Pratite nas

Hrvatska

Hrvatska pravoslavna crkva podržala kanonizaciju Stepinca: SPC neka šuti

Objavljeno

na

Hrvatska pravoslavna crkva dala je potporu za kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca i uputila oštru kritiku na miješanje Srpske pravoslavne crkve po tom pitanju.

Autokefalne crkve samostalo odlučuju koga i kada kanonizirati. Tako je 5. svibnja 2014. Sveti sinod Europske pravoslavne crkve prema našem prjedlogu donio odluku o proglašenju svetim patrijarha Germogena, ne tražeći mišljnje bilo koje crkve. U proljeće 2015., s velikim iznenađenjem saznali smo da je SPC uputila pismo papi Franji u kojem daje mišljenje protiv kanonizacije bl. Stepinca. Ovakvo pismo je neprihvatljivo, osobito kad znamo da u doba II. Svjetskog rata SPC nije djelovala u Hrvatskoj, a kako sada djeljuje, detaljno je opisao prof. Goran Jurišić:

U slučaju da je katoličkoj crkvi potrebno mišljenje neke pravoslavne crkve, to može biti samo mišljenje nacionalne pravoslavne crkve u Hrvatskoj – HPC. Zbog toga smo se usudili, čista srdca i u dobroj vjeri, Papi napisati pismo potpore kanonizaciji bl. Kardinala A. Stepinca.

[ad id=”93788″]

Donosimo cjeloviti tekst pisma HPC-a, namijenjenog Papi:

Poštovani Papa Franjo,

u Vašim nastojanjima oko proglašenja svetim mučenika poganih ideologija komunizma i jugoslavenstva, konkretno pokojnog zagrebačkog nadbiskupa i kardinala, hrvatskog katoličkog blaženika Alojzija Stepinca, imate punu potporu Hrvatske pravoslavne crkve, kako klera tako i pravoslavnog puka.

Mi, Aleksandar, po Božjoj milosti nadbiskup jedine kanonske Hrvatske pravoslavne crkve, bratski Vas pozivamo da prihvatite podršku pravoslavnih Hrvata i u skladu s pravilima Svete Crkve i u ime Božje proglasite svecem Zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca.

“Blago mirotvorcima, jer oni će biti nazvani sinovima Božijim!”(Mt. 5:9)

Koristimo ovu prigodu za kratko predstavljanje:

prema zadnjem popisu stanovništva, ima nas gotovo 17 tisuća u RH;

nemamo NITI JEDAN hram, a liturgije povremeno obavljamo u bolničkim kapelicama i na drugim pogodnim mjestima;

trenutna hrvatska vlast još nas nije priznala i izgleda radi sve da tu svoju obvezu izbjegne; za potrebe drugih pravoslavnih vjerskih zajednica DEROGIRAN je dio Zakona o vjerskim zajednicama koji se odnosi na uvjete priznanja te su tako bez ispuna zakonskih uvjeta priznate sve ostale pravoslavne crkve u RH (SPC, MPC, BPC i CPC), osim HPC, čije postanje u RH jedino ima kanonsko uporište (granica crkve teče granicom države).

Neka Vas u svim državničkim i vjerskim poslovima prati Sv. Germogen, zaštitnik Hrvatske pravoslavne crkve i svih hrvatskih pravoslavaca. Metropolit Germogen mučki je ubijen 1945. od jugoslavenskih komunista, a njegov grob i grob ostalih 41 svećenika koji su zajedno s njim stradali mučeničkom smrću, još nije pronađen. Što se tiče njihovih zemaljskih ostataka, imamo spoznaje o tomu da su spaljeni do pepela, kako hrvatski pravoslavni puk ne bi imao zemne ostatke svojih mučenika i svetaca za štovanje.

Pisali nunciju

Poručuju da se međusobna korespondencija crkvenih poglavara u pravilu ne objavljuje, zato su odlučili pismo potpore uručiti apostolskom nunciju u Hrvatskoj, Alessandru D’Ericu.

Cjeloviti tekst pisma predanog nunciju:

Na popisu stanovništva u Republici Hrvatskoj iz 2011. godine 16.647 Hrvata potpuno slobodno izjasnilo se kršćanima pravoslavne vjeroispovijedi i to u vrijeme kada Hrvatska pravoslavna crkva još ne djeluje u Republici Hrvatskoj. Toliki broj vjernika imaju sveukupno sve vjerske zajednice upisane u Evidenciju vjerskih zajednica pri nadležnom Ministarstvu uprave Republike Hrvatske (bez Islamske vjerske zajednice). Europska pravoslavna crkva sa sjedištem u Parizu (Eglise orthodoxe d’ Europe) 1. prosinca 2013. godine osnovala je Hrvatsku pravoslavnu crkvu kao sastavni dio Europske pravoslavne crkve radi Hrvata kršćana pravoslavne vjeroispovijedi. Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi odmah je dodijeljena autokefalnost, usvojen je i stupio na snagu njezin statut (Ustav HPC) koji vrijedi jedino i samo na području Republike Hrvatske. Ja osobno, Aleksandar Ivanov rukopoložen sam hrvatskim episkopom. Europska pravoslavna crkva u Hrvatskoj – Hrvatska pravoslavna crkva upisana je u registar transparentnosti Europske unije. Odmah po osnivanju podnijeli smo zahtjev Ministarstvu uprave za upis u Evidenciju vjerskih zajednica na temelju čl. 21. st.2. Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica kao postojeća Crkva sa sjedištem u inozemstvu. Pod kraj siječnja 2015.g. dobili smo odbijenicu Ministarstva uprave RH s obrazloženjem da prvo moramo postati udruga (!?) na temelju «stručnog» mišljenja Komisije za odnose s vjerskim zajednicama RH u čijem sastavu nema niti jednog teologa. Nakon toga, podnijeli smo tužbu Upravnom sudu u Splitu koja još uvijek nije riješena. Vaša Ekscelencijo, HPC kao nacionalna pravoslavna crkva u Hrvatskoj bezrezervno podupire kanonizaciju blaženog kardinala Alojzija Stepinca i u tom smislu pripremili smo pismo za Svetog oca papu Franju. Nama kao poglavaru HPC potreban je sastanak s Vašom Ekscelencijom radi upoznavanja i uručenja toga pisma za Svetog oca. Vaš pozitivan odgovor biti će na dobrobit svih hrvatskih kršćana.

No, obaviješteni su da se nuncij neće sastati s njima.

“Usudili bismo se napomenuti Vladi RH da se arhiva HPC još uvijek nalazi u posjedu SPC u Beogradu. Već više od tri mjeseca očekujemo da se ravnatelj Državnog arhiva usuditi sastati s nama. Taj sastanak je u naše ime zatražio gosp. Paraga, kako bi ravnatelju napomenuli da je RH ipak nezavisna država i hrvatski povjesni dokumenti moraju pripadati HRVATSKOM državnom arhivu. Možda će se ipak netko usuditi zatražiti ono što pripada hrvatskom narodu, Hrvatskoj državi i hrvatskoj povijesti”, poručuje HPC.

“Blago mirotvorcima, jer oni će biti nazvani sinovima Božijim!”(Mt. 5:9), zaključio je svoje obraćanje hrvatski arhiepiskop †Aleksandar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković o ministrici Žalac: Čuli smo se, sve smo riješili

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade i HDZ-a, Andrej Plenković, boravio je u Krapinskim Toplicama i tom prigodom komentirao političke aktualnosti u zemlji.

Upitan o čemu je razgovarao na sastanku s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, Plenković je rekao da je, između ostaloga, bilo govora i o izborima za Europski parlament, prenosi N1

“Izbori će biti raspisani 26. ožujka”, rekao je Plenković i dodao da se s predsjednicom Republike i predsjednikom Sabora, Gordanom Jandrokovićem, sastaje svakih četiri do šest tjedana te da razgovaraju o svim aktualnostima.

Upitan za komentar o ministrici Gabrijeli Žalac i njezinim izjavama da joj se podmeće i iz same stranke, Plenković je rekao da svaki dan odgovara na to pitanje. “Ministrica radi svoj posao”, rekao je.

Na pitanje je li razgovarao s ministricom, Plenković je rekao: “Čuli smo se, sve smo riješili.”

Što se tiče izjave predsjednika SDP-a, Davora Bernardića, da je HDZ-u potreban Zakon o financiranju političkih aktivnosti, kako bi legalizirao svoje crne fondove, Plenković je rekao da je “taj stupanj katastrofalnih izjava ispod svake razine bezobraznih, čak i klevetničkih”.

Upitan hoće li se sastati s Miloradom Pupovcem, Plenković je rekao da su u kontaktu te da će se vidjeti idući tjedan.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

U Karlovcu blagoslovljen kip sv. Majke Terezije

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Kip sv. Majke Terezije iz Calcutte, rad akademskog kipara Ante Jurkića, postavljen u Karlovcu, na prilazu Nacionalnom svetištu sv. Josipa, blagoslovljen je u subotu uz nazočnost katoličkih biskupa i vjernika te predstavnika Vlade Sjeverne Makedonije, Vlade Kosova, veleposlanike Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije te izaslanike Hrvatskog sabora i Vlade.

Kip Svete Majke Terezije u Karlovcu darovala je Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj- Prljaskaj rekla da je su sveticu Majku Tereziju još za života poštovali mnogi diljem svijeta.

Majka Terezija – svetica koja je liječila tjelesne i duševne rane odbačenih

“Poštovali su Majku Tereziju obični ljudi, čelnici vodećih svjetskih sila, moćnici, slavne osobe i humanitarci, a posebno oni iz Reda Misionarki ljubavi, kojega je Majka Terezija osnivala i koji danas djeluje u 133 zemlje svijeta, jer su vjerovali da se humanitarnim djelovanjem može pobijediti siromaštvo, glad, bijeda i bol, da čovjek može savladati svoju najveću prepreku ljudskosti, a to je mržnja”, rekla je Lekaj- Prljaskaj.

Svetu Majku Tereziju nazvala je sveticom koja je liječila duševne i tjelesne rane odbačenih, onih od kojih su svi drugi digli ruke.

Izaslanik premijera i karlovački gradonačelnik Damir Mandić posebno je pozdravio predsjednike Zajednice Albanaca Karlovačke županije Besira Ziberija i Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj Esada Čollaku te rektora Nacionalnog svetišta sv, Josipa u Karlovcu msgr. Antuna Sentea koji su najzaslužniji za postavljanje tog kipa u Karlovcu.

Karlovac je grad susreta, na razmeđi putova, a sada ima i kip Svete Majke Terezije, koja predstavlja i albansku zajednicu i Makedoniju i “spona je nas katolika s istočnjačkim svijetom”, rekao je Mandić.

“Čini mi se je Majka Terezija sve ono što bismo svi mi htjeli biti, da iz svog utemeljenja u Isusu Kristu razvijemo, kao i ona, djelotvorno pomaganje, jer svi mi koji donosimo razne zakone, odluke i deklaracije vidimo da često ostaju samo ‘slovo na papiru’. Majka Terezija treba nam biti pokazatelj da možemo biti djelotvorni, na raspolaganju svima onima koji nas trebaju”, rekao je Mandić te poželio da Sveta Majka Terezija i njezin kip u Karlovcu budu inspiracija mnogima, da i oni budu takvi ljudi.

Mons. Šaško: Svi trebamo živjeti blizinu, osmijeh i ruke Majke Terezije

Nakon otkrivanja kipa i blagoslova, pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško poželio je da “svi živimo blizinu, osmjeh i ruke Majke Terezije”.

Ranije, tijekom mise rekao je kako je siguran da će kip Svete Majke Terezije, s rukama ispruženim za zagrljaj, biti poticaj mnogima da joj se obrate, tako malenoj i tako velikoj, poniznoj, koja je odbijala da ju se hvali i časti, da bi ih zagovarala na nebu, da bi osjetili blizinu Krista i da tu radost Kristove blizine znaju davati svim ljudima, posebno prijateljima.

Više govornika istaknulo je kako je na Veliki petak, 24. ožujka 1978. Sveta Majka Terezija s isusovcem i misionarom o. Antom Gabrićem posjetila Karlovac i crkvu sv. Josipa, što je i razlog da su članovi Zajednice Albanaca Karlovačke županije, uz financijsku pomoć Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, upravo u Karlovcu postavili kip Majci Tereziji kao sunarodnjakinji kršćanske vjere, dobitnici Nobelove nagrade za mir (1979.), koju je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženom 2003., a papa Franjo sveticom 2016. godine.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari