Pratite nas

Vijesti

Hrvatska radiotelevizija odbacuje pritiske na svoju programsku i uređivačku politiku

Objavljeno

na

S HRT-a je stiglo priopćenje o prosvjedu koji se u petak ujutro održao na Markovom trgu zbog ukidanja emisije ‘Hrvatska uživo’.

“Hrvatska radiotelevizija (HRT) odbacuje pritiske na svoju programsku i uređivačku politiku neovisno o tomu odakle takvi pritisci dolaze te u povodu današnjega prosvjeda u organizaciji Hrvatskoga novinarskog društva (HND) ističe kako je slobodno izražavanje mišljenja i stavova pravo svakoga građanina, ali i da je programska i uređivačka autonomnost temelj svakoga slobodnog medija.

Odluku o prestanku emitiranja emisije Hrvatska uživo programsko vodstvo donijelo je smatrajući da u udarnim terminima prevladavaju politički sadržaji te temeljem podataka o padu gledanosti te emisije u razdoblju od 2007. do 2017. godine. Naime, za razliku od gledanosti nekih drugih emisija u poslijepodnevnome terminu gledanost emisije Hrvatska uživo u tom je razdoblju bila u stalnome padu, što potvrđuje da su gledatelji zasićeni takvim sadržajima u tomu dijelu dana.

Hrvatska radiotelevizija u skladu sa svojim javnim zadaćama i odredbama ugovora s Vladom Republike Hrvatske i dalje će pratiti sve socijalne i humanitarne teme, teme koje se odnose na građansko društvo te sve ranjive društvene skupine, i to u nekoliko različitih termina tijekom svakoga dana na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) te na ostalim televizijskim programima.

U terminu emisije Hrvatska uživo gledateljima će od ponedjeljka 18. rujna 2017. godine ponuditi novu mozaičnu emisiju koja će donositi teme o popularnoj kulturi, glazbi, arhitekturi, dizajnu, gastronomiji i životnome stilu.

Više podataka o spomenutoj emisiji te jesenskoj programskoj shemi Hrvatske radiotelevizije možete pronaći na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr te podstranicama za novinare press.hrt.hr, stoji u priopćenju HRT-a.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Dalija Orešković povukla kandidaturu za Povjerenstvo za sukob interesa

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što Saboru u petak nije izabrana Predsjednica povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, jedna od kandidatkinja Dalija Orešković, dosadašnja predsjednica, povukla je svoju kandidaturu

Orešković je u petak kod glasanja uspjela prikupiti 46 glasova, što joj nije bilo dovoljno da bude izabrana. Njena protukandidatkinja Nataša Novaković dobila je 75 glasova.

Zna se da su podršku Orešković najavili u SDP-u i Mostu, no podršku vladajućih nije dobila.

Politika je imala priliku što reći. Na ovakav način nemam namjeru sudjelovati‘, kazala je među ostalim Orešković u intervjuu u emsiji ‘Točka na tjedan’ televizije N1.

Tajno glasovanje u Saboru pokazalo da Andrej Plenković nema većinu!?

‘Ovdje se ne radi se o mom osobnom razočaranju i ogorčenosti. Trendovi zadnjih godinu dana su najavljivali kako će se priča rasplesti. Ako političkoj garnituri predstavlja problem kako sam ja radila onda je to meni kompliment. Sve maske su pale, a kako će ovo javnosti objasniti politička elita to je njihov problem‘, kazala je Orešković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Bugarska potpuno odustala od ratifikacije Istanbulske konvencije

Objavljeno

na

Objavio

Reuters

Bugarski premijer Boyko Borissov izjavio je u srijedu navečer da njegova vladajuća stranka GERB neće nastaviti s ratifikacijom Istanbulske konvencije zbog nedostatka podrške političkih stranaka, uključujući i svojih koalicijskih partnera, navodi Reuters.

Na premijera Borrisova dolazili su snažni pritisci iz Europske unije da ratificira Istanbulsku konvenciju. Potpredsjednik Komisije, Frans Timmermans, boravio je 22. siječnja u Bugarskoj i poticao je da ratificira Konvenciju, a Vera Jurova, povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova, neformalno je zagovarala ratifikaciju u Sofiji, 26. siječnja. Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe, Niel Mužnieks, poslao je 19. siječnja predsjedniku bugarskog parlamenta identično (“copy-paste”) pismo koje je u 2017. poslao premijeru Plenkoviću, kojim ga nagovara na ratifikaciju. Kampanji za ratifikaciju Istanbulske konvencije u Bugarskoj se pridružio i UNICEF i ambasadorica Velike Britanije, Emma Hopkins.

Gallup International je početkom veljače proveo istraživanje koje je pokazalo da se 58 posto Bugara protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije, dok je podržava samo 19 posto građana, a 23 posto je neodlučno. Do sličnih podataka je došla agencija Barometar Bulgaria, prema čijem je istraživanju 63 posto građana Bugarske protiv ratifikacije.

Kancho Stoychev, sociolog i predsjednik Gallup Internationala, komentirao je Gallupovo istraživanje za FOCUS Radio: “Registriranih gotovo 60 posto ljudi koji su protiv (ratifikacije Konvencije) znači veliku većinu, sankcionirajuću snagu javnog mnijenja, i pokazuje da će bilo koji političar ili političari koji pokušavaju prisilno nametnuti ovu konvenciju u svojoj trenutnoj verziji brzo napusti političku pozornicu“, rekao je. Prema Stoychevu, Bugari nisu protiv cijelog dokumenta, već protiv “tri ili četiri fraze nametnute na nepošten način u ovom dokumentu”.

 Protiv ratifikacije se izjasnio i predsjednik Bugarske, Rumen Radev, grupa bugarskih akademika i većina vjerskih zajednica – Pravoslavna i Katolička crkva te islamska zajednica, ali i Socijalistička partija, najveća opozicijska stranka u parlamentu.

Bugarski premijer izjavio je da će “usvojiti Istanbulsku konvenciju jedino ako će postojati konsenzus u bugarskom društvu”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari