Connect with us

Hrvatska prije godinu dana postala 28. članica EU-a

Objavljeno

on

Hrvatska je prije točnu godinu dana ušla u Europsku uniju, ali je entuzijazam Hrvata, koji su ulazak proslavili svečano na trgovima većih gradova, već toga 1. srpnja 2013. bio zasjenjen krizom eurozone i vlastitim gospodarskim problemima. 

Croatia 28Priključenje tada 27-članoj Uniji bio je velik korak za zemlju koja je nedavno izašla iz rata, ali samo punopravno članstvo u bloku europskih država nije riješilo gospodarske probleme, veliku nezaposlenost i javni dug.

Nakon ispunjavanja dotad najtežih kriterija i nikad dužih pristupnih pregovora, od čijih je otvaranja prošlo 2.827 dana uspona i padova, blokada i njihovih uklanjanja, čestih frustracija i nešto rjeđih trenutaka zadovoljstva, Hrvatska je u prvoj minuti 1. srpnja 2013. ispunila višedesetljetnu težnju i glavni strateški cilj, postavši 28. članicom EU-a.

Kada su u ponoć začuli prvi taktovi “Ode radosti”, a nebo osvijetlio vatromet iz parka Bundek, više tisuća Zagrepčana, obitelji s djecom, umirovljenika i mladih, stranih i domaćih turista na Trgu bana Jelačića zapljeskalo je ostvarenju tog najvećeg nacionalnog cilja nakon osamostaljenja i obrane zemlje 90-ih godina prošlog stoljeća.

U čast povijesnog događaja zazvonila su zvona zagrebačke katedrale i gornjogradske crkve Sv. Marka, a na središnjem trgu hrvatske prijestolnice zahuktala se proslava na koju je stiglo oko 170 visokih stranih gostiju.

U Zagrebu su toga dana boravili najviši dužnosnici Unije i nekoliko predsjednika zemalja članica, kao i šefovi susjednih država koji na europskom putu slijede naciju od 4,5 milijuna stanovnika i drugu bivšu jugoslavensku republiku koja je, nakon Slovenije 2004., ušla u Uniju.

Godinu dana poslije, vladajući političari tvrde da je Hrvatska članstvo dobro iskoristila, osobito europske fondove, dok stručnjaci i gospodarstvenici drže da je mogla biti spremnija za nastup na zajedničkom europskom tržištu od 500 milijuna ljudi.

Prema vladinim podacima, Hrvatska je u prvih pet i pol mjeseci 2014. u plusu više od 740 milijuna kuna, a u 2013. godini zabilježen je višak od 136 milijuna kuna.

Ukinute su carine između Hrvatske i svih zemalja EU-a, a hrvatski građani mogu jeftinije telefonirati i putovati samo s osobnom iskaznicom.

Smatrajući da je godina dana članstva prekratko razdoblje da bi se mogli osjetiti učinici pristupa, stručnjaci ističu kako je već sada jasno da Hrvatska nije u dovoljnoj mjeri iskoristila ulazak u EU zbog čega se treba jače usredotočiti na ubrzavanje reformi.

“Najveća korist od ulaska u EU zasad je ostvarena u pristupnom procesu koji je ubrzao rješavanje tranzicijskih problema, modernizirao zakonodavstvo, izvršio utjecaj na ekonomske mehanizme i pojačao elemente pravne države”, rekao je profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Branko Caratan.

Dekan tog fakulteta Nenad Zakošek razočaran je ponašanjem političkih elita i smatra da su zakazale – nisu iskoristile mogućnosti koje im pruža EU, od toga da nisu stvarali savezništva nego sukobe, a vlada nije ni dobro pripremila projekte za europske fondove.

“Političari su najgore iskoristili članstvo, nasuprot građana, poslodavaca i nevladinih udruga”, ocjenjuje Zakošek.

Gospodarski analitičari slažu se da su u prvoj godini izostali pozitivni utjecaji članstva u EU-u na domaće gospodarstvo.

“Izostali su izravni pozitivni utjecaji u kratkom roku, poput rasta izvoza i snažnijeg priljeva stranih investicija, što je rezultat sporog oporavka gospodarstva EU-a, ali i specifičnih strukturnih slabosti Hrvatske”, rekao je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.  Hina/kamenjar.com

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari