Pratite nas

Hrvatska ne smije prepustiti zaštitu neba NATO savezu, taj model je dugoročno opasan i skup

Objavljeno

na

Hrvatska javnost još je pod dojmom rušenja borbenog zrakoplova MIG-a 21 pokraj Velike Gorice na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Samo zahvaljujući uvježbanosti i profesionalnosti pilota Stanka Hrženjaka, a pomalo i sreći, izbjegnuta je teža tragedija. Proslavljeni hrvatski ratni pilot i nekadašnji zapovjednik 1. Lovačke eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) Danijel Borović smatra kako je nastupila prijelomnica, Hrvatska konačno mora odlučiti kakvo zrakoplovstvo želi.

Mig 21

– Očito je da HRZ ide u lošem, zapravo pogrešnom smjeru i da državna vlast godinama štedi tamo gdje se ne bi smjelo tako intenzivno štedjeti, a borbeni zrakoplovi su nekakav vrh tehnologije i tu nema mjesta improvizaciji, rekao nam je Danijel Borović, inače umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske.

Konačno je postalo jasno da Hrvatska svoje ratno zrakoplovstvo ne može više temeljiti na starim ruskim MiG-ovima. Oni nisu više čak ni za popravak. Postoje sada dvije solucije: jedna je da kupimo paket novih borbenih zrakoplova, druga je da prepustimo zaštitu hrvatskog neba zrakoplovima NATO saveza. Borović smatra kako prepuštanje hrvatskog neba zrakoplovima NATO saveza nije dobro rješenje iz više razloga:

– Pristajanjem na takvo rješenje odrekli bismo se ustavne odredbe o suverenosti jer ćemo time nadzor i kontrolu vlastitog zračnog prostora prepustiti strancu. Nikakav stranac, koliko god plaćen bio, neće nas čuvati kao mi sami jer smo prirodno motivirani sasvim drugim pobudama. Osim toga, taj model puno košta, a malo donosi – tvrdi Borović i nastavlja:

– Ako se jednog dana pogoršaju odnosi s našim susjedima i ostanemo bez takve vrste zaštite, mi  zrakoplove možemo kupiti, ali nećemo imati pilote koji će upravljati njima  jer je njihovo stvaranje dugogodišnji  proces. I još nešto, odustajanjem od vlastitih borbenih zrakoplova, automatski se odričemo i mogućnosti usvajanja visokih i novih tehnologija koje prate razvoj sofisticiranih zrakoplova – istaknuo je Borović.

Cijena vanjskog čuvanja neba preskupa

Gotovo 400 milijuna kuna godišnje mogao bi Hrvatsku koštati model vanjskog čuvanja neba što je vrijednost pojedinačne cijene jednog novog Gripena, švedskog jurišnog lovca koji bi bio navodno idealan za Hrvatsku No, kad bi i Hrvatska prihvatila model po kojem joj strani borbeni zrakoplovi čuvaju nebo, upitno je na koji način će se provjeravati kvaliteta plaćene usluge.

– Način provođenja je takav da posade i zrakoplovi čekaju u nekoj od baza NATO saveza i prema potrebi ih se poziva na intervenciju. Povremeno se prakticiraju rutinski letovi iznad zračnog prostora kojeg treba kontrolirati, a to košta i košta. Prema dostupnim informacijama, susjedi Slovenci bi se vrlo rado odrekli takvog načina zaštite, jer ih puno košta, ali za sada nemaju druge mogućnosti – rekao je Borović.

Kupovina novih zrakoplova u konačnici nije preskupa

Ulaganje u vlastito borbeno zrakoplovstvo, mišljenja je naš sugovornik, je na prvi pogled skupo, ali je opravdano, potrebno i nužno. Riječ je o investiciji  kojom se rješava pitanje ratnog zrakoplovstva za idućih 25 – 30 godina. Tu su i tzv. offset programi koji bi u određenim postocima omogućili hrvatskim tvrtkama nove poslove, a time i usvajanje naprednih tehnologija.

Ipak, Borović pokušava dati do znanja kako se nije lako odlučiti za proizvođača zrakoplova od kojeg bi Hrvatska trebala nabaviti nove borbene letjelice:

– Ima nekoliko zrakoplova koji bi bili sasvim dobri za naše potrebe i već godinama se nude,  ali smo kao mala i mlada država u problemu kome se prikloniti i s kojim posljedicama. Nažalost, danas je sve biznis i svaka trgovina je uvjetovana, a kamoli nabavka borbenih zrakoplova koju prati i kupnja odgovarajućih ubojnih sredstava (bombi, raketa, topovskih granata), kao i prateće opreme za održavanje kroz dugi niz godina njihove eksploatacije. Jasno je da se opredjeljenjem za nabavku bilo kojeg od ponuđenih zrakoplova, dugoročno vežemo i za određenu zemlju, kako tehnološki, tako i u svim drugim segmentima suradnje – kaže Borović.

Hrvatskoj dovoljno i 15 Gripena

Gripen

Gripen

Švedski lovac Gripen je već dugo na vrhu liste poželjnih ratnih zrakoplova za HRZ. No, Boroviću govorimo kako je Gripen svoj prvi let ‘odradio’ prije gotovo 30 godina. Dakle, nije riječ o novom zrakoplovu. Osim toga, mali broj zemalja u svojem sastavu ima Gripene…

– Mnogi današnji zrakoplovi svoje su prve letove imali prije nekoliko desetljeća, no nije problem u tome nego u činjenici da li je i u kolikoj mjeri proizvođač predvidio mogućnost nadogradnje novijim i modernijim tehnologijama – objašnjava Borović aludirajući kako bi Gripeni mogli biti dobro rješenje za Hrvatsku. Koliko borbenih zrakoplova treba HRZ-u?

– Zrakoplovi koji su u sustavu nadzora zračnog prostora (24-satnog borbenog dežurstva), ne mogu biti u funkciji redovnog letenja jer su naoružani skupim raketama, kojima bi se trošio vremenski letni resurs i takvih zrakoplova potrebno je nekoliko, ali je istovremeno potrebno imati više letno upotrebljivih zrakoplova radi provođenja letačke obuke, održavanja trenaže pilota itd. Konkretno, potrebna nam je jedna eskadrila borbenih zrakoplova, odnosno 12 jednosjeda i dva – tri dvosjeda, objasnio je Danijel Borović, veliki hrvatski pilot iz Domovinskog rata i nekadašnji zapovjednik u HRZ-u.

Kotromanović je morao ponuditi ostavku

Ministar obrane Ante Kotromanović na početku svog ministarskog mandata poručio je kako će dati ostavku ako se samo zaglavi automatska puška nekog vojnika na terenu. Je li kojem vojniku zakazala puška ne znamo, ali je zato pao cijeli jedan borbeni zrakoplov, a ministar se još nije oglasio o ostavci. Evo što kaže naše sugovornik:

– Svakako da je ministar Kotromanović trebao ponuditi ostavku i to prvog dana, kao moralni čin najodgovornije osobe u resoru obrane, bez obzira koliko se on osobno osjeća krivim ili ne i da li je ili nije mogao utjecati na sam događaj. Nakon toga, odluka je njegovih nadređenih da li će ostavku prihvatiti ili ne, te sa kakvim obrazloženjem, rekao je Danijel Borović.

Veliki ratni pilot koji je američkog generala učio upravljati MIG­om 21

Danijel Borović je proslavljeni ratni pilot, nekadašnji zapovjednik 1. Lovačke eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske. Sudjelovao je u svim najvažnijim operacijama Domovinskog rata i više puta je odlikovan najvišim državnim odličjima. Borovića se smatra jednim od najboljih pilota koje je Hrvatska ikada imala. Kao jedini hrvatski pilot, imao je priliku u hrvatskom MIG­u 21 dvosjedu voziti američkog generala, zapovjednika borbene skupine nosača zrakoplova Šeste flote. General je radi toga zrakoplovom F­14 Tomcat dovezen na pulski aerodrom s nosača zrakoplova koji je plovio Sredozemljem. Da Amerikanci tada nisu vjerovali u našu tehniku i osposobljenost, sigurno ne bi pristali da njihov general sjedne u naš borbeni zrakoplov, pogotovo jer let nije bio „turističke” prirode, nego je bio u sklopu uvježbavanja borbenog manevra između naša dva MIG­a 21 protiv dva F­18 – rekao je Borović. Inače, Borović je osobno imao priliku upravljati moćnim američkim lovcima F­ 14 i F­15.

Mađarska ima respektabilno ratno zrakoplovstvo, Srbija se tek oporavlja

Mađarska i Italija imaju respektabilno ratno zrakoplovstvo, primjereno i dovoljno današnjim potrebama, dok je naš istočni susjed Srbija u velikim problemima i nema financijske mogućnosti za obnovu ratnog zrakoplovstva u mjeri kakvu bi željela imati, a sati godišnjeg naleta po pilotu su im posebna boljka – objasnio je Danijel Borović.

 Ivan Kraljević/dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Nenad Koljaja u Bujici raskrinkao Krešimira Macana, RBA zadruge, Pernara i Sinčića!

Objavljeno

na

Objavio

VIDEO! Pogledajte kako je Nenad Koljaja u Bujici raskrinkao Krešimira Macana te razgolitio Pernara, Sinčića i Palfi, s kojima je osnivao Živi zid!

KOLJAJA: “Macan je kod Josipovića četiri puta vodio predstavnike RBA zadruga; ne mogu vjerovati da bi zastupnik perača novca i utajivača poreza mogao postati savjetnik za PR u Plenkovićevoj Vladi!”

Predstavnik oštećenika RBA zadruga i utemeljitelj Živog zida Nenad Koljaja u Bujici na Z1 i još 9 televizija doslovce je razgolitio aktualne čelnike Živog zida: “Oni su lažnjaci! Pernar je medicinski slučaj, a Palfi je ‘operirala’ po trgovačkim centrima! Sinčić sada pokušava ukrasti čak i stranku – skupštinu su imali u Pernarovoj kupaonici…”

Koljaja tvrdi: “Milanoviću su se prodali za dva ručka i par sto kuna, a ja sam im dao jaguar za kampanju – brzo su vozili, a kazne nisu platili…”

Nenad Koljaja u Bujici je pokazao dokument – službenu zabilješku austrijskog Saveznog ministarstva unutarnjih poslova o RBA zadrugama, u kojem se spominju Krešimir Macan i njegova tvrtka MANJGURA… Macan, koji je vodio kampanju Ivi Josipoviću i plasirao plan ‘Barbika’ te se javno hvalio da je on ‘Bijes prvi’ pokušava preuzeti mjesto PR savjetnika u HDZ-ovoj Vladi…

“Vidio sam ga kako na zadnja vrata ulazi u Sabor s predstavnicima RBA zadruga, nevjerojatno je da njiho lobist sada bude savjetnik u Vladi,” izjavio je Koljaja, inače dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik Tigrova…

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Govor prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana na predstavljanju knjige “Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo”

Objavljeno

na

Objavio

fotografija: hkv

Knjiga “Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo. Hrvatstvo političara, kardinala, biskupa i hrvatskih mučenika”. (Tkanica: Zagreb, 2017.) posljednja je, ali vjerujemo ne i zadnja knjiga prof. dr. Zdravka Tomca, u nizu njegovih knjiga koje su podroban prikaz političkih prilika i glavnih aktera na hrvatskoj i protuhrvatskoj političkoj sceni. Njezinog autora, prof. Tomca, iskusnog političara i političkog analitičara ne treba posebno predstavljati. Vjerojatno i sam autor, svojevremeni potpredsjednik SDP-a, potpredsjednik Ratne vlade, potpredsjednik Hrvatskoga sabora, teško da će točno moći navesti koja mu je to po redu objavljena knjiga.

Pa ipak, ova je knjiga po svojoj strukturi različita od prethodnih, a time i po svojoj poruci ili čak oporuci. Knjiga je na neki način svojevrsna sinteza, sažetak, prethodnih knjiga u kojima Tomac prikazuje i daje političku ocjenu poglavara, kardinala i predsjednika Vlada, dakle ljudi koji su bili ili koji još uvijek jesu na čelu institucija koje su presudne za opstojnost hrvatske države, odnosno za nacionalni i kulturni identitet hrvatskoga naroda.

Tomac u ovoj knjizi daje sažete ocjene iz svojih brojnih prethodnih knjigao predsjednicima Tuđmanu, Mesiću i Josipoviću; ponavlja svoje ocjene o kardinalima Stepincu, Kuhariću i Bozaniću; prikazuje svoje odnose s predsjednicima hrvatskih Vlada Račanom, Milovanovićem, Karamarkom. Posebno se bavi povijesnom ulogom i prilikama u kojima je djelovala Ratna vlada premijera Gregorića, Vlada kojoj je bio potpredsjednik. Jasno da je u svojim ocjenama i vrlo precizan prema današnjoj predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Dvije su bitne odrednice koje su oblikovale sadržaj ove knjige, odrednice koje povezuju i uvezuju u cjelinu sve u knjizi spomenute osobe. Prva je odrednica autorovo traženje odgovora na pitanje – što to znači biti Hrvat, odnosno što je to hrvatski patriotizam ili jednostavno što je to hrvatstvo? Drugi je kriterij po kojem su se pojedine ličnosti našle u ovoj knjizi, što prof. Tomac piše samo o osobama koji su njegovi suvremenici, s kojima je surađivao ili s kojima je bio u sukobu, a ponekad i jedno i drugo: surađivao i ratovao. Izuzetak od toga kriterija je kardinal Alojzije Stepinac, prema kojem je prof. Tomac osjećao posebnu moralnu obvezu, iako s njime nije bio u osobnom kontaktu.

Prof. Tomac je osoba s dugim političkim iskustvom, a kako je bio na visokim političkim dužnostima, to njegov opis sukobljenih i oprečnih politika i političkih odluka ljudi koji su odlučivali o sudbini Hrvatske, te prikaz vlastitih stavova i vlastitog angažmana u tim procesima, ovoj knjizi daje dokumentarnu vrijednosti.

Ono što prof. Tomca čini poštenim i iskrenim autorom je njegovo priznanje da je griješio i da su njegovi protivnici znali biti u pravu. Mnoge je pogreške i u prošlosti pripisivao politici predsjednika Tuđmana, a niz mu pogrešaka ni danas ne oprašta. Pripovijeda da ga je dvadeset godina Račan progonio, ali da su potom niz godina bili bliski suradnici. Znao je mijenjati svoje političke ocjene o ključnim akterima na političkoj sceni i to ne samo jednokratno.

Zašto je tome tako?

Vjerojatno se odgovor može iščitati iz bitnih odrednica osobnosti Zdravka Tomca.Vjerujem da su tri odrednice njegova etičkoga i društvenoga habitusa razlogom zašto političar i pisac Tomac može u novim situacijama mijenjati svoja mišljenja o pojedinim ljudima, odnosno zašto je spreman iskreno priznati pogreške u svojim procjenama.

Prvo, prof. Tomac ne može, a da ne komunicira. On ne može, a da ne reagira, ne može ne odgovoriti na dnevne političke poruke, ne može a da ne bude dnevno angažiran. On je ovisnik od dnevne pisane i govorne komunikacije. Za njega komunicirati znači participirati. Njemu uskratiti pravo na svakodnevno komuniciranje (što je za njega istovjetno s političkim djelovanjem) isto je što je za drugoga osuda na zatvorsku kaznu.

Drugo, bitna je odrednica ovisnika (svako)dnevne komunikacije identifikacija sa predmetom rasprave. Identifikacija sa željom i namjerom da se upozori, pomogne ili osudi, zaustavi ili promijeni. Identifikacijaje emocionalna ovisnost u kojoj nema jasne granice između aktera, njihovih, želja, ciljeva, mogućnosti s jedne strane i objektivne zbilje s druge. Zato Tomacotvoreno priznaje: „ja sam emocionalni političar“. Osnovna pak značajka svakoga emocionalnoga angažmana je njegova temporalnost: traje samo dok se ne promijenisituacija s kojom se njezini sudionici identificiraju. Konkretno: hrvatstvo političara koje Tomac analizira za njega traje onoliko koliko se on s tim hrvatstvom može identificirati. Drugim riječima, hrvatstvo je ovisno o vremenu, preciznije o aktualnom vremenu u kojem Tomac komunicira.

Treće, vrijeme i prostor komunikacije za Tomca su prvenstveno javnost i mediji. Nije slučajno da prof. Tomac u svojim knjigama rijetko citira pisane izvore i dokumente. Jednako tako i u ovoj knjizi on se poziva prvenstveno na medijske napise, javna pismai izjave izrečene uprivatnim razgovorima ili u javnosti. Tomac je uvjeren da se politički sukobi zbivaju i rješavaju u medijima i pomoću medija. Uvjeren je da je prijeteće pismo Veljku Kadijeviću i Stanku Brovetu bilo presudno za ponašanje JNA nakon pada Vukovara; ili da je pismo kardinala Bozanića bilo presudno za rezultate predsjedničkih izbora 2015.

Ove su odrednice, po mojem mišljenju, ono što su dobre strane Tomčevih analiza. Njegov, pak stil koji je britak, jasan, gladak i pitak – nudi čitatelju štivo koje se lako, bez napora i s užitkom čita. Ali isto tako ove odrednice njegova mišljenja razlogom su čestih promjena njegovih procjena o pojedinim ljudima i događajima.

Kompas s kojim se prof. Tomac orijentira u ocjeni hrvatstva su dosljednost uidentifikaciji s katoličkom vjerom ižrtvi za uspostavu hrvatske države. Zato kardinale, državne poglavare i predsjednike vlade ocjenjuje prema njihovom hrvatstvu jer imaju presudnu ulogu u politici nacionalne identifikacije. Bez (katoličke) vjere nema duhovne i moralne identifikacije, a bez hrvatske države nema slobode i opstojnosti. Zato je „najveće hrvatstvo /ono koje je/ zbog ljubavi prema domovini i svom narodu … spremno na žrtvovanje svoga života i svoje slobode“.

Sukladno takvim kriterijima prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, budući da je jedan od najzaslužnijih za stvaranje hrvatske države, za prof. Tomca je „jedan od najvećih ljudi u hrvatskoj povijesti, zato je on Otac Domovine. Zato je Franjo Tuđman, u novi¬joj hrvatskoj povijesti, jedini državnik među hrvatskim političarima“.

Međutim, tijekom proteklih skoro tri desetljeća predsjedniku Tuđmanu prof. Tomac pripisuje niz negativnih ocjena i pogrešaka. Tomac piše, da je predsjednik Tuđman „vodio više politika“,„vješto skrivao svoje karte tako da je držao u zabludi i strahu i najbliže suradnike“, činio „trule kompromise s hrvatskim Srbima i bosanskohercegovačkim Srbima“ koji su se „graničili s nacionalnom izdajom“, imao „pokerašku strategiju“, „igrao na rubu provalije“, „vodio ‘nemoralne’ razgovore i dogovore sa Slobodanom Miloševićem“, da su „Milošević i Tuđman istodobno su postali i saveznici i ljuti protivnici, saveznici u razbijanju Jugoslavije na osnovi Ustava iz 1974. godine, a ljuti protivnici jer je Milošević želio i ono što mu ne pripada“.

Profesor Tomac smatra da je: „najveća Tuđmanova pogrješka što je prihvatio Daytonski mirovni sporazum, što se odrekao Herceg Bosne“. Tomac pripisuje Tuđmanu političku naivnost jer „je smatrao da uključivanje Hrvatske u NATO i Europsku uniju ne će ugroziti i poništiti hrvatsku suverenost niti ugroziti hrvatski nacionalni identitet“, te što je „prihvatio globalizam i liberalni kapitalizam kao neminovnost. Prihvatio je diktaturu MMF-a, Svjetske banke i Haaškoga suda nepravde a ne pravde. Zbog toga danas nije ispravno tvrditi, kako to mnogi tvrde, da je izlaz iz sadašnjih problema povratak na Tuđmanovu politiku u cjelini“.

Unatoč svim takvim ocjenama prof. Tomac predsjednika Tuđmana smatra jednim od najvećih u hrvatskoj povijesti i jedinim državnikom od samostalnosti hrvatske. Zašto je tome tako i kako to razumjeti?

Predsjednik Tuđman i profesor Tomac funkcioniraju i djeluju u dvije različite dimenzije. Za povjesničara i državnika Tuđmana povijest je bila osnovni kriterij prosudbe njegovih odluka. On nije imao „tajnu politiku kao rezervnu varijantu“ kako tvrdi Tomac. Vjerovao je da u povijesti vrijede pravila i zakoni međunarodnoga poretka i da samo poznavanjem tih odnosa moguće je ostvariti hrvatske nacionalne interese. Predsjednik Tuđman je smatrao da će povijest a ne aktualna javnost suditi njegovim odlukama i potezima.

Nasuprot tome prof. Tomac je kako sam tvrdi „emocionalni političar“, „emocionalni Hrvat“, koji će otići zajedno s predsjednikom Tuđmanom na razgovor s Miloševićem kod Gorbačova, ali Tomac se neće rukovati s Miloševićem, a smatrat će da se Tuđman „ponizio do krajnjih mogućnosti jer je prihvatio da se sretne i razgovara sa svojim potencijalnim ubojicom“.

Tomac je do krajnjih granica osjetljiv na sud javnosti, iako stalno nastoji utjecati na tu javnost u interesu i prema kriterijima „emocionalne“, odnosno političke identifikacije s nacionalnim interesima. No, kako sam priznaje da postoji razlika između političara i državnika, onda je ta razlika u oprečnim kriterijima prosudbe tko je državnik a tko političar. Tomac predsjedniku Tuđmanu priznaje i pripisuje zasluge prema povijesnim kriterijima, a pogreške očitava iz dnevnoga političkoga horizonta kojega povijest često briše i zaboravlja.

Autorovog panoptikuma različitih obrazaca hrvatstava ustrajat će na tvrdnji „Nema hrvatstva koje nije emocionalno hrvatstvo“, ali će priznati da „hrvatstvo u XXI. stoljeću ni po sadržaju ni po formi nije hrvatstvo XIX. ili XX. stoljeća“, te „da se danas hrvatstvo ostvaruje na drugi način nego za vrijeme Domovinskog rata ili za vrijeme bivše Jugoslavije“. Zato Tomac tvrdi „Pogrješno je razvrstavanje Hrvata na načelu ili si za Europsku uniju ili za Hrvatsku“, jer je uvjeren da se u suvremenim uvjetima u kojima je Hrvatska članica euroatlantskih integracija,suverenističkapolitika vodi prema različitim, odnosno novim okolnostima poimanja suvereniteta.

Možemo se složiti da je 21. stoljeće metafora tih novih okolnosti, iako nije 21. stoljeće donijelo i stvorilo te nove okolnosti, nego je Hrvatska kao suverena država mogla tek početkom 21. stoljeća ući u NATO i EU.Što znači dadanas nije moguće hrvatstvo „koje bi Hrvatsku razvijalo kao izolirani otok“. Danas je „moguće biti Eu¬ropejac i Hrvat“. Tomac stoga zaključuje: „zato što su i Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković Europejci i pripadnici europske i svjetske političke elite, oni nisu manje vrijedni Hrvati niti su manji Hrvati“.

Knjiga prof. dr. Zdravka Tomca „Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo“ nije povijest hrvatstva, nije povijest politika posljednjih godina socijalističke Hrvatske i prvih desetljeća stvaranja suverene i demokratske Hrvatske. Ali jeste pregled ključnih političkih aktera koji su se žrtvovali za hrvatsku slobodu i samostalnost, ali i onih koji se nisu identificirali sa Hrvatskom a bili su na njezinu čelu, te najava novih političara i elita koji su spremni voditi Hrvatsku prema novih kriterijima suverenističke politike.

No, ova knjiga na neki način – prof. Tomac bi mogao reći skriveni i tajni način – nudi više od toga. Ona je predložak za istraživanje odgovora na pitanje koje je autor postavio na početku svoje knjige: što to znači hrvatstvo, što to znači biti Hrvat? Ova knjiga sadrži dodatni poticaj na političko ali i teorijsko istraživanje hrvatstva, odnosno hrvatskoga nacionalnoga identiteta. A to je pretpostavka da se jasno definiraju kriteriji hrvatstva ne samo u politici nego i u drugim djelatnostima, pogotovo u medijima, kulturi i obrazovanju gdje smo danas često suočeni s nastavkom politike detuđmanizacije i negiranja vrijednosti na kojima je nastala slobodna i suverena Hrvatska.

HINA

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari