Connect with us

Herceg Bosna

Hrvatska ništa nije učinila da pomogne u obaranju udruženog zločinačkog pothvata

Objavljeno

-

[pullquote_left]”Mi smo uložili veliki trud, a ispada kao da obrane okrivljenika nisu ništa radile”, rekla je Nika Pinter, odvjetnica Slobodana Praljka, koji je osuđen na 20 godina zatvora.[/pullquote_left]

Obrane šestorice bivših čelnika Herceg-Bosne, koji su u srijedu u prvostupanjskom postupku osuđeni na visoke zatvorske kazne, najavili su da će uložiti žalbe te da očekuju da će u drugostupanjskom postupku pobiti presudu o postojanju udruženog zločinačkog pothvata.

“Mi smo uložili veliki trud, a ispada kao da obrane okrivljenika nisu ništa radile”, rekla je Nika Pinter, odvjetnica Slobodana Praljka, koji je osuđen na 20 godina zatvora.

“Ovo je tek prvo poluvrijeme, čeka nas žalbeni postupak. Imamo dosta pravnih argumenata s kojima ćemo se obračunati s udruženim zločinačkom pothvatom i ostalim točkama po kojima je optužen general Praljak i ostali”, dodala je.

Dodala je kako vjeruje da će u žalbenom postupuku uspjeti dokazati da nema udruženog zločinačkog pothvata, ističući da obrane okrivljenika nikada nisu tvrdile da nije bilo zločina. Istaknula je da je ICTY u presudi Momčilu Perišiću prvi put djelovao kao kazneni sud, koji je odlučivao o kaznenoj odgovornosti okrivljenika za počinjeno djelo. Sud je u Perišićevu slučaju utvdio da se logističko pomaganje ratnih napora se ne može izjednačiti s pomaganjem zločina.

“Ovo nije međunarodna komisija koja utvrđuje učinke i posljedice rata, ovo je kazneni sud koji treba utvrditi kaznenu odgovornost. Stoga, mislim da ćemo se u žalbenom postupku vratiti na kazneni postupak, a nadu ulijeva i izvdojeno mišljenje suca Jean-Claudea Antonettija”, rekla je Pinter.

Vesna Alaburić, odvjetnica Milivoja Petkovića, također je najavila da će u žalbenom postupku učiniti sve kako bi se srušila presuda o udruženom zločinačkom pothvatu.

“Udruženi zločinački pothvat je oblik kaznene odgvornosti koji sudu dopušta da izrekne kaznu i nekoga proglasi krivim, a da pritom ne utvrđuje konkretnu vezu okrivljenog s tzv. bazom zločina. Naprosto se nabrajaju svi počinjeni zločini, definira se mjesto okrivljenika u hijerarhijskoj ljestvici i zaključi da su dali značaj doprinost ostvarenju zločinačkog čina i izrekne kazna. To je za suce vrlo jednostavan postupak, jer svako individualiziranje zahtjeva konkretno ispitivanje okrivljenika s konkretnim zločinom, što je iscprljujuće”, rekla je Alaburić.

Senka Nožica, odvjetnica Brune Stojića optužila je hrvatsku državu da ništa nije učinila kako bi pomogla obrani optuženih u pobijanju udruženog zločinačkog pothvata.

“Ovo prvi put javno govorim, ali moram naglasiti da hrvatska država gotovo ništa nije učinila da nam pomogne u obaranju udruženog zločinačkog pothvata. Tražila sam osobno od ministarstva pravosuđa da nam omoguće stručnjaka iz ustavnog prava koji bi napravio analizu uspostave HZ Herceg-Bosne, koja je prema optužnici uspostavljena radi izvršenja zločina. Mi smo tvrdili da to nije točno, da je hrvatsko vodstvo na čelu s Franjom Tuđmanom pozvalo hrvatski narod u BiH da da glasa za nezavisnu BiH. Od ministarstva pravosuđa dobili smo odgovor da nemaju nikoga tko bi mogao pomoći u pronalaženju pravnog eksperta”, rekla je Nožica.

Dodala je da je također bilo problema da netko iz hrvatskog ministarstva obrane dođe svjedočiti i potvrditi da je Hrvatska slala oružje Bosni i Hercegovini, a na kraju su tek osobnim vezama uspjeli dobiti tri osobe za svjedoke koji su radili u logistici ministarstva obrane.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari