Connect with us

Pregled

Hrvatska od BiH preuzela postupak protiv generala Jelića

Published

on

Hrvatska je od BiH preuzela postupak protiv generala Zlatana Mije Jelića optuženog za ratne zločine nad Bošnjacima 1990-tih, objavila je utorak Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Tužiteljstvo BiH je 2015. optužilo Jelića za “zločine protiv čovječnosti tako što je sudjelovao u organiziranju i provođenju širokog i sustavnog napada protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar”.

BIRN, portal specijaliziran za pravosudne postupke, prenosi da je sud BiH dobio potvrdu da je državno odvjetništvo u Zagrebu odlučilo preuzeti kazneni progon umirovljenog generala Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane.

Bosanskohercegovački tužitelji su u listopadu 2019. predložili sudu da od hrvatskih pravosudnih tijela zatraži preuzimanje Jelićevog predmeta jer on živi u Hrvatskoj i nedostupan je pravosuđu susjedne države.

Jelić od 2012. godine živi u Hrvatskoj i nakon što je godinama živio u anonimnosti ove se godine pojavio u Kninu na obilježavanju 25. obljetnice akcije “Oluja”.

Tada je od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića primio odličje u ime brigade specijalne policije HVO-a kojoj je bio ratni zapovjednik. (Hina)

Zlatan Mijo Jelić s 22 godine je zapovijedao obranom Mostara: San mu se ispunio 25 godina nakon Oluje

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari