Connect with us

Gospodarstvo

Hrvatska potpisala ugovor o digitalizaciji s Huaweijem

Objavljeno

-

Hrvatska i Huawei surađivat će na području digitalizacije i smart city rješenja

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i kineska kompanija Huawei potpisali su memorandum kojim se želi potaknuti suradnja Hrvatske i te kineske kompanije na područjima digitalizacije i digitalne transformacije, navodi se u zajedničkom priopćenju državnog ureda i Huaweia.

Memorandum su potpisali državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić i direktor Huawei Technologiesa Hrvatska Zhang Heng, u sklopu posjeta kineskog izaslanstva Hrvatskoj i uoči skupa »16+1 Croatia Summit 2019«, koji će u Dubrovniku okupiti šefove vlada 16 zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

»Memorandum podrazumijeva kontinuiranu komunikaciju i jačanje suradnje između Huaweija i Hrvatske na području razvoju rješenja iz ‘smart city’ područja, ali i šire razmjene stručnih znanja, industrijskih standarda te korištenja mogućnosti sudjelovanja stručnjaka na vodećim konferencijama i seminarima o digitalnim tehnologijama u Hrvatskoj i u Kini«, navodi se u prioćenju.

Oba potpisnika izrazili su zadovoljstvo memorandumom, pri čemu se Heng iz Huaweia nada da će to, kako je kazao, »ojačati suradnju Huaweija i Hrvatske i na najbolji način pokazati vrijednost koju Huawei može ponuditi u digitalnoj transformaciji zemlje«, dok je Gršić poručio kako vjeruje da će Hrvatska »kroz tu suradnju ostvariti znatno brži rast i razvoj digitalnog društva i gospodarstva, pogotovo što je Huawei jedna od najvećih globalnih kompanija koja ima prihod od 107 milijardi dolara i godišnje ulaže između 15 i 20 milijardi dolara u istraživanje i razvoj«.

Uz smart city rješenja, na čemu će Hrvatska surađivati s Huawejem, ta kompanija razvija i naprednu digitalnu platformu pogonjenu umjetnom inteligencijom, koja se može koristiti u nizu sektora, od zaštite okoliša, javne sigurnosti i prometa do javnih usluga, obrazovanja i poljoprivrede. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari