Connect with us

Hrvatska obilježava Dan logoraša

Objavljeno

-

dan logorašaHrvatska danas obilježava Dan logoraša, to jest sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskoga rata.

Program obilježavanja održava se, kao i svake godine, u Vukovaru i u Nemetinu, na mjestu gdje je 14. kolovoza 1992. obavljena najveća razmjena zarobljenika u Domovinskome ratu – iz srpskih koncentracijskih i radnih logora tog je dana pušteno 714 branitelja i civila.
Ove su godine najavljene dvije proslave u organizaciji dviju različtih udruga.

Djeca-vise-znaju-o-Jasenovcu-i-Staroj-Gradiski-nego-o-srpskim-logorima-u-vrijeme-Domovinskog-rata

Svečanom akademijom Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), u Hrvatskom domu u Vukovaru obilježena je 22. obljetnica od posljednje razmjene logoraša kod Nemetina, u kojoj je na današnji dan 1991. na slobodu iz zarobljeništva pušteno 714 hrvatskih branitelja i civila.

Bogdanovci obljetnica 100311Kroz srpske koncentracijske logore u Domovinskom ratu prošlo je oko 30.000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila od kojih je status logoraša država priznala tek nešto više od 8000, kazao je u govoru na svečanoj akademiji predjednik HDLSKL Danijel Rehak upozorivši na velike probleme s kojima se, kako je kazao, suočavaju bivši logoraši koji nisu dio braniteljske populacije te ne ostvaruju ni braniteljska ni stradalnička prava prava.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava upozorio je na potrebu prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlade naraštaje.

“Moramo biti uporni u odašiljanju jasne i nedvosmislene poruke da u hrvatskom narodu postoje svetinje, poput Domovinskog rata, u koje se ne smije dirati”, poručio je Penava rekavši kako nažalost godine prolaze, a mnoga pitanja poput pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata, ostaju još uvijek neriješena i otvorena. Upozorio je i kako žrtve i svo stradanje koje je Hrvatska prošla u Domovinskom ratu još uvijek nije priznato u punom smislu navevši pri tom kako niti Republika Srbija, niti srpska nacionalna manjina ne žele još uvijek priznati da je agresija na Hrvatsku izvršena iz Srbije.

Po riječima posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara 1991. Branka Borkovića, Mladog Jastreba, potrebno je istražiti sve ono što se događalo u Jasenovcu i ostalim mjestima stradanja u II. svjetskom ratu, ali se mora otvoriti i pitanje Ovčare, Veleprometa i ostalih stratišta iz Domovinskog rata.

“Nakon 22 godine ponovno jedini drugima pričamo što nam se dogodilo. Nedopustivo je da oni koji su nam čini zlo, danas slobodno šetaju pored nas i upiru prstom u nas kao da smo mi ti koji su činili zločine”, kazao je Borković ustvrdivši kako u Hrvatskoj ne postoji nikakvo neriješeno “srpsko pitanje”.

“Postoji međutim problem Hrvata i konzumiranja njihove slobode”, ocjenio je Branko Borković.

Govorio je i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Stjepan Sučić, a potom su se sudionici akademije uputili za Nemetin u kojem će se također obilježiti obljetnica razmjene.

Prije svečane akademije, izaslanstvo HDLSKL položilo je vijenac i zapalilo svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

U odvojenom protokolu, počast stradalima u Domovinskom ratu, u sklopu obilježavanja 22.obljetnice od posljednje razmjene logoraša kod Nemetina, na Memorijalnom groblju Domovinskog rata polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali su i članovi Udruge hrvatskih branitelja Vukovara zatočenika srpskih koncentracijskih logora, koja djeluje pri Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara, a koji će kako je najavljeno, također biti nazočni obilježavanju obljetnice i u Nemetinu.

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari