Pratite nas

Kolumne

Hrvatska puška slama kalifat

Objavljeno

na

Završne borbe za oslobođenje od Islamske države trećeg po veličini grada u Iraku (nakon Bagdada i Basre), nekad dvomilijunskog Mosula, privukle su veliku medijsku pažnju u cijelom svijetu, pa se u brojnim izvješćima počela otkrivati malo poznata činjenica da postrojbe iračkih vojnih i policijskih specijalaca, kao i dragovoljačke (šijitske) postrojbe koje su u prvim redovima borbe koriste mnogima potpuno nepoznato oružje, odnosno neku crnu jurišnu pušku futurističkog izgleda.

Kako se ta puška nalazi u “svakom kadru” u izvješćima svjetskih televizija i na snimkama koje su se širile raznim društvenim mrežama, glas o tome da je to VHS-2, jurišna puška nove generacije hrvatske proizvodnje, koju proizvodi karlovački metalski div HS Produkt, probila se svuda.

Taj hrvatski proizvođač oružja do sada je bio gotovo isključivo poznat po svojim dokazanim pištoljima nastalim na osnovi prototipa HS 2000 koji je postao osnova za kasniju proizvodnju desetaka novih inačica tog polimerskog pištolja koji američko tržište (kao XD modele koje distribuira Springfield armory) i danas guta u količinama od oko pola milijuna primjeraka godišnje.

Puška VHS-2, nakon višegodišnjeg pregovaranja i testiranja u svim uvjetima, napokon je tijekom 2015. izabrana kao jurišna puška iračkih specijalnih postrojba. Istodobno, o njezinoj prodaji pregovarano je i s vlastima Kurdske autonomije na sjeveru Iraka, oko čega je također trebalo biti pregovarano i u službenom Bagdadu.

Na kraju, izravnim ugovorima između hrvatske i iračke države (na razini ministara obrana), dvije su vlasti amenovale posao i, prema raspoloživim informacijama i procjenama, iračke i kurdske vlasti kupile su svaka po oko 10.000 primjeraka nove hrvatske puške, premda se mnogima čini da na tim bojišnicama ima i više od ukupno 20-tak tisuća VHS-ica. I cijenu te puške, kao i isporučene količine, obavija veo poslovnih i drugih tajni, no procjenjuje se da VHS-2 u standardnom obliku stoji oko 2000 dolara, ali može stajati i puno više, ovisno o željama kupca i količini dodatne opreme koja se može dograditi na standardni oblik puške.

Cijenom se, dakle, hrvatska puška izjednačila s onom najpoznatijom koju proizvodi njemački Heckler & Koch. Nakon što su mediji objavili da iračka vojska u borbama za oslobađanje Mosula rabi hrvatsku jurišnu pušku VHS-2, karlovačkog proizvođača HS Produkt, izazvalo je to veliki interes na arapskim portalima i forumima. Oni uvelike analiziraju i pišu o “najubojitijoj jurišnoj puški koja je odigrala važnu ulogu u razbijanju kalifata” te je spominju kao “čudo inovacije i tehnologije odličnog dizajna, laganu, idealnu za blisku borbu, koja ne trza i ne smeta joj pijesak, no ni vlaga, snijeg, blato, nema ni zastoja, velike je vatrene moći i standardnog NATO-ova kalibra (5,56 mm)”.

Prema pisanju arapskog portala “Vojna tajna”, nije bilo lako proizvesti takvu vrstu puške. Objašnjavaju kako je proces proizvodnje počeo je još 1992. godine kada je Hrvatska vojska, za vrijeme Domovinskog rata, koristila kalašnjikov AK-47 koji se pokazao neučinkovitim, nakon čega su odlučili, u dogovoru s tvornicom HS Produkt, napraviti novi model puške. Istraživanja su trajala do 2003., da bi 2005. bili proizvedeni prvi prototipovi pušaka pod nazivom VHS-D i VHS-K, koje su se razlikovali u malim nijansama dužine i težine.

Pojavljuje se i u Siriji

Godinama poslije, za tu prvu inačicu najviše je bila zainteresirana kuvajtska i venezuelska vojska koja je, kažu irački portali, s proizvođačima sklopila ugovor o kupnji. Valja dodati da je, istina, karlovački proizvođač u nekoliko zemalja slao svoje VHS-1 puške (kao i Iračanima, Kurdima, na Filipine), te se obično radilo o oko 500 primjeraka, kako bi se provela testiranja. Istodobno je i hrvatsko Ministarstvo obranenaručilo nekoliko tisuća primjeraka, što je kasnije i dalo referencu karlovačkom proizvođaču. No, na modelu VHS-1 uočene su neke slabosti, pa je konstruirana nova, modernizirana inačica VHS-2.

Karlovčani su 2013. počeli proizvoditi još bolje, efikasnije i ubojitije jurišne puške VHS-D2 i VHS-K2. Kako navodi portal “Vojna tajna”, ta je puška “oborila svu konkurenciju te postala najpopularnija puška općenito na Bliskom istoku”. Danas takve puške, osim iračke vojske, u borbama u Iraku koriste i šijitske dragovoljačke jedinice Al-Hashed Al-Shabi te kurdski borci pešmerge. U Siriji ih koriste kurdske snage demokratskog jedinstva, YPG. Činjenica je, međutim, da se VHS-ice nalaze i u “neplaniranim” rukama, čak su ih i isilovci pokazivali kao plijen.

Do pušaka su došli uglavnom pomoću prebjega ili su ih zarobili. Tako su na sirijskom ratištu primijećene čak i puške VHS-1, jer su, svojedobno dok su naši vojnici još bili u UN-ovim postrojbama na Golanu, pobunjenici oteli nekoliko primjeraka. Arapski portal “Vojna tajna” detaljno opisuje pušku od izgleda do specifikacija.

Na forumima koje koriste borci iračke vojske i pešmerge, uz to što ističu kako će “ISIL nestati zahvaljujući hrvatskoj jurišnoj puški koja je teroristima postala prava noćna mora zbog preciznosti i ubojitosti”, spominju i neke specifičnosti puške VHS-2 koje su njima najvažnije i najbolje. Tako je, pišu, velika prednost te jurišne puške što ima mogućnost montaže i do osam dodataka putem šina “picatinny”, što je više nego dovoljno i za najzahtjevnije jer se na njih može postaviti gotovo sve što možete zamisliti kao dodatak tome oružju, od svjetiljke preko optičkih, laserskih i ostalih ciljnika, do dodatnih rukohvata.

Najveći broj njih, koji sudjeluju u borbama za oslobađanje Mosula, posebno su zadovoljni što se uz pušku, kao dodatak, može postaviti i ručni bacač granata kalibra 40 mm koji se “u dva poteza” postavlja pod prednji dio puške. Isti se taj bacač uz pomoć vrlo jednostavnog dodatka s rukohvatom i teleskopskim kundakom može pretvoriti u samostalno oružje.

Irački borci ističu da se puška odlično ponaša i nema nikakvog odskoka poznatog kod kalašnjikova AK-47 i sličnog oružja starijeg tipa poput američkih jurišnih pušaka M-16 koje su uglavnom bile naoružanje iračke vojske do pojave hrvatske jurišne puške, koje su danas, kako pišu po forumima irački vojnici i pešmerge, “najpoželjnije na ratištu”. Proizvodnja VHS-ica je zapravo pokrenuta 2007., kada su u HS Produktu napokon bili zadovoljni prototipom, pa je uskočio MORH,koji je pušku počeo isprobavati na terenu.

Puška je izrađena na temelju tzv. bullpup konstrukcije, gdje su, za razliku od klasičnih pušaka, zatvarač, mehanizam za okidanje i spremnik smješteni iza rukohvata. Prednost je što VHS stoga ima znatno dužu cijev a da se to uopće optički tako ne čini, pa je već u startu ta puška ubojitija na većim daljinama i preciznija od klasičarki.

Konkretno, u ratnim uvjetima u Iraku, prema iskustvima korisnika, uvođenje hrvatske puške potpuno je promijenilo i stanje na fronti, jer borci sada imaju daleko veću vatrenu moć i mogu precizno uništavati protivnike čak i na udaljenostima od 500 metara. Prije uvođenja VHS-ica borci su sa svojim kalašnjikovima bili ograničeni na blisku borbu, a svaki je vod morao spašavati vojnik s teškom strojnicom. No, nije VHS jedini bullpup proizvod na svijetu.

Jedini je, pak, koji je uklonio mane te konstrukcije, a to su bile – izbacivanje čahura opasno blizu lica i samo na desnu stranu, te visoka silueta zbog visokopostavljene ručke za nošenje. HS Produktovi inženjeri su razvojem VHS-2 zapravo razvili potpuno novu pušku, jer VHS-2 nije tek poboljšana verzija, nego ujedinjuje najbolje karakteristike bullpup i klasične konstrukcije.

Opasnost s čahurama riješena je tako da je postignuto izbacivanje praznih čahura pod kutom prema naprijed. No to nije bilo sve, riješeno je i da se čahure mogu izbacivati ulijevo ili udesno, pa u nuždi vojnik može prebacivati pušku s jednog ramena na drugo. VHS-2 ima i podesiv kundak, a NATO tračnice za nošenje dodatnog oružja i opreme ima na sve četiri strane, dok je visina ručke za nošenje znatno spuštena. Najnoviji model ima spregnutu ručku za nošenje s optičkim ciljnikom koji je razvio Institut Ruđer Bošković i koji je svoje ciljnike za artiljeriju, primjerice, prodao i u Izrael.

Servis u rovu

No, sada se mnogi na arapskim i svjetskim forumima čude kako je to Hrvatima uspjeloprodati Iračanima i Kurdima VHS-icu? I za nju naplatiti koliko i za njemačku “heklericu”, koja je do pojave VHS-ica bila pojam među vojnicima. U HS Produktu kažu da je odluka pala kada su, nakon višetjednog isprobavanja puške na poligonima u Hrvatskoj, irački stručnjaci i vojnici kazali Karlovčanima da su došli “umoriti” pušku, a da je ona umorila njih. Osim tog dojma, za sklapanje posla bilo je najvažnije – dokazati kupcima da je VHS-2 kao stvorena za oštre, pustinjske uvjete.

I pokazalo se to točnim i odlučujućim. Pijesak je na Bliskom istoku poznat kao “ubojica pušaka”, jer svojom granulacijom poput brusnog papira djeluje na metalni sustav okidanja pušaka.

Stoga se sve puške moraju često servisirati u radionicama. HS-ovi su konstruktori stoga vojnicima učinili lako dostupan sustav za okidanje, tako da ga vojnik može doslovce sam i u samo nekoliko sekundi očistiti i “otpuhati” i u rovu! To što VHS-ice nakon tjedana uporabe u pijesku ne moraju ići na remont u servisne radionice bilo je odlučujuće, a konstruktori su dobili priznanje jer su odlično osmislili pušku za kupce na Bliskom istoku i sjeveru Afrike.

Tako se dogodilo da je čak prije no što su je dobili hrvatski vojnici, VHS-2 otišla u ruke stranih vojski. Danas je ta puška standardna i u HV-u. HS Produkt s VHS-2 sudjeluje na glavnim svjetskim natječajima i, premda nije dobio taj posao, jako mu je koristilo što je potkraj natječaja za opremanje francuske vojske novom puškom ušao u sami finale, među tri ponuđača (HS Produkt, belgijski FN Herstal s puškom SCAR i njemački Heckler&Koch s puškom HK416). Taj su posao dobili Nijemci, no na vidiku su i mnogo veći poslovi nego s Francuzima.

Indijska je vojska pred izborom svoje nove jurišne puške i jako je zanimaju konstrukcijska rješenja HS Produkta. Hindustan Times piše da se u Indiji provode testiranja VHS-ice i zaključuju da su njezine karakteristike “poštovanja vrijedne”. Posebno, pak, Indijci ističu da je “HS Produkt voljan za transfer tehnologije, razvoja i dizajna”, što znači da Indijci razmatraju i mogućnost da, eventualno, odaberu li ih na tenderu, hrvatske VHS-ice i proizvode u Indiji.

Naši vojnici s puškom u rukama rade selfieje

Glasnogovornik zajedničke operacije iračkih snaga admiral Yahya Rasul za hrvatsku jurišnu pušku ima samo riječi hvale. Za Večernji list kazao je kako je ta puška puno pomogla iračkim vojnicima u borbi protiv terorističke organizacije Islamske države.

– Hrvatsku pušku VHS-2 koriste najelitnije postrojbe, kao što su brigada “Brzi odgovor”, antiterorističke brigade, zatim jedinice za specijalne namjene. Gotovo sve jedinice iračke specijalne policije te djelatnici ministarstva unutarnjih poslova koriste te puške – kazao nam je admiral Rasul.

Ističe kako su do prije dvije godine iračke snage koristile ruske jurišne puške AK-47 i američke puške M-16 i M-18.

– Te jurišne puške pokazale su se neučinkovitima u borbama protiv ISIL-a i nisu bile pouzdane. Znale su blokirati prilikom pješčanih oluja, kiše ili hladnoće. Naši su borci zbog toga često stradali. Od kada naši borci i vojnici koriste jurišne puške VHS-2 dobili su na samopouzdanju jer im nikada nisu zakazale – istaknuo je admiral otkrivši nam da je danas hrvatska puška postala toliko popularna da svaki dragovoljac koji se želi priključiti borbi traži upravo to naoružanje.

– Uz to što je ubojita i veoma učinkovita, njezin je izgled šminkerski. Svaki vojnik čim je primi u ruke fotografira se i odmah se hvali na društvenim mrežama kako u ruci drži hrvatsku jurišnu pušku – govori admiral Rasul koji nije mogao precizno reći o kojem se broju hrvatskih jurišnih pušaka koje imaju iračke snage radi.

– Ne možemo sa sigurnošću reći točan broj, ali danas gotovo sva iračka vojska i mnoge dragovoljne jedinice Al-Hashed Al-habi koriste to naoružanje, a to nije mali broj – istaknuo je admiral Rasul otkrivši nam da hrvatsko naoružanje u Irak nije stiglo preko posrednika niti preko trgovaca oružjem.

– Naša je vlada potpisala s Hrvatskom ugovor o kupnji tog naoružanja, kao i provedbi obuke. Ugovor je potpisan između dviju država i to je legalno i legitimno. Mi koji smo u ratu protiv terorizma imamo pravo, kao država, kupiti oružje koje nam odgovara. Osim s Hrvatskom imamo sklopljen ugovor i s brojnim drugim europskim i balkanskim državama – kazao je admiral Yahya Rasul.

Naglašava da osim jurišne puške VHS-2 imaju i kalašnjikove i drugo naoružanje kupljeno od Hrvatske.

– Hrvatska jurišna puška zasigurno će ući u povijest Iraka i borbe protiv terorizma jer s njima smo slomili kalifat i uništili terorističku organizaciju Islamsku državu – zaključio je admiral Rasul.

Davor Ivanković, Hassan Haidar Diab / Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Kolinda Grabar Kitarović na međunarodnoj sceni bila je najpopularnija i najsposobnija od svih hrvatskih političara

Objavljeno

na

Objavio

Milanović kao veselje jugonostalgičara

Ako ste iz bilo kojeg razloga jugonostalgičar imate razloga biti sretni. Izbor Zorana Milanovića za predsjednika u Hrvatskoj i njegovo ‘bivše’ ponašanje od početka mandata do danas najava su da će vas i u buduće razveseljavati čestim vraćanjem u ‘dobra stara vremena’.

Iako njegovo ponašanje razmaženog djeteta s posebnim potrebama iz doba jugokomunizma, nije baš sto posto – ‘druže Tito mi ti se kunemo’, ipak pokazuje dovoljno jasno da ‘mali Basta’ nije odrastao i drug Tito bi sigurno bio ponosan na njega. Uživajte dakle drugovi dragi, za vas su vremena ova.

Skupa s vama, u tom bolesnom Zoki-cirkusu, mogu sada mazohistički uživati i tobožnji hrvatski domoljubi i katolici koji su pomogli vratiti ga na vlast. To su oni koji su bojkotirali izbore ili su glasovali za njega. Ako takvi misle da njihov izlazak na izbore i glasovi ne vrijede ništa više od Zorana Milanovića na mjestu predsjednika današnje hrvatske države, budući je on isto toliko dobar domoljub i katolik kao i oni, neka im bude. Sada je samo pitanje koliko će Milanović štete nanijeti Hrvatskoj i hoće li u tome uspjeti premašiti Mesića.

Sramota

Ipak, svi bi mi Hrvati sebi morali postaviti jedno drugo pitanje – zar nije sramota do neba da mi kao narod koji je u svojoj mukotrpnoj povijesti dao toliko mučenika za svoju vjeru i slobodu, sada kada smo konačno došli svome cilju – sami sebi biramo da nas vode i predstavljaju odnarođeni bezvjernici? Koje, osim vlastitog ega i lagodnog života na koji su navikli kao naši zatvorski čuvari u svom bivšem ‘raju na zemlji’, ništa drugo ne zanima. Zar nam to ne govori da je nešto otišlo jako loše u državi Hrvatskoj i u glavama mnogih Hrvata?

Da, i što sad, nakon onako ‘grandiozne’ Milanovićeve inauguracije i provale niza njegovih ‘bisera’ (zbog kojih se svaki normalan Hrvat stidi) kažu oni potpaljeni turbodomoljubi koji su u ‘hrvatskim’ medijima koristili svaku prigodu da s ‘Kolindom’ obrišu pod i protiv nje okrenu što više birača?

Sigurno se puno njih krišom kaje što su na kraju ispali korisne budale. No oni nikada neće moći pilatovski oprati ruke od svoje krivice. Njihov grijeh nije ništa manji od onog velikih meštara svih izbornih inženjeringa u Hrvatskoj, koji su ih uspjeli izigrati kao klince u vrtiću da bi preko njih srušili ‘ustašicu’ i izgurali svog druga i brata, u predsjedničku fotelju. Gdje ga sada mogu fino rabiti za svoje ciljeve i preko njegovog divljeg ponašanja pokazivati svijetu kako su Hrvati primitivno balkansko pleme, nezrelo za slobodu i vlastitu državu.

Ljuti domoljubi

Ti ljuti domoljubi, bez obzira što gospođa Grabar – Kitarović nije bila njihov prvi izbor, a ni bezgrješna političarka, morali su znati da će ona kao predsjednica neusporedivo bolje predstavljati Hrvatsku i Hrvate, nego dokazana politička štetočina Milanović. I u drugom krugu stati čvrsto iza nje, onako kako to rade desno ili lijevo orijentirani kandidati i birači u politički zrelim državama.

To što nisu izravni je dokaz i potvrda da je ‘nečija’ nevidljiva ruka iza zavjese rutinski odradila posao, kao uostalom na gotovo svim izborima u Hrvatskoj od 2000-te godine. Iako nema smisla naknadno kukati za prolivenom mlijekom i bacati benzin na vatru, ovo se svakako mora reći. Jer je nažalost, politički zrelo ponašanje još uvijek izvan moći zapažanja i razumijevanja većine hrvatskog naroda.

A to ima svoju cijenu i posljedice. Pa ćemo sad, za dugih pet godina, sa svakim novim Milanovićevim divljačkim ispadom postajati sve više utučeni i zabrinuti, dok će nam se razni Spasići i Manolići, Šešelji i Mesići, Pupovci i Josipovići, Soroši i Dejani Jovići, Tomići i Dežulovići, ‘grohotom smejati’ u lice i iza leđa.

U jedno možete biti sigurni, svaki idući put kada ovaj ‘normalni’ hrvatski predsjednik pukne i nesuvislo blebne neku idiotsku glupost kojom će nas još više poniziti, posvađati i okrnjiti ugled Hrvatske u svijetu (a on uvijek pukne i blebne tamo gdje najmanje treba) sve više nas s nostalgijom ćemo se prisjetiti kakvu smo divnu i normalnu predsjednicu prije njega imali.

Poglavito mi, obični Hrvati, ili kako legendarna Pusićka reče – ‘zaostali ognjištari iz sela pod planinom’ jer su i mnoge od nas ‘hrvatski’ mediji i spin doktori, s lijeva i desna, uspjeli zbuniti i navesti da o ‘Čokolindi’ mislimo loše. Time što su nam s lijeva u jedno uho pustili bubu da je ona Barbika, glupa plavuša i ‘ustašica’ bez ikakvog znanja i sposobnosti, a u drugo s desna, kako nas je izdala i da je ‘niš koristi’. Obična starleta koja se ne zna ponašati pa je zato ‘estradizirala i banalizirala predsjedničku funkciju’. Stvarno?

Na međunarodnoj sceni bila najpopularnija i najsposobnija od svih hrvatskih političara

Recite takve tipično balkanski maštovite brljotine stranim državnicima, svjetskoj diplomatskoj i akademskoj eliti s kojima se gospođa Grabar-Kitarović tijekom svoje političke karijere susretala i vidjet će te koliko će te ispasti jadni i smiješni. Takvi znaju koliko je ona kao zrela i sposobna političarka, s zavidnim međunarodnim iskustvom i ugledom, image Hrvatske na međunarodnom planu podigla na puno višu razinu od one s koje se na nju nabacivalo balkanskim blatom.

Ljudi koji žive pod staklenim zvonom u Hrvatskoj i ne prate strane medije, ne mogu imati predodžbu što je sve i koliko dobra ‘čokolinda’ učinila za Hrvatsku i njenu popularnost u svijetu. To im, naravno, ‘hrvatski’ mediji nisu rekli.

Umjesto toga sustavno su ih bombardirali ‘štetom i sramotom’ koju im je Kolinda svojim putovanjima i ponašanjem tobože nanosila. Iz jednostavnog razloga kako se ne bi vidjela razlika od onog što ona radi i gadljivog dodvoravanja drugima preko pljuvanja po vlastitom narodu koje začahureni jugobalkanci, Mesić, Josipović i Milanović stalno rade. Ne samo kod kuće, nego i svaki put kad otputuju negdje vani.

Oni koji su slušali njene razgovore s stranim državnicima i izlaganja na međunarodnim sastancima gdje je briljantno branila hrvatske nacionalne interese i promovirala Hrvate kao narod europske uljudbe i civilizacije, kojeg se nepravedno ponovo taoči Zapadnim Balkanom, sigurno su ostali zatečeni i iznenađeni time što su je, isti ti Hrvati, za koje se ona kao lavica borila vani, na izborima kod kuće srušili, da bi na njeno mjesto doveli odkačenog jugobalkanskog redikula Milanovića.

Nažalost, mnogi u Hrvatskoj nisu svjesni koliko se njenim rušenjem i dolaskom Zorana Milanovića na čelo države, slika o Hrvatima i Hrvatskoj u svijetu vidno pogoršala. Na način koji ostavlja dublji utisak od same smjene predsjednika. Što god tko mislio o njoj, gospođi Grabar-Kitarović mora se priznati da je na međunarodnoj sceni bila najpopularnija i najsposobnija od svih hrvatskih političara. Nitko od nje nije bolje poznavao svijet visoke politike niti je bio više cijenjen na Zapadu i Istoku.

To što se nije uspjela održati na mjestu predsjednice u svojoj Hrvatskoj, to je jedna druga, notorna balkansko-udbaška, priča, pomiješana s našim jalom i naivnošću, koja nas poput sjene prati odavno i na svakim izborima se uspješno prodaje Hrvatima.

Sad, kada hladne glave, odvrtimo film unatrag, nije teško vidjeti kako je sve ono zbog čega je ‘Kolinda’ kod kuće podmuklo napadana i izrugivana, bilo tek puke besmislice i trivijalnosti. Dimna zavjesa iza koje se krila daljnja destabilizacija Hrvatske.

Ona je s mjesta predsjednice maknuta jednostavno zato jer je bila ono što njeni zlonamjerni i ljubomorni kritičari nisu- istinska predstavnica interesa i vrijednosti većine hrvatskog naroda. Zbog toga jer je imala sve što je bilo potrebno da za hrvatski narod i državu bude uspješna i korisna kao predsjednica, bila je označena kao meta stalnih napada, sve dok nije srušena. Kao uostalom sve drugo što je vrijedno i uspješno u Hrvatskoj.

Dobro umreženi protivnici

Zlonamjerno praćena i blaćena od prvog dana svog mandata, bez sposobnog i odanog savjetničkog tima, bez jakih ovlasti i zaleđa, ona nikada nije bila dovoljno moćna ni ekipirana da se iznutra bori s daleko nadmoćnijim i dobro umreženim protivnicima. Ipak i u takvim uvjetima očajnički je pokušavala, i u priličnoj mjeri uspjela, Hrvatsku izvući iz novojugoslavenskog ‘Regiona’, u kojeg su je Mesić i Račan svojim potpisima uvalili, a Josipović i Milanović ‘svojom’ politikom vodili.

Znajući pritom da ne smije ulaziti u otvoreni sukob s moćnim krticama u dubokoj državi i njihovim vanjskim sponzorima, morala je ponekad kalkulantski popuštati i taktizirati, uvijek imajući krajnji cilj u vidu. Onako kako je to radio pok. predsjednik Tuđman.

No takvo, Kolindino nadideološko domoljublje i politika ostvarivanja vitalnih nacionalnih interesa, za jugotitoistički zalijepljene lijevokrilne šišmiše i crnilom iskompleksirane neke utjecajne turbodesničare bila je prevelika svijetlost. Bilo je dovoljno samo da smijeni tamo nekakvog nelojalnog savjetnika koji to nije ni trebao biti, skine s vrata narcisoidnog palikuću novinara koji ju je počeo ucjenjivati i nazove nekoliko usijanih braniteljskih glava ‘marginalcima’ pa da za ljute desničare bude otpisana.

S druge strane postala je meta bijesne hajke jer je tobože otišla ‘previše desno’ i postala ‘ustašica’. Zato što je odmah nakon proglašenja rezultata predsjedničkih izbora otišla pobjedu proslaviti s ‘šatorašima’ u Savskoj. Što je prije useljenja u predsjedničke dvore na Pantovčaku pozvala svećenika da blagoslovi prostorije i izbacila Titovu a stavila Tuđmanovu bistu.

Što je na inauguracijsku svečanost pozvala Merčepa, Glavaša i Bujanca…. Što se usudila reći da više voli hrvatske nego srpske čokoladice. Što je kritizirala život i nestašice u bivšoj Jugoslaviji. Što je javno osuđivala velikosrpske zločine i agresiju. Što se neumorno zalagala za čvrsto povezivanje domovinske i izvandomovinske Hrvatske. Što je otvoreno kritizirala položaj i branila legitimna prava i interese Hrvata u BiH. Zato jer je privatno odlazila u Jasenovac odati poštovanje žrtvama ustaškog logora, a ne koristiti tu prigodu za javno ocrnjivanje i pljuvanje po svom narodu, što je bio, od velikosrba nametnuti obvezni godišnji ritual za sve čelne hrvatske političare. Sve su to bili Kolindini ‘gafovi’ koji su je srušili, jer je njima rušila jugobalkanski stereotip ponašanja hrvatskog političara koji je prema svom narodu a priori morao biti ili otvoreno neprijateljski ili strogo distanciran.

Razina običnog čovjeka

Mnogim Hrvatima, naviklim na tuđe, hladne i odnarođene vladare iz vremena neslobode, bilo je zbunjujuće da se netko na mjestu predsjednika države može ponašati tako opušteno, srdačno i blisko s običnim ljudima.

U trenutcima oduševljenja i slavlja hrvatskih uspjeha gospođi Grabar-Kitarović nije bio problem spustiti se među svoj narod, na razinu običnog čovjeka i pokazati svoje osjećaje. U takvim prigodama voljela je biti jedna od nas. Navijati, radovati se, plakati i pjevati kao svatko od nas tko ima ljubavi i poštovanja za svoj narod. Tko Hrvatsku voli.

Može li se ikada zaboraviti njeno oduševljeno navijanje i slavlje zbog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji? Zbog čega je pobrala simpatije cijelog svijeta. Sjećate li se komentara nakon toga u najuglednijim svjetskim listovima – ‘Ovakvu predsjednicu svaka bi država željela imati’, ‘Uzmite našeg predsjednika, dajte nam Kolindu’, i tome slično. I tako svuda u svijetu, osim naravno, u našoj Hrvatskoj i u ‘našem Regionu’. Za koje je to bilo -‘naprosto skandalozno’.

Možete li zamisliti da bi recimo palo na pamet i uspjelo nekakvom Mesiću, Josipoviću i Milanoviću, jednog Putina dovesti u razbucanu i znojavu svlačionicu naših nogometaša! Ili, izvan protokola, onako zanosno, iz sveg srca i glasa, pjevati hrvatske domoljubne budnica za vrijeme proslave Oluje na kninskoj tvrđavi.

Mogla je gospođa Grabar-Kitarović napraviti tisuće ovakvih ‘gafova’, ali ona je svome narodu vrijednosno i duhovno potpuno pripadala. I što je vrlo važno takvom se bez ikakvog kompleksa i straha javno prikazivala.

Zato se mogla onako spontano grliti s kumicama na placu, slučajnim prolaznicima na ulici, slikati selfije s navijačima na tribinama, na koncertima i zabavama, puštati djeci Thompsonove pjesme u autu, za blagdan dijeliti beskućnicima hranu u javnoj kuhinji

To može samo netko tko ima izvorno dobru, domoljubnu dušu. Onu koja se kućnim i vjerskim odgojem usadi u djetinjstvu i nosi u sebi kroz cijeli život. Netko tko svoj hrvatski narod i Lijepu Našu iskreno voli.

Politički promašaj

Usporedite to s Milanovićem, u kojem nema osjećaja pripadnosti, nema Boga, nema empatije, nema cilja. Samo kaos, neodoljiva narcisoidnost i želja za udobnim životom. Ništa više se od njega ni ne može očekivati. Jugokomunistički odgoj i privilegije napravili su od njega kompletan (politički) promašaj.

Sjećajući se Kolindine neposrednosti i bliskosti, nemoguće je ne zažaliti što se toliko puno hrvatskih političara, zbog naslijeđenog tereta prošlosti, oportunističkog sluganstva drugima i bahatog egoizma odaljilo od naroda kojeg predstavljaju. Toliko da ne vide, ili ih nije briga za njegove želje, potrebe, stradanja i patnje. Što je dovelo do toga da su se hrvatska politika i političari srozali na razinu balkanskog corona cirkusa. Od kog se svatko drži na distanci. I onda se čudimo zašto se kod mnogih Hrvata osjeća nedostatak strasti i energije za svoju vlastitu slobodu i državu.

Nitko, osim Tuđmana, nije unio toliko srca i energije da bi oživio zamrlu Hrvatsku kao gospođa Grabar-Kitarović. Oživljavala je vjeru, nadu i ljubav hrvatskog naroda za Lijepu Našu domovinu. Svojom pojavom i ponašanjem unosila je ozračje vedrine i nade u sumornu i apatičnu svakodnevnicu koju su nakon Tuđmanove smrti sustavno nametali odnarođeni hrvatski političari i mediji te profesionalni zagađivači i razarači svega dobrog i uspješnog u Hrvatskoj.

Uvijek je pozivala na svehrvatsko zajedništvo, suradnju i zdrav razum. Iako su se mnogi, od prvog dana mandata, prema njoj ponašali krajnje neprijateljski i balkanski primitivno (npr. Milanović koji joj nije htio čestitati niti se rukovati s njome) ona se nije obazirala na to i njene poruke su uvijek bile da nam treba biti važnije ono što nas spaja od onog što nas razdvaja. Svojim primjerom poticala nas je da se međusobno zbližavamo, pomažemo i imamo osjećaj odgovornosti jedni za druge.

Treba li možda biti politički Einstein kako bi se shvatilo kome je bilo u interesu da se svaki njen potez i svaka riječ kojima je pozivala na zdrav razum, više zajedništva i snošljivosti među Hrvatima, bijesno napadaju i dočekuju na nož? Ono što brine jest činjenica da je svakim danom u Hrvatskoj sve manje takvih pomirljivih glasova i poziva na zdrav razum. A sve više onih koji podmeću i pozivaju na nepomirljive ‘bivše’ svađe i podjele.

Jesmo li išta naučili iz povijesti?

Što bi na to rekli pokojni Bruno Bušić i Tuđman?

Opet se dakle nameće logično pitanje – Jesmo li išta iz naše povijesti naučili? Ako znamo koliko su nas u prošlosti međusobne podjele i borbe uništavale, i ako sada, slijedeći primjer aktualnog predsjednika, nastavimo tim putem dalje – kuda nas onda to vodi?

Zašto tako malo ljudi u Hrvatskoj želi stati na golemo i zapušteno polje zajedničkog interesa i rada za opće dobro, što bi od Hrvatske uistinu vrlo brzo moglo napraviti ono što je Kolinda htjela, drugu Švicarsku.

E, da. Ona zaista nije uspjela od Hrvatske napraviti drugu Švicarsku kao što je željela i obećavala, zbog čega je postala predmet šprdnje njenih mrzitelja. Ali to ne znači da nije znala kako to postići. Samo nije imala s kime. Što mislite da je nekim slučajem, nakon Tuđmanove smrti, na mjesto predsjednika s njegovim ovlastima, umjesto Mesića došla Kolinda, na mjesto premijera Tihomir Orešković, za ministra vanjskih poslova Ivo Stier, a unutarnjih general Glasnović.

Hrvatska bi danas bila ne druga Švicarska već drugi Izrael. Čudne se stvari zaista u zadnjih dvadesetak godina u Hrvatskoj događaju. Od kada je Soroš, zbog ‘potrebe ulaganja i stvaranja većeg regionalnog tržišta’, uz pomoć duboke države, nevladinih udruga, revolucionarnih medija i emisija (”Feral Tribune, ‘Radio 101’, ‘Latinica’…) vratio bivše jugokomuniste i jeftine oportuniste na vlast.

Pitanje je koliko dugo se još Hrvatska kao samostalna država može održati s stalnim rotacijama mentalnih jugokomunista i parazita na čelu vlasti i ključnih institucija? Ako se ovako nastavi, imajući pri tom na umu onu čuvenu Einstenovu izreku- ‘Stalno ponavljati jedno te isto a očekivati drugačiji rezultat očiti je znak gluposti’ onda se Hrvatima i Hrvatskoj zaista ne piše dobro.

Na Balkan

Onda zapravo postoji samo jedna stvar u koju možete biti sigurni – Hrvatska će se korak po korak eventualno vratiti Balkanna Balkan i ponovo biti pretvorena u političkog i gospodarskog roba ‘Naše Regije’ pod dominacijom Beograda. I bit će sve opet kao u ‘dobra stara vremena’. A hrvatski narod zato neće moći kriviti nikog drugog do samog sebe.

Naime, neoprostiv je nacionalni grijeh i fatalna glupost u današnjoj Hrvatskoj birati na čelna mjesta odnarođene ‘bivše’ Jugoslavene kod kojih je usađena i naslijeđena mržnja prema temeljnim vrijednostima i slobodi hrvatskog naroda prerasla u neizlječivu mentalnu bolest. Vidite tog nesretnog Milanovića.

Koliki to politički debil danas neki Hrvat treba biti pa da mu na osnovu dosadašnjeg iskustva još nije postalo jasno kako Mesić, Josipović i Milanović nisu i ne mogu biti hrvatski političari? A kamoli predsjednici.

Sve što čovjek može reći o njima jest da su to pogrešni ljudi na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. I sve što hrvatski narod može učiniti, ukoliko se ne želi suočiti s nesagledivim posljedicama, jest na izborima jednostavno odbaciti sav taj nepotrebni i otrovni, bivši politički teret.

Željko Dogan / HKV

Anušić: ‘Nakon Milanovića, Škorina je nova zadaća dovesti SDP na vlast’

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Davor Dijanović: Što se trenutno događa u SAD-u?

Objavljeno

na

Objavio

Lijevi antifa teror pod krinkom borbe protiv rasizma

Smrt Georga Floyda 25. svibnja u Minneapolisu pokrenula je prosvjede diljem Sjedinjenih Američkih Država. Prosvjedi su vrlo brzo poprimili nasilne oblike i pretvorili se u vandalizam i pljačku, a uključuju i napade na policiju.

Sve pomalo podsjeća na rasne nemire iz 1991. godine. I dok smrt Georgea Floyda treba bezuvjetno osuditi (neovisno o njegovoj kriminalnoj prošlosti nikoga se prilikom uhićenja ne smije tretirati na nehuman način), a ista bezuvjetna osuda vrijedi i za rasizam kao ideologiju (ni za jednoga katolika i općenito normalnog čovjeka nije normalno bilo koju rasu smatrati višom ili nižom) prosvjedi koji su uslijedili čini se da se sve više pretvaraju u teror antifa falange gdje se smrt nesretnoga tamnoputog Amerikanca koristi kao opravdanje za nasilne političke akcije.

Teror antifa

Američki predsjednik Donald Trump nije se komunikacijski proslavio nakon što se zbio nesretni čin, no ispravno je detektirao djelovanje tzv. antifa kao terorističko.

U stručnoj literaturi ne postoji konsenzus oko definicije terorizma, no ako se antife i ne može proglasiti terorističkom skupinom očigledno je da u svome djelovanju koriste teror. Pustošenje centara gradova, uništavanje privatne imovine koju su ljudi stjecali godinama i napadi na policiju ne mogu imati opravdanje ni u kakvim prethodnim aktima. Riječ je o politički motiviranom teroru.

Povijesne ucjene

Rasizam predstavlja neslavnu stranicu američke, i ne samo američke prošlosti. Međutim, ono što danas imamo na djelu diljem zapadnog svijeta je jedan pokušaj da se rasistička ili kolonijalna prošlost nastoje nametnuti kao permanentna krivnja i jedna vrste povijesne ucjene. A današnji naraštaji Europljana i Amerikanaca jednostavno ne mogu snositi odgovornosti za ono što je bilo u prošlosti.

Uostalom, jeste li ikada čuli bilo kojega, primjerice, turskog političara da se ikada ispričao za turske zulume diljem Europe? Naravno, niste. Od zapadnjaka se, međutim, traži da svaki dan kleče i posipaju se pepelom, do te razine da se čitavu prošlost Zapada nastoji izjednačiti s rasizmom i kolonijalizmom.

Povijesna krivnja nabija se jedino državama Zapada, a u tome vodeću ulogu igraju upravo i tzv. antifa skupine kao elementi ljevičarskoga establishmenta.

Postoji li sustavni rasizam?

Imamo li danas u SAD-u recidive rasizma? Nedvojbeno je da i danas postoje pojedinci koji podupiru rasističku ideologiju. I, protivno uvriježenom mišljenju, takve stavove zastupaju ne samo bijelci, nego i crnci, da uporabimo možda danas već i politički nekorektne termine.

No ključno je pitanje to postoji li sustavno nametanje rasne nejednakosti? Ako pitate ljevičare, oni će reći da postoji. Druga pak strana tvrdi suprotno i rasizam vidi u izoliranim slučajevima. A postoje i pripadnici afroameričke populacije koji ističu kako sustavna rasna nejednakost ne postoji.

Primjerice, popularna konzervativna autorica afroameričkog porijekla Candace Owens odbija narativ o rasizmu prema crnoj populaciji i protivi se političkim manipulacijama i bilo kakvim privilegiranim kvotama na temelju nečije rasne pripadnosti.

Mržnja prema neistomišljenicima

Što kažu statistike? Pozivajući se na Bureau of Justice Statistics John Perazzo apostrofira ovaj podatak:

„Kad su bijeli prijestupnici u 2018. godini počinili zločine nasilja nad bijelcima ili crncima, oni su ciljali bijele žrtve u 97,3 posto vremena, a na crne žrtve u 2,6 posto vremena. Suprotno tome, kad su crni prijestupnici te iste godine počinili zločine nasilja nad bijelcima ili crncima, oni su ciljali na bijele žrtve u 58 posto vremena, a crne žrtve u 42 posto vremena”.

Matematika i statistika su egzaktne znanosti. Hoće li i one ipak uskoro postati fašističke ili rasističke znanosti?

Jedno je osuda rasizma, koja se podrazumijeva neovisno od kojeg aktera dolazila, a sasvim su nešto druge političke i ideološke manipulacije. Ljevica je ta koja danas iskorištava ubojstvo Georga Floyda u političke svrhe, a istodobno je sama prepuna mržnje prema neistomišljenicima (američka ljevica danas je radikalnija od europske).

Danas se uništavaju gradovi i napada policija, a sutra će vrlo lako padati glave i političkim neistomišljenicima. Već mnogo puta viđeno u povijesti lijevoga terora.

Davor Dijanović/HKV

Donald Trump: Američko gospodarstvo doživljava snažan uzlet poput ‘rakete’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari