Hrvatska odlučila: General Norac mora platiti 840 tisuća kuna žrtvama ratnog zločina! Tko će platiti odštetu roditeljima pobijene hrvatske djece?

0

“Ajmo prvo platiti za 400 poginule hrvatske djece, 35 tisuća ranjenih, platimo svim onima koji su poginuli, platimo obiteljima branitelja koji su počinili samoubojstvo (njih tri tisuće!), a tek onda raspravljajmo o drugim žrtvama. Neka se naša država isprsi i plati našim stradalnicima, pa neka onda traži odštetu od Srbije, Crne Gore, agresorske JNA ovako kako traži od našeg generala”, ljutito rezonira Pavković.

Republika Hrvatska digla je još jednu tužbu protiv umirovljenog generala Mirka Norca kojom mora nadoknaditi 360.762 kuna isplaćenih supruzi i kćeri Božidara Bošla Tomičića, ubijenog 1991. u ratnim okolnostima na gospićkom ratištu. Ako se pribroji i prva tužba kojom se od Norca traži da vrati pola milijuna kuna isplaćenih obitelji Steve Vujinovića, stradalog u akciji Medački džep u rujnu 1993. godine, dolazimo do iznosa od 840 tisuća kuna koje general mora izvući iz vlastitog džepa kako bi namirio darežljivu državu za koju se borio.

Mirko Norac prvi je general optužen za ratni zločin zbog čega je dobio 12 godina zatvora. Ovakvo “nadoknađivanje” štete nikako nije leglo braniteljima, a naročito predsjedniku Mladenu Pavkoviću, predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. koji je za portal Dnevno rekao:
– Jednostavno, nemam riječi. Potezi naše države svaki put me uspiju iznenaditi. Nisam protiv plaćanja odšteta, ali treba poći redom, krenuti od deklaracije koja jasno kazuje tko je počeo rat, tko je agresor, a tko žrtva. ‘Ajmo prvo platiti za 400 poginule hrvatske djece, 35 tisuća ranjenih, platimo svim onima koji su poginuli, platimo obiteljima branitelja koji su počinili samoubojstvo (njih tri tisuće!), a tek onda raspravljajmo o drugim žrtvama. Neka se naša država isprsi i plati našim stradalnicima, pa neka onda traži odštetu od Srbije, Crne Gore, agresorske JNA ovako kako traži od našeg generala – ljutito rezonira Pavković.

Slično se sprema i Tihomiru Oreškoviću po čijim se spisima općinsko državno odvjetništvo sada prekapa, a koje naplatu od Norca i Oreškovića argumentira temeljem pravomoćnih presuda hrvatskih sudova u Rijeci i Gospiću koje ih je proglasilo krivim. Mladen Pavković upozorava i da se slična stvar dogodila nakon presuda u slučaju “Lora”:
– Hrvatska se država nagodila i sa nekim drugim, navodno mučenim Srbima u splitskoj “Lori”, pa im je već ukupno isplatila za navodne zločine kroz koje su prošli više od tri milijun kuna. Sada ta sredstva moraju hrvatskoj državi vraćati obitelji zatočenih i optuženih hrvatskih branitelja, koji su tim nesvakidašnjim činom stjerani na prosjački štap, ili bolje rečeno – na ulicu! Tim ljudima sjele su ovrhe, blokirani su im računi i nemaju od čega živjeti. Podsjetio bih i na Miljkovića, bivšeg zatvorenika “Lore” s kojim se Općinsko tužilaštvo u Splitu nagodilo pa će mu za stvari odnesene iz stana u Ulici Ruđera Boškovića, država platiti 29 tisuća eura, dok će za bolest – PTSP, koja mu se razvila tijekom zatočeničkih dana u “Lori” dobiti još oko 6 tisuća eura. Hrvatska će mu država na ime parničnog troška platiti i odvjetničke usluge, tako da će ukupno dobiti – 43 tisuća eura!- iznosi nevjerojatno apsurdne podatke Pavković.

– Jesmo li napali sami sebe?- pita se Mladen Pavković i čudi se kako je moguće da se hrvatska država dogovara sa onima koji su navodno u vrijeme Domovinskoga rata propatili u jednom od hrvatskih zatvora, pa im isplaćuje odštete za navodna zlostavljanja i kako može tražiti od generala naknadu štete, a istovremeno zaboraviti desetine tisuća Hrvata koji su prošli kroz srpske i crnogorske logore, u kojima su bili zlostavljani, mrcvareni, ubijani.

Snježana Vučković, Dnevno.hr

facebook komentari