Connect with us

Vijesti

Hrvatska poput Švicarske

Objavljeno

-

Referendum koji je održan 1. Prosinca 2013. zauzeo je golem dio javnog medijskog prostora. Ljudi se gledaju preko cijevi, traži se krivac za ovakvo napeto stanje a koriste se i pogrdni termini kao što su „fašistoidna „ „zatucani „ ili/ili „primitivci „. Navodno se prijeti smrću i nekim članovima inicijative, što je zabrinjavajuće.
Jednosmjerni moralizam
Spomenuo sam kako je glavni krivac politička (ne)kultura u Hrvatskoj. Općenito politički sustav i način izražavanja političke elite u javnosti omogućili su medijima da stvore samo jedan pravac u kojemu je objektivnost nepostojeća stvar. Tako imamo veliki dio medija i novinara koji jednostavno ne mogu biti objektivni , ni u jednom važnom trenutku. Tim jednosmjernim moralistima kojima je demokracija odgovara isključivo kad brani njihove interese nije shvatljivo kako je moguće da netko jednostavno razmišlja-drukčije.
Jednosmjerni moralizam postoji onda kad urednici jednog vrlo utjecajnog dnevnog lista odluče stati u obranu jednog dijela ljudi, te se ponašaju minimalno objektivno, kao što je slučaj u ozbiljnim državama gdje se provodi   izravna demokracija. Jednosmjerni moralisti u svom izvješćivanju nikad neće objasniti kako se trenutačno gotovo identična inicijativa provodi u Švicarskoj. A možda to ni ne znaju. Tako je demokršćanska stranka lijevog centra (CVP) 3.svibnja 2011 lansirala inicijativu „ Za brak i obitelj -protiv nepravde prema bračnim parovima „ čiji je cilj modificirati čl. 14 švicarskog Ustava i unijeti st.2, koja glasi: „ brak je trajan suživot, reguliran zakonom, između muškarca i žene. Gledajući ekonomski, brak je ekonomska zajednica. Ne smije biti nepravde u odnosu na druge načine života, posebno što se tiče poreza i socijalnih osiguranja. „ Cilj inicijative, kao što vidimo, nije samo zaštiti brak od ekonomskih nepravdi, nego je jedan od ciljeva definirati brak na isti način kao što to želi inicijativa U ime obitelji-kao zajednicu muškarca i žene. Incredibile dictu est ! Nadalje, 3. studenoga 2012. Prikupljeno je oko 120.000 potpisa, što je dovoljno za raspisivanje referenduma. U Švicarskoj proces, raspisivanja referenduma traje duže. Tek je 18.prosinca 2012. objavljeno u službenom švicarskom glasilu Bundesblatt ( kao kod nas u Narodnim novinama ) da je inicijativa uspjela. Prije nekoliko tjedana, dakle gotovo dvije godine od početka prikupljanja potpisa, Federalno vijeće i Federalna skupština ( izvršno odnosno zakonodavno tijelo ) odlučili su poduprijeti inicijativu koja je gotovo identična kao i ona što je promiče U ime obitelji.
I tu onda shvaćamo koliko su Švicarci „zatucani „ i „natražni „, jer osim što su prikupili potpise, njihova izvršna vlast i zakonodavno tijelo su za inicijativu. Možda će, recimo Nenad Stazić (potpredsjednik Sabora ) prozvati švicarske kolege i reći im da su „ustaše „ ili slično. Slično će možda reagirati Milanka Opačić (potpredsjednica Vlade ) i izjaviti kako se zna tko tamo sjedi. Ili će se javiti stručnjak Peđa Grbin, koji će pokušati svim snagama dokazati švicarcima kako je Parlament zadnje tijelo koje treba odlučiti o ishodu referenduma. Naravno, u normalnim  državama takvi politički akteri izgubili bi radno mjesto i te ih ne bismo više nikada vidjeli ni čuli.
Za razliku od Hrvatske, u Švicarskoj postoji pluralno društvo. U Švicarskoj imamo oko 38 % katolika, 28 % protestanata i preko 20 % što agnostika što ateista. Bilo kako bilo, politički akteri i mediji u Švicarskoj nikad neće dopustiti takvo medijsko silovanje, bez obzira na to slagali se ili ne, a brojke potvrđuju da je sigurno puno viši postotak onih koji se ne slažu s inicijativom u Švicarskoj nego u Hrvatskoj. U Švicarskoj ne postoji jednosmjerni moralizam. Normalno svaki će dnevni list naginjati jednoj opciji, ali će to raditi neprozirno poštujući svako gledište i svaku osobu koja čita taj list. Ali u Švicarskoj dnevni listovi ne će stajati uz one koje prijete smrću onima koji budu zagovarali inicijativu za brak kao zajednicu muškarca i žene.
Identično pitanje
Imamo identično referendumsko pitanje i u Švicarskoj i u Hrvatskoj. Švicarska izravna demokracija se ne može uspoređivati s tradicijom Hrvatske izravne demokracije, jer je u Lijepoj našoj ona ne postoji. Ipak, moramo na neki način natjerati moraliste da prestanu silovati narod. Jer, stvaramo podjele u društvu koje su pogubne, a za vrijeme ekonomskih i političkih kriza one mogu samo zadati kobni udarac cjelokupnom društvu. Tko zna, možda će Jutarnji list progovoriti o budućem referendumu u Švicarskoj? I objasniti kako će i tamo narod izaći i glasovati za ili protiv inicijative o braku kao zajednici muškarca i žene. Možda će , Jutarnji list, ako dođe do drugih inicijativa u Hrvatskoj pokušati služiti ljudima kao informativni dnevni list, a ne kao lobistička skupina ?

Ivan Pepić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari