Connect with us

Vijesti

Hrvatska neće imati šefa UN-a: Vesnu Pusić neće podržati ni Kolinda ni SAD

Objavljeno

on

Nakon što je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova sama, na iznenađenje mnogih, javno najavila svoju kandidaturu za mjesto glavnog tajnika UN-a (premda se o tome ponešto pita i hrvatsku predsjednicu te ostale glavne igrače na političkoj sceni), dobar dio hrvatske javnosti ostao je šokiran i zatečen, piše Damir Kramarić / direktno.hr 

Kolinda Grabar Kitarović dosta je hladno, da podsjetimo, prokomentirala tu vijest kazavši da ona ne zna ništa o kandidaturi Vesne Pusić.

Neprihvatljiva ucjena Vesne Pusić

pusicka-cover---knockoutUbrzo potom je tjednik Globus prenio informacije s Pantovčaka prema kojima je taj potez Vesne Pusić za novu predsjednicu neočekivan i promašen.

To je ucjena i to je sasvim neprihvatljivo. Ne može Vesna Pusić javno najaviti kandidaturu, a da prije toga nije dobila eksplicitnu podršku Kolinde Grabar Kitarović. A nije ju dobila”, rekao je, prema pisanju Globusa, bliski suradnik Kolinde Grabar Kitarović.

Bi li za Hrvatsku bilo dobro da Vesna Pusić postane glavna tajnica UN-a, što bi Hrvatska time dobila, a što izgubila, odnosno ima li predsjednica Hrvatske narodne stranke uopće izgleda s obzirom da se u hrvatskoj javnosti kompromitirala nizom dvojbenih poteza dok se u međunarodnoj javnosti, kao članica Milanovićeve Vlade, pošteno osramotila zbog donošenja ‘Lex Perković’? O tim dvojbama razgovarali smo s trojicom dobro upućenih političkih, odnosno geopoličkih analitičara.

Gjenero: O kandidatu odlučuje predsjednica i glavne stranke

”Skeptičan sam zbog činjenice da se uopće počelo i raspravljati o gospođi Pusić kao glavnoj tajnici UN-a, jer odluka da će kandidat biti iz zemalja istočne Europe još uopće nije donesena. Osim toga, istočna Europa – kakva je bila – više i ne postoji, a Hrvatsku i Rusiju danas ništa ne veže. Hrvatska pripada Mediteranu i Srednjoj Europi, a Srednja Europa je ne tako davno dala glavnog tajnika – Kurt Waldheima. Zato mislim da Vesna Pusić nema velike šanse postati glavna tajnica UN-a”, napominje politolog Davor Gjenero.

Dodaje potom kako misli da u uvjetima zaoštravanja odnosa na Baltiku oko Ukrajine, glavni tajnik UN-a neće biti izabran iz zemalja istočne Europe.

”Znamo li da je Rusija zemlja istočne Europe te da ima pravo veta u UN-u, ne vjerujem da bi oni podržali kandidata iz Hrvatske, jer je Hrvatska članica NATO saveza i Europske Unije. Mislim da iz istočne Europe šanse ima litavska predsjednica Dalia Grybauskaite, koja šalje jasne poruke Rusiji. Najveće izgleda iz tog dijela Europe objektivno ima Irina Bokova, aktualna direktorica UNESCO-a te bivša ministrica vanjskih poslova Bugarske. Vesna Pusić je ozbiljna političarka, Europejka, no mislim da joj je velik promašaj to što je sama izašla s viješću da se kandidira za glavnu tajnicu UN-a. Ona se kandidira uime države Hrvatske, pa nije racionalno to učiniti bez suglasnosti predsjednice države. Osim toga, to će se rješavati tek 2016. godine. Milanović ju može podržavati, no izvjesno je da iza veljače 2016.  godine on neće biti predsjednik Vlade. Ovu Vladu, stoga, nitko ništa i ne pita o mogućoj kandidaturi Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a. O tome odlučuju sama kandidatkinja, hrvatska predsjednica i dvije najjače političke stranke”, primjećuje Gjenero.

Kolinda ima pravo biti uvrijeđena

kolinda uredDodaje potom da Kolinda Grabar Kitarović ima pravo biti uvrijeđena što je Vesna Pusić takvu odluku donijela bez konzultacija s njom.

”Ne smije se tako raditi. Ne mislim da je Vesna Pusić loš kandidat, no mislim da su izgledi da postane glavna tajnica UN-a mali. Premda se držala relativno daleko od Milanovića u ekscesu oko Lex Perkovića, činjenica je da je njezin HNS sudjelovao u sramotnom donošenju tog zakona. Učinjeno je to tipično balkanski, dan prije pristupanja Hrvatske Europskoj Uniji, nakon što je Njemačka dugo odlagala dati suglasnost hrvatskom pravosuđu. Nema nikakve dileme da je to strašno sramotna epizoda Hrvatske vlade, pa i šefice HNS-a. Zbog svega navedenog, ne vjerujem da bi Vesna Pusić mogla postati glavna tajnica UN-a”, zaključuje Davor Gjenero.

Slično razmišlja i istraživački novinar Željko Peratović, koji je dugo godina živio i radio izvan Hrvatske i koji je dobro upoznat s reakcijama međunarodne javnosti na događaje u Hrvatskoj.

Peratović: SAD i Njemačka ne bi podržali Pusić

”Premda bi odabir Vesne Pusić formalno značio priznanje za Hrvatsku, mislim da njezina kandidatura nije dobar potez. Sudeći po međunarodnim reakcijama te po reakcijama iz HDZ-a, mislim da Vesna Pusić nema šanse postati glavna tajnica UN-a. Uvjeren sam da ju glavni strateški partneri Hrvatske: SAD i Njemačka ne bi podržali, a mislim također da bi oni zamjerili Kolindi Grabar Kitarović ako bi ona podržala kandidaturu Vesne Pusić. Jer ministrica Pusić u međunarodnoj se javnosti kompromitirala u slučaju Lex Perković. HNS je glasao za taj skandalozni zakon, pa Vesni Pusić nije puno pomoglo to što je kasnije počela davati preporuke da se taj zakon promijeni. Ona je, kao šefica hrvatske diplomacije, među prvima dobila poruke međunarodne zajednice prema kojima je taj zakon prava sramota za Hrvatsku, zbog čega se Vesna Pusić kasnije posula pepelom. No, kao ministrica vanjskih poslova itekako je odgovorna što je takav skandalozni zakon donesen”, ističe Peratović.

Dodaje potom da se od Hrvatske očekuje da bude stabilna zemlja, kako bi tom stabilnošću mogla utjecati na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i druge zemlje u okruženju.

”Donošenjem Lex Perković Hrvatska se nije proslavila, niti je pokazala da je stabilna zemlja. Međunarodna javnost za to odgovornom drži i Vesnu Pusić. Hrvatska narodna stranka u međuvremenu se raspada, rejting joj pada, pa mi se čini da je kandidatura Vesne Pusić za glavnog tajnika UN-a više njezina ideja, odnosno pokušaj spašavanja njezine političke karijere, a ne rezultat konsenzusa najvažnijih hrvatskih političkih igrača. Ona vidi da joj stranka propada, pa bi najradije pobjegla na funkciju u UN. No, mali su izgledi da se to i dogodi. Njemačka i SAD za glavnog su tajnika UN-a spremne podržati kandidata baltičkih zemalja jer bi u tom slučaju imali veći utjecaj na UN oko Rusije i Ukrajine. Vesnu Pusić bi prije podržali Rusi, nego Nijemci i Amerikanci. Mislim također da HDZ i Kolinda neće pristati na kandidaturu aktualne šefice diplomacije. Iz desničarskih krugova ovih se dana plasiraju nagađanja prema kojima je Kolinda Grabar Kitarović ucijenjena od strane Budimira Lončara ili Stjepana Mesića, zbog čega bi, navodno, trebala podržati kandidaturu Vesne Pusić. No mislim da to nije istina te da su te (dez)informacije plasirane iz udbaških krugova”, zaključuje Peratović.

Domazet: Za Kolindu ne bi bilo dobro da podrži Vesnu Pusić

davor_domazet_loso2Ni geostrateg i geopolitičar Davor Domazet Lošo ne vjeruje da šefica hrvatske diplomacije ima šanse postati glavna tajnica Ujedinjenih naroda.

”Čisto sumnjam da Vesna Pusić ima ikakvih izgleda. To su više njezine želje i tlapnje, nego realna mogućnost. Jer pri izboru glavnog tajnika UN-a moraju se uvažavati velike sile, a uvjeren sam da SAD i Njemačka ne bi podržali kandidaturu Vesne Pusić. To ne bi bilo dobro niti za Hrvatsku jer je Vesna Pusić u Saboru govorila da je Hrvatska agresor. Ona se ponaša kao ministrica zapadnog Balkana, a ne Hrvatske. Vesna Pusić dovoljno se kompromitirala u nacionalnoj politici, opterećena je aferama, a nema niti kapacitet za vođenje UN-a. Mislim da njezinu kandidaturu neće podržati ni hrvatska predsjednica. Ako bi ju Kolinda podržala, to bi bilo vrlo loše za nju. Od Hrvatske se traži da podržava politiku Europske Unije i NATO-a i mi se ni ne možemo drugačije ponašati. Vesna Pusić vodila je neku drugu politiku. Josipović je izgubio izbore zbog izjave o ustaškoj zmiji u izraelskom Knesetu, a uvjeren sam da bi i Kolinda Grabar Kitarović izgubila slijedeće izbore, ako bi podržala kandidaturu Vesne Pusić. Vjerujem, stoga, da ju Kolinda neće podržati”, napominje Davor Domazet Lošo.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari