Connect with us

Reagiranja

Robert Kopal odgovorio Komšiću: Hrvatska nedvosmisleno odbacuje Mektićeve insinuacije

Objavljeno

-

Republika Hrvatska snažno i nedvosmisleno odbacuje tvrdnje i insinuacije ministra sigurnosti BiH o navodnoj umiješanosti hrvatskih obavještajaca i diplomata u tajnu operaciju u BiH te želi da se slučaj što prije razriješi, poručio je u četvrtak savjetnik hrvatskog premijera za nacionalnu sigurnost Robert Kopal, naglasivši kako su o tom slučaju obaviješteni svi relevantni međunarodni partneri i Hrvatski sabor, a zatraženo je i očitovanje Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

“Republika Hrvatska snažno i nedvosmisleno odbacuje i tvrdnje i insinuacije gospodina Mektića o navodnoj umiješanosti obavještajnih službi RH i nekih diplomata u operaciju kojoj je navodno cilj prikazati postojanje skupine naoružanih islamista-selefista u BiH. Hrvatska ima na području borbe protiv terorizma strateški cilj i njezin strateški cilj je opredijeljenost za borbu protiv terorizma. Njen strateški cilj je regionalna stabilnost. U tom smislu je hrvatska Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) član svih relevantnih međunarodnih asocijacija”, istaknuo je Kopal u razgovoru za večerašnji RTL Danas.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić je u srijedu ustvrdio da su “hrvatski obavještajci” bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefista, odnosno da su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ektremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije.

Posebni savjetnik hrvatskog premijera za nacionalnu sigurnost je naglasio kako Hrvatska želi da se cijeli ovaj slučaj što prije razriješi, dodavši da Hrvatska na području borbe protiv terorizma ima strateški cilj – opredijeljenost za borbu protiv terorizma i regionalna stabilnost.

“SOA je obavijestila sve relevantne međunarodne partnere o ovom slučaju, uputila je dopis OSA-i za očitovanjem i isto tako je uputila danas dopis nadležnom saborskom odboru”, rekao je te naglasio da odgovore očekuju što prije.

„Želimo da se ovo razriješi”, zaključio je Kopal.

Upitan koji je cilj cijele konstrukcije o navodnim aktivnostima hrvatskih obavještajnih službi u BiH, Kopal je odgovorio kako ima raznih mogućnosti. Upozorio je da je cijeli slučaj izašao u javnost uoči danas održane stručno-znanstvene konferencije u Neumu o mogućnostima ustavnih reformi u BiH, a na kojoj je sudjelovao i hrvatski premijer Plenković.

Također je istaknuo i današnju izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića odnosno, kako je rekao „čudan osvrt gospodina Komšića”, procijenivši: “Čini mi se da se saga besmislicama nastavlja”.

Komšić je u četvrtak najavio kako će od sigurnosno-obavještajnih agencija u BiH biti zatražena temeljita provjera medijskih tvrdnji o cijelom slučaju, dodavši kako će, ako se ti navodi dokažu, smjesta biti poduzete odgovarajuće mjere. Sudjelovanje hrvatskog premijera Plenkovića na znanstveno-stručnom skupu „Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu“ u Neumu, Komšić je nazvao “nedostatkom kućnog odgoja”.

Kopal smatra kako bi cilj cijelog slučaja „mogla bi biti neka unutarnja previranja, mogla bi biti namjerna želja da se utječe na percepciju hrvatske komponente u BiH, a mogla bi biti i jedna ideja da se utječe na percepiju RH”.

„Ima raznih mogućnosti”, ocijenio je savjetnik hrvatskog premijera za nacionalnu sigurnost.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas