Pratite nas

Hrvatska

Hrvatska pravoslavna crkva podržala kanonizaciju Stepinca: SPC neka šuti

Objavljeno

na

Hrvatska pravoslavna crkva dala je potporu za kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca i uputila oštru kritiku na miješanje Srpske pravoslavne crkve po tom pitanju.

Autokefalne crkve samostalo odlučuju koga i kada kanonizirati. Tako je 5. svibnja 2014. Sveti sinod Europske pravoslavne crkve prema našem prjedlogu donio odluku o proglašenju svetim patrijarha Germogena, ne tražeći mišljnje bilo koje crkve. U proljeće 2015., s velikim iznenađenjem saznali smo da je SPC uputila pismo papi Franji u kojem daje mišljenje protiv kanonizacije bl. Stepinca. Ovakvo pismo je neprihvatljivo, osobito kad znamo da u doba II. Svjetskog rata SPC nije djelovala u Hrvatskoj, a kako sada djeljuje, detaljno je opisao prof. Goran Jurišić:

U slučaju da je katoličkoj crkvi potrebno mišljenje neke pravoslavne crkve, to može biti samo mišljenje nacionalne pravoslavne crkve u Hrvatskoj – HPC. Zbog toga smo se usudili, čista srdca i u dobroj vjeri, Papi napisati pismo potpore kanonizaciji bl. Kardinala A. Stepinca.

[ad id=”93788″]

Donosimo cjeloviti tekst pisma HPC-a, namijenjenog Papi:

Poštovani Papa Franjo,

u Vašim nastojanjima oko proglašenja svetim mučenika poganih ideologija komunizma i jugoslavenstva, konkretno pokojnog zagrebačkog nadbiskupa i kardinala, hrvatskog katoličkog blaženika Alojzija Stepinca, imate punu potporu Hrvatske pravoslavne crkve, kako klera tako i pravoslavnog puka.

Mi, Aleksandar, po Božjoj milosti nadbiskup jedine kanonske Hrvatske pravoslavne crkve, bratski Vas pozivamo da prihvatite podršku pravoslavnih Hrvata i u skladu s pravilima Svete Crkve i u ime Božje proglasite svecem Zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca.

“Blago mirotvorcima, jer oni će biti nazvani sinovima Božijim!”(Mt. 5:9)

Koristimo ovu prigodu za kratko predstavljanje:

prema zadnjem popisu stanovništva, ima nas gotovo 17 tisuća u RH;

nemamo NITI JEDAN hram, a liturgije povremeno obavljamo u bolničkim kapelicama i na drugim pogodnim mjestima;

trenutna hrvatska vlast još nas nije priznala i izgleda radi sve da tu svoju obvezu izbjegne; za potrebe drugih pravoslavnih vjerskih zajednica DEROGIRAN je dio Zakona o vjerskim zajednicama koji se odnosi na uvjete priznanja te su tako bez ispuna zakonskih uvjeta priznate sve ostale pravoslavne crkve u RH (SPC, MPC, BPC i CPC), osim HPC, čije postanje u RH jedino ima kanonsko uporište (granica crkve teče granicom države).

Neka Vas u svim državničkim i vjerskim poslovima prati Sv. Germogen, zaštitnik Hrvatske pravoslavne crkve i svih hrvatskih pravoslavaca. Metropolit Germogen mučki je ubijen 1945. od jugoslavenskih komunista, a njegov grob i grob ostalih 41 svećenika koji su zajedno s njim stradali mučeničkom smrću, još nije pronađen. Što se tiče njihovih zemaljskih ostataka, imamo spoznaje o tomu da su spaljeni do pepela, kako hrvatski pravoslavni puk ne bi imao zemne ostatke svojih mučenika i svetaca za štovanje.

Pisali nunciju

Poručuju da se međusobna korespondencija crkvenih poglavara u pravilu ne objavljuje, zato su odlučili pismo potpore uručiti apostolskom nunciju u Hrvatskoj, Alessandru D’Ericu.

Cjeloviti tekst pisma predanog nunciju:

Na popisu stanovništva u Republici Hrvatskoj iz 2011. godine 16.647 Hrvata potpuno slobodno izjasnilo se kršćanima pravoslavne vjeroispovijedi i to u vrijeme kada Hrvatska pravoslavna crkva još ne djeluje u Republici Hrvatskoj. Toliki broj vjernika imaju sveukupno sve vjerske zajednice upisane u Evidenciju vjerskih zajednica pri nadležnom Ministarstvu uprave Republike Hrvatske (bez Islamske vjerske zajednice). Europska pravoslavna crkva sa sjedištem u Parizu (Eglise orthodoxe d’ Europe) 1. prosinca 2013. godine osnovala je Hrvatsku pravoslavnu crkvu kao sastavni dio Europske pravoslavne crkve radi Hrvata kršćana pravoslavne vjeroispovijedi. Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi odmah je dodijeljena autokefalnost, usvojen je i stupio na snagu njezin statut (Ustav HPC) koji vrijedi jedino i samo na području Republike Hrvatske. Ja osobno, Aleksandar Ivanov rukopoložen sam hrvatskim episkopom. Europska pravoslavna crkva u Hrvatskoj – Hrvatska pravoslavna crkva upisana je u registar transparentnosti Europske unije. Odmah po osnivanju podnijeli smo zahtjev Ministarstvu uprave za upis u Evidenciju vjerskih zajednica na temelju čl. 21. st.2. Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica kao postojeća Crkva sa sjedištem u inozemstvu. Pod kraj siječnja 2015.g. dobili smo odbijenicu Ministarstva uprave RH s obrazloženjem da prvo moramo postati udruga (!?) na temelju «stručnog» mišljenja Komisije za odnose s vjerskim zajednicama RH u čijem sastavu nema niti jednog teologa. Nakon toga, podnijeli smo tužbu Upravnom sudu u Splitu koja još uvijek nije riješena. Vaša Ekscelencijo, HPC kao nacionalna pravoslavna crkva u Hrvatskoj bezrezervno podupire kanonizaciju blaženog kardinala Alojzija Stepinca i u tom smislu pripremili smo pismo za Svetog oca papu Franju. Nama kao poglavaru HPC potreban je sastanak s Vašom Ekscelencijom radi upoznavanja i uručenja toga pisma za Svetog oca. Vaš pozitivan odgovor biti će na dobrobit svih hrvatskih kršćana.

No, obaviješteni su da se nuncij neće sastati s njima.

“Usudili bismo se napomenuti Vladi RH da se arhiva HPC još uvijek nalazi u posjedu SPC u Beogradu. Već više od tri mjeseca očekujemo da se ravnatelj Državnog arhiva usuditi sastati s nama. Taj sastanak je u naše ime zatražio gosp. Paraga, kako bi ravnatelju napomenuli da je RH ipak nezavisna država i hrvatski povjesni dokumenti moraju pripadati HRVATSKOM državnom arhivu. Možda će se ipak netko usuditi zatražiti ono što pripada hrvatskom narodu, Hrvatskoj državi i hrvatskoj povijesti”, poručuje HPC.

“Blago mirotvorcima, jer oni će biti nazvani sinovima Božijim!”(Mt. 5:9), zaključio je svoje obraćanje hrvatski arhiepiskop †Aleksandar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ivan Anušić: Hvala našoj Vladi – Novom podjelom NUTS2 regija ispravit ćemo nepravdu koju je SDP nanio Slavoniji!

Objavljeno

na

Objavio

Napokon je došlo vrijeme za ispravljanje nepravde koju je još 2012. SDP-ova Vlada nanijela Slavoniji, Baranji i Srijemu, stavljajući nas u istu statističku regiju sa Zagrebom! Hvala našoj Vladi i predsjedniku Plenkoviću! – poručio je osječko-baranjski župan i član Predsjedništva HDZ-a Ivan Anušić komentirajući prijedlog nove podjele prema kojoj bi slavonske županije činile zasebnu NUTS2 regiju, odvojenu od Zagreba, što će istoku Lijepe Naše omogućiti veći postotak sredstava iz EU fondova te time brži i kvalitetniji razvoj.

Ispravljena nepravda

Anušić je istaknuo da se Slavonija napokon oslobađa nepravednog stiska u kojem se našla mimo svoje volje:

– Ovu sam temu otvorio i 2015. godine, kada sam postao zastupnik u Hrvatskom saboru. Zbog takve statističke podjele, koju možemo „zahvaliti“ čudnovatoj SDP-ovoj Vladi, Osječko-baranjska i sve slavonske županije bile su zakinute za golemi iznos EU poticaja za poduzetnike i obrtnike te kod financiranja projekata iz fondova Europske unije.

U istoj regiji s Gradom Zagrebom, koji je razvijen iznad prosjeka EU-a, umjetno nam je podignuta razina razvijenosti (Slavonija je na 40% prosjeka EU-a – op. ur.), pa smo u manjem postotku mogli povlačiti europski novac! Novom će podjelom Slavonija i Baranja moći dobiti dvostruko veći stupanj potpora!

Više ulaganja i EU novca

Dodao je da je dosadašnji ustroj statističkih regija jedan od razloga zbog čega Slavonija nije mogla sustizati razvijenije dijelove Lijepe Naše.

– Jednostavno nismo mogli pratiti pozitivne trendove, nismo mogli parirati Zagrebu ili Varaždinu kada govorimo o investicijama i poduzetništvu.

Nakon što Slavonija, zajedno s dijelom središnje Hrvatske, postane zasebna statistička regija u razini našega stvarnog indeksa razvijenosti, očekujemo znatno bolju i kvalitetniju apsorpciju i sredstava iz europskih fondova, i subvencija za poduzetnike, i poticaja za investicije na istoku Hrvatske!

 

IVAN ANUŠIĆ: Rad i upornost uvijek donose rezultat!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Rugvica: Otvoren novouređeni Trg dr. Franje Tuđmana te otkriven spomenik prvom predsjedniku RH

Objavljeno

na

Objavio

U Rugvici je u petak otvoren novouređeni Trg dr. Franje Tuđmana i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, rad akademskog kipara Ante Jurkića.

Trg su otkrivanjem spomenika otvorili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanica premijera i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i načelnik općine Rugvica Mato Čičak.

Obnova Trga dr. Franje Tuđmana, vrijedna više od 1,8 milijuna kuna, financirana je iz proračunskih sredstava Općine Rugvica i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU pri čemu su putem natječaja tog Ministarstva osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 850.000 kuna.

Izrazivši zadovoljstvo što se Rugvica pridružila mnogim gradovima i općinama diljem zemlje koji već imaju spomenike podignute prvom hrvatsko predsjedniku, Jandroković je rekao da time žitelji Rugvice odaju počast i vrednuju djelovanje dr. Franje Tuđmana i njegovu političku ostavštinu, bitnu za hrvatski narod i državu.

“Svi ovi spomenici potvrda su poštovanja ali i izraz zahvalnosti hrvatskog naroda čovjeku koji ga je nesebično zadužio. Ti spomenici ujedno predstavljaju i simbol hrvatske slobode u koju nas je dr. Franjo Tuđman poveo. Slobode hrvatskog naroda za koju se dr. Tuđman pripremio, pripremao i živio čak i onda kada mu je ta sloboda bila oduzeta”, rekao je Jandroković.

Izaslanica premijera Gabrijela Žalac rekla je da je općina Rugvica zbog svog prometnog položaja i blizine Zagreba jedna od najrazvijenijih općina u zemlji. Istaknula je i važnost nove NUTS 2 podjele RH što će omogućiti jačanje gospodarstva okolnih područja Grada Zagreba.

Žalac je rekla i da je danas, zajedno s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, u natječaju koji se odnosi na poduzetničke zone potpisala odluku da općina Rugvica dobije poslovnu zonu u vrijednosti 15,6 milijuna kuna od čega je devet milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić kazao je da je ime prvog hrvatskog predsjednika utkano u temelje RH. “Energija, vizija, odlučnost ali prije svega ljubav prema domovini su ono što je krasilo prvog hrvatskog predsjenika i po tome ga se i danas prisjećamo”, rekao je.

Zadovoljstvo otvorenjem novouređenog Trga dr. Franje Tuđmana i spomenika prvom hrvatskom predsjedniku izrazio je i načelnik općine Rugvica Mato Čičak istaknuvši da su puno toga napravili kako bi njihova općina bila po mjeri svih njezinih stanovnika – općina obitelji, djece, obrtnika i poduzetnika te općina investicija .

Svečanosti su, uz Miroslava Tuđmana i stanovnike Rugvice, nazočili i saborski zastupnici Davor Ivo Stier, Dražen Barišić te, Božo Ljubić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari