Connect with us

Vijesti

Hrvatska neće ‘napustiti’ regiju

Objavljeno

-

Po riječima Stefana Fuelea , pristupanje Hrvatske potvrđuje da je perspektiva evrointegracija otvorena za sve zemlje regiona koje pokažu neophodnu političku volju da provedu političke i ekonomske reforme i dokažu da poštuju evropske vrijednosti, kao što su vladavina prava, demokratski principi i ljudska prava.

BRUXELLES – Europski tajnik za proširenje Stefan Fuele objavio je videoporuku zapadnom Balkanu povodom 1. srpnja kada Hrvatska postaje nova članica Europske unije, naglasivši da ova zemlja “neće napustiti regiju”.

[dropcap]H[/dropcap]rvatska će 1. srpnja postati nova članica Europske unije. Ulazak Hrvatske najsvježiji je dokaz transformativne moći politike proširenja Europske unije: prije samo dva desetljeća ova zemlja je bila pogođena konfliktom, a sada je stabilna demokracija, sposobna da preuzme obaveze koje proizilaze iz članstva u EU i postigne standarde Europske unije. Ovo je moćan signal za sve vas u regiji: i vi to možete postići kada uložite dovoljne napore – naveo je Fuele.

Po njegovim riječima, pristupanje Hrvatske potvrđuje da je perspektiva evrointegracija otvorena za sve zemlje regiona koje pokažu neophodnu političku volju da provedu političke i ekonomske reforme i dokažu da poštuju evropske vrijednosti, kao što su vladavina prava, demokratski principi i ljudska prava.

Prilike su tu, ali napredovanje u procesu pristupanja Europskoj uniji zavisi, na prvom mjestu, od postignutog napretka na terenu u radu na svim ovim pitanjima. Ne postoje prečice ili magične formule koje bi mogle da se iskoriste. Pristupanje Hrvatske pokazuje da Europska unija poštuje svoje obaveze, članstvo postaje realnost kada se ispune uvjeti – kaže Fuele.

[pullquote_left]Kada Hrvatska pristupi Europskoj uniji, naglasio je, to neće značiti da će ona napustiti regiju.[/pullquote_left]
Europska unija se približava vama čak i fizički, gotovo sve zemlje zapadnog Balkana će dijeliti granicu s Europskom unijom. Bit ćete bukvalno okruženi jedinstvenim tržištem koje nudi više prilika za ulaganje i trgovinu lokalnim firmama. Iskorištavanje ovih prilika trebalo bi da postane prioritet svih vlada u regiji za dobrobit građana. Europska unija je podignuta na pepelu koji je ostao nakon Drugog svjetskog rata. Pomirenje i suradnja između bivših protivnika postali su osnova za višedesetljetni mir, stabilnost i prosperitet. Ista perspektiva je sada otvorena za cijelu regiju zapadnog Balkana. Povijesno pristupanje Hrvatske približava ovu perspektivu za još jedan korak. Mi smo spremni da nastavimo da vam pružamo podršku u preduzimanju narednih koraka kojima ćete slijediti Hrvatsku – naveo je tajnik Fuele, prenosi portal Radija Slobodna Europa.

hercegbosna.org

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas