Connect with us

Iz Svijeta

Hrvatska ne silazi sa svjetskih naslovnica zbog izjave premijera

Objavljeno

-

Hrvatska ni u subotu ne silazi s naslovnica vodećih svjetskih medija. Utjecajni britanski The Guardian u svom internetskom izdanju kao glavnu vijest uživo prati najnovije događaje oko izbjegličke krize, a ističu izjavu premijera Zorana Milanovića koji je kazao da je Hrvatska natjerala Mađarsku da primi izbjeglice.

[ad id=”68099″]

Istu Milanovićevu izjavu u svom opširnom izvještaju iz Hrvatske u naslovu ističe i BBC.

Tabloid Daily Mail donosi priču o diplomatskom sukobu Hrvatske i Mađarske i teškim optužbama Budimpešte na račun Zagreba. ‘Hrvatska optužena za krijumčarenje ljudi: Žestoka svađa između susjeda, Mađarska napala politiku Zagreba kojom je sili da primi migrante koje šalje vlakovima’ naslov je opširnog članka ovog lista.

Njemački Bild izbjegličku krizu u cijeloj regiji prati iz minute u minutu u velikom izvještaju pod naslovom ‘Drama na europskim granicama’. Događaje iz minute u minutu prati i ugledni Frankfurter Allgemeine Zeitung koji u prvi plan ističe sukob predsjednice Republike i premijera oko angažmana Hrvatske vojske.

Austrijski Kronen Zeitung donosi izjavu tamošnje ministrice unutarnjih poslova koja negoduje zbog izostanka primjene dublinskih pravila o azilu u Hrvatskoj i Sloveniji te spominje mogućnost vraćanja novopristiglih izbjeglica u te dvije države. No, kao vodeću vijest donosi članak o pozivu mobilizaciji pričuvnog sastava mađarske vojske i teškim riječima na relaciji Zagreb-Budimpešta, a sve pod naslovom: ‘Balkan je ponovno bure baruta’.

Slovenski mediji donose opsežna izvješća s graničnih prijelaza s Hrvatskom i povremenih incidenata do kojih ondje dolazi. Srpski mediji i dalje ekstenzivno prate zbivanja u Hrvatskoj, a bave se i prepucavanjem između pojedinih dužnosnika dviju država koje je započelo prijetnjom tamošnjeg ministra rada Aleksandra Vulina da će Srbija Hrvatsku tužiti međunarodnim sudovima zatvori li granicu.

New York Times je u tiskanom izdanju objavio reportažu iz Hrvatske o izbjeglicama koje su tada još bile zaglavile u Lijepoj našoj, prije nego je na snagu stupio Plan B. Priču s gotovo identičnim naslovom donosi i Washington Post.

Talijanski Corriere della Sera piše o pozivu mađarskog ministarstva obrane na mobilizaciju vojnih rezervista. La Repubblica situaciju prati kao glavnu vijest, a u prvi plan ističe Mađarsku, koja svoju granicu za izbjeglice nije otvorila, ali ih prima jer ih Hrvatska šalje, piše Jutarnji list.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari