Connect with us

Gospodarstvo

Hrvatska nautika u New Yorku

Objavljeno

-

Na ovogodišnjem New York Times Travel Show, najvećem sajmu putovanja u Sjevernoj Americi koji se održava se od 25. do 27. siječnja, među više od 600 izlagača iz preko 170 zemalja svijeta predstavlja se i pet hrvatskih charter tvrtki, uz potporu Hrvatske gospodarske komore, priopćio je HGK.

To su Nautika centar Nava, SunLife charter – Sunčani život, Adriatic Cruising, Phoebus te Nautički centar Pina i Mare, koji su se udružili u grupaciju Croatia charter experience kako bi se zajednički predstavili na američkom tržištu.

Do prosinca prošle godine posjetilo nas je 565.000 gostiju u charteru koji su ostvarili gotovo 3,7 milijuna noćenja, što je porast u odnosu na 2017. kada smo zabilježili 3,2 milijuna noćenja i pola milijuna dolazaka.

Od toga je prošle godine više od 26.000 charter gostiju iz SAD-a ostvarilo preko 174.000 noćenja. To SAD stavlja na deveto mjesto emitivnih nautičkih tržišta prema broju noćenja, s udjelom od 4 posto. Gosti iz SAD-a spadaju i u najbolje turističke potrošače, što ih čini vrlo poželjnim gostima, dodaje se u priopćenju.

– Na razini ukupnoga turističkog prometa Hrvatske u sedmom i osmom mjesecu realizira se 62 posto godišnjega prometa. Kod nautike je taj postotak 45 posto, što govori u prilog značajno manjoj sezonalnosti ovoga oblika turizma.

Dnevna potrošnja nautičara od 126 eura po danu veća je od dnevne potrošnje prosječnoga hrvatskog turista, a u charteru je ta brojka još i veća, čak 183 eura po danu, istaknuo je Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima charter HGK i predsjednik Uprave Nautičkog centra Pina i Mare.

Naglasio je kako je cilj zadržati tradicionalna i zahvalna tržišta Njemačke i Austrije, ali i snažnije iskoračiti na tržište SAD-a koje, uz UK, Skandinaviju i Australiju, ima golem potencijal za rast.

– Ovim sajmom se više okrećemo općim turistima jer trendovi u nautičkom charteru pokazuju da je sve manje stalnih gostiju ‘pravih nautičara’, dok je sve više turista ‘opće prakse’ koji tek iskušavaju nautiku. Oni su veliki potencijal u popunjavanju bukinga, pojasnio je Klisović.

Na sajmu u New Yorku se očekuje oko 35.000 posjetitelja koji će imati priliku upoznati se sa specifičnostima brojnih svjetskih destinacija kroz predstavljanje njihove turističke ponude, kulture i gastronomije.

U sklopu sajma održavaju se i brojne edukacije, seminari te konferencije na kojima se profesionalci iz industrije, ali i posjetitelji mogu upoznati s najnovijim proizvodima, uslugama i trendovima u svijetu putovanja.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari