Pratite nas

Komentar

Hrvatska plačljivost

Objavljeno

na

Nadam se da ne ću nikoga uvrijediti, al jednostavno mi ne ide u glavu stalna plačljivost u javnom prostoru kako se ova vlast i vladari odnose prema žrtvama rata, Vukovaru ili braniteljima. Stalno čitam kako nisu došli na ovu ili onu obljetnicu i da toga nema nigdje. Stalno isti hrvatski problem: narativna dijagnoza i natjecanje tko je prvi to utvrdio.

No što bi se dogodilo da vladari i oni koji intimno ne poštuju žrtvu ovoga naroda stvarno dođu na te obljetnice? Dobra reklama i mamac za naivce koji bi rekli: “Pa eto nisu ni tako loši”.

Hrvatski narod i stradalnici očekuju previše i ponašaju se kao ucviljena siročad koja je mislila da ju maćeha voli više nego svoj okot, a ne. Maćeha uvijek više voli svoj nego tuđi okot. Tako je sa ovcom, tako je s kučkom, a bome tako je i sa čovjekom i političarem.

Zar nije vrijeme da se počne razmišljati drugačije? Zar nije vrijeme da se oslobodimo potrebe da nas vole i cijene oni koji sve čine da svoje džepove natrpaju, a našu sudbinu unište?

Pa dajte zauzmite već jednom ponosni gard i otkantajte konkretno sve tipove koji svakim danom pljuju na vaše rane, bez obzira na kojoj razini vlasti ili u kojoj stranci se oni nalazili.

Oni će proći, a Vukovar i narod, država i vjera ostaje.

vukovar-obljetnicaŠta očekujete od vladara koja s braniteljjima ne razgovaraju nego na invalide šalju anarhiste da udaraju po njima? Šta očekujete od vladara koji još brane diktatora i zločinca?

Što očekujete od vladara koji se ne srame u najsiromašnijoj županiji sebi podignuti honorare, na listu staviti osuđene i naručiti ankete koje sugeriraju da je narod protiv onih koji su ih oslobodili?

Što očekujete od onih koji imaju plaće kao sirotinja, a vile i dobra kao feudalci? Što očekujete od onih koji se ne srame ni Boga ni naroda?

Da pokažu pijetet prema vašoj žrtvi i siromaštvu? Da dođu i suosjećaju?

Ne, to su kriva očekivanja i krivi put. Oni vladaju i uništavaju upravo zato jer se njima klanja i očekuje da oni snagom svoje moći koju ste im vi dali dođu i uberu bodove za svoj probitak. Bodove koji im nekada trebaju, a nekada ne trebaju. Oni procjenjujiu kada i u koje vrijeme, a vi plačete ko napušteno štene gladno materine sise. A maćeha nema mlijeka.

A i da dođu što biste dobili vi ili žrtve?

Zadovoljštinu, ponos, čast? Život? Poštivanje?

Ne, i da dođu donijeli bi samo razdor i i tražili za sebe.

Cmizdrite da nije došla ministrica koja sve čini da vašu žrtvu ponizi?

Želite li da dođe i da vam se naknadno ruga?

[ad id=”40551″]

Vinko Vukadin

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Pater Ike Mandurić: Budi se jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje…

Objavljeno

na

Objavio

“Već duže vrijeme se stvara nekakav naboj, odnosno polarizacija oko domovinskih vrijednosti, pitanja domoljublja… i nekako kao da se budi jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje, nije spreman na kritiku, dijalog, na analizu, nego se bavi etiketiranjem.”, komentirao je pater Ivan Ike Mandurić, u razgovoru za Narod.hr, masovno blokiranje Facebook stranica i profila koje ne prestaje otkako je Haški sud presudio šestorici.

Pater Ike na svojem Facebook profilu podijelio je ove misli:

“Gospodine, molim te za one koji su jučer uklonili svijeće zapaljene za Praljka!” Tako je jutros molila jedna djevojka na Misi. Molim Te i ja Gospodine za njih. Morali su poslušati zapovijed, kako bi sačuvali posao. Molim te i za njihove šefove. I njima je netko naložio. Molim te i za naše vlasti. Znam da tako moraju. Molim i za one koji će ih i dalje paliti. I oni moraju tako činiti. Drugačije ne mogu. Molim te za sve njih, i za sve nas. Mir nam daj Gospodine, onaj koji Ti daješ…”

Na temelju te objave, Facebook profil mu je blokiran na sedam dana.

“Po nekoj teoriji se provodila nekakva manira partizanštine u kojoj je bilo važno nekoga etiketirati, a onda ga javno linčovati, strijeljati. Nekako se te skupine mladih ljudi oduševljavaju na tim partizantskim idejama i na neki način u virtualnom obliku mijenjaju te diverzije, sabotaže, atentate i jako su sretni da mogu sebi tako umišljati da se bore po šumama i gorama i u ime naroda vrše egzekucije nepodobnih. Činjenica je da to nije nestalo danas, da taj duh nažalost živi među mladima”, rekao je pater Ike.

Žrtve su svi oni koji su protiv takve ideologije, podsjeća pater Ike, a to su svećenici, domoljubi i svi oni koji brane stajališta vjere, Crkve, slobodne Hrvatske…

Lijek protiv takvih etiketiranja i sabotaža pojedinaca jest taj da se mora o tome govoriti, smatra pater Ike. “To se mora raskrinkati. Ne smije biti nekažnjivo i dopustivo da se nekoga tako linčuje, odbacuje, isključuje.

Ako se ne bude reagiralo institucionalno, onda se mogu pojaviti i druge skupine te nastati huliganstvo poput onog kod navijačkih skupina.

Koliko god je Facebook privatna tvrtka, mora imati mehanizme da se određeni govor isključuje ali ne da svatko može suditi, te da oni agresivniji pobjeđuju.”, zaključio je pater Ike Mandurić.

Narod.hr

Pater Ike Mandurić: Fuj Haagu i svim svjetskim izdajnicima, ma kako bili ušminkani i uljudbeni

 

Pater Ike Mandurić: Idemo dalje stvarati našu Hrvatsku, ZAJEDNO, s ovim mladima

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari