, ukoliko napokon razvijemo luke i brzu željeznicu prema središnjoj Europi. Nadalje, navela je Grad Zagreb i ostale urbane turističke lokacije koje mogu postati središta domaćih, ali i multinacionalnih tvrtki, koja će osiguravati kvalitetna radna mjesta. Slavonija može postati snažan centar proizvodnje hrane, ali i proizvodnje visoko tehnoloških industrijskih proizvoda naslonjenih na tradiciju i iskustvo, a Vukovar s dunavskom lukom može biti središte dobavljača različitih europskih industrija te mjesto povezivanja u proizvodnom lancu vrijednosti od Turske do Njemačke.

„Uspoređivati se moramo s onima koji su snažniji, jer se samo na taj način možemo motivirati za postizanje boljih rezultata“, kazala je hrvatska predsjednica i dodala kako se već danas moramo mijenjati i iskoristiti priliku kako bismo popravili i unaprijedili naše ulagačko okruženje i poduzetničku kulturu, kako bismo dovršili projekt stabilnog i predvidljivog pravnog i poreznog okvira te sveukupno modernizirali našu središnju ali i lokalnu administraciju.

Predsjednica Republike kazala je kako je dvije godine nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, nezaposlenost još uvijek visoka, zaposlenost niska, a javni dug predstavlja rastući problem. „Trebamo napokon stvoriti okruženje u kojem će oni koji su danas nezaposleni naći posao i koje će uvjeriti mlade da ostanu i grade budućnost u Hrvatskoj“, kazala je Predsjednica i dodala kako moramo stvoriti okvire koji će nam dugoročno omogućiti snažan i održiv gospodarski rast, zajedno s visokom kvalitetom radnih mjesta i života.

„Hrvatska računa na naše djelovanje i odgovornost u dostizanju zajedničkog cilja: imati državu snažnog gospodarstva i zadovoljnih ljudi, državu u kojoj vladaju odnosi zasnovani na povjerenju i razumijevanju, državu pravne sigurnosti i vjerodostojne vlasti“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović i pozvala da zajedno učinimo više za Hrvatsku.

Ideja za projekt Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti „Zaposlimo Hrvatsku“ uslijedila je nakon što je Predsjednica Republike obavila razgovore s čelnicima većine parlamentarnih stranaka kao i drugim dionicima društveno-političkog i gospodarskog života te uputila javni poziv svima da se uključe i počnu predlagati rješenja za bolju Hrvatsku. Prva, inicijalna konferencija, održana je u lipnju u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

kolinda HGK 2

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari