Pratite nas

Zanimljivosti

Hrvatska predsjednica, ministri, generali, branitelji Domovinskog rata i ostali ponosno pjevaju Lijepa li si

Objavljeno

na

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu  u petak, 28. travnja 2017., održana Svečana akademija povodom proslave 26. obljetnice ustrojavanja 4. Gardijske brigade (4.GBR), jedne od najistaknutijih ratnih postrojbi Hrvatske vojske.

Uz pripadnike Udruge veterana 4. GBR koja je organizator proslave pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike, članove obitelji pripadnika Brigade te pripadnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, proslavi su nazočili i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici MORH-a, OSRH i drugih državnih institucija, lokalne uprave i samouprave i drugi.

U prigodnom obraćanju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je istaknula da je 4. brigada u Domovinskom ratu bila na mnogim ratištima i pobjeđivala, a kruna svih pobjeda bila je operacija”Oluja” kojim je oslobođena Hrvatska. Nakon tih dana, ime legendarnih “Paukova” ostalo je upisano velikim slovima u hrvatskoj povijesti. “Zajedništvo kojem smo svjedočili devedesetih godina prošlog stoljeća bilo je presudno za oslobađanje hrvatske države”, rekla je predsjednica , dodavši da nam je takvo zajedništvo bitno i danas za dostizanje hrvatskih strateških i nacionalnih ciljeva.

Ministar obrane i ratni zapovjednik 4. GBR Damir Krstičević je istaknuo: “Ponosan sam što sam bio dio stroja nepokolebljive, domoljubne, pobjedničke hrvatske garde, one koja je znala da slobodu nitko ne poklanja, da se za slobodu treba izboriti – viteški, časno, onako kako je to radila Četvrta! S ponosom se sjećamo veličanstvenog djela naše garde, ali i riječi ratnog ministra Gojka Šuška: Hrvatska vojska u svom sastavu ima 7 gardijskih brigada, sve dobro obučene i naoružane, ali samo je jedna koja je udarna, a to je Četvrta gardijska brigada”.

Odavši posebnu počast pripadnicima brigade koji su za pobjedu u Domovinskom ratu založili  svoje zdravlje i svoje živote, ministar je rekao da su  “sanjali onu bolju Hrvatsku, onu domovinu o kojoj s ponosom govorimo – da, u njenim temeljima su snovi najboljih sinova, snovi naše braće koji su naš bol, ali i naš ponos! Nikada ne smijemo zaboraviti kako je temelj naše sadašnjosti, zalog naše budućnosti upravo Domovinski rat!”, zaključio je ministar, dodavši da pobjednički duh, zanos i domoljublje brigade danas žive i u novoj mladosti koju predstavljaju pripadnici gardijske bojne Pauci.

Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, također jedan od ratnih zapovjednika 4. GBR, rekao je da je “Četvrta tijekom Domovinskog rata ispisala najsvjetlije stranice povijesti naše Domovine. Njena najveća snaga bili su njeni pripadnici, mladići i djevojke puni prkosa i odvažnosti, temperamentni i tvrdi u borbi za opstojnost svoga naroda i Domovine”. Zaključivši da su pripadnici 4. GBR dali svoj ogroman doprinos stvaranju slobodne i neovisne hrvatske države, general Šundov je istaknuo da su “time postavili temelj razvoja naše Domovine i naših Oružanih snaga“. „Naša Domovina danas je članica Europske unije i NATO saveza.To je bio cilj kojem smo težili kad smo se devedesetih godina borili za neovisnost i slobodu” zaključio je general Šundov.

Predsjednik Udruge veterana 4. GBR Božo Zadro je rekao da je počašćen što pred ovim skupom  može “podsjetiti na generaciju koja nas je obranila, koja je, ne posustajući na tegobnom putu ka slobodi – stvorila suvremenu Hrvatsku. Posebno mjesto pri ostvarivanju tog cilja imala je 4. gardijska brigada, stvorena s mnogo želje i malo naoružanja, s puno dalmatinskog dišpeta i hercegovačkog inata. Sazdana od snage i jedinstva u težnji za slobodom i nezavisnošću. Okupili smo se, stoga danas, upravo da bi podsjetiti na tu hrabrost i jedinstvo koji su nas  učinili nepobjedivima.”

> 28. Travnja 1991. – Osnovana 4. gardijska brigada “Pauci”

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Papa Franjo doputovao u posjet Bugarskoj, u preletu poslao poruku predsjednici Grabar-Kitarović

Objavljeno

na

Objavio

Papa Franjo je u nedjelju doputovao u Bugarsku gdje njegovo zauzimanje za jedinstvo kršćana nailazi na nepovjerenje, pa i otpor poglavara Pravoslavne crkve, ali gdje može računati na srdačan doček državnih predstavnika.

Prilikom preleta hrvatskog zračnog prostora na putu prema Bugarskoj Sveti Otac uputio je poruku hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović:

– Na preletu hrvatskog teritorija, na putu prema Bugarskoji i Makedoniji, Vama kao hrvatskoj predsjednici i vašim sunarodnjacima šaljem srdačne pozdrave, moleći da vas Bog blagoslovi mirom i snagom, stoji u poruci predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koju je uputio papa Franjo.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Predstavljena prva kamena replika bazilike sv. Petra izrađena od bračkog kamena

Objavljeno

na

Objavio

U Pučišćima na Braču – predstavljena je prva kamena replika bazilike sv. Petra. Izrađena, naravno, od bračkog kamena, prema nacrtima iz Vatikana, teška gotovo 200 kilograma – do u detalje vjerno prikazuje najveću crkvu na svijetu. A sve to djelo je samoukog umjetnika Josipa Radića.

Bazilika je remek djelo vjere i strpljivosti. Pet godina, više od 8500 sati rada, filigranska preciznost te snaga i odricanje utkani su u svaki dio ovoga minijaturnog savršenstva. Do u detalja vjerna replika, teška oko dvjesto kilograma, od bračkog kamena.

Rođeni Pučišćanin Josip je samouki umjetnik, umirovljeni časnik Hrvatske vojske. Od kamena pobjegao kamenu se vratio. Kruna desetljetne izrade kamenih sakralnih objekata, bazilika je rađena prema originalnim nacrtima, piše HRT

Više je ovo od umjetničkog djela. Simbol snage i upornosti, klesaraske tradicije i bračkog kamena.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari