Connect with us

Hrvatska

Hrvatska se nada jačanju gospodarske suradnje s Makedonijom

Objavljeno

on

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je predsjednika Republike Makedonije dr. Gjorga Ivanova koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

[ad id=”68099″]

Nakon ceremonije službenog dočeka i tête-à-tête susreta dvoje predsjednika, održani su bilateralni razgovori službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Makedonije nakon kojih je predsjednica Grabar-Kitarović kazala kako su jedna od poveznica dviju država manjine, hrvatska manjina u Makedoniji i makedonska u Hrvatskoj. Obvezali smo se da ćemo i s jedne i druge strane učiniti sve kako bismo našim manjinama omogućili potpuno iskorištavanje i provedbu svih prava te zaštitu identiteta, dodala je hrvatska predsjednica.

kolinda i makedonski p

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako su odnosi Hrvatske i Makedonije izvrsni, kako nema otvorenih pitanja te kako postoji suglasje između ključnih vanjsko-političkih ciljeva. “Hrvatska je članica Europske unije i NATO-a , želi vidjeti Makedoniju u članstvu te zbog toga nastavljamo kontinuirani dijalog na svim razinama, od političkih odnosa, gospodarstva, obrane, nacionalne sigurnosti, kulture i znanosti”, kazala je hrvatska predsjednica te iskoristila priliku da, zajedno s makedonskim predsjednikom, pošalje čvrstu poruku o spremnosti i opredijeljenosti Makedonije za euroatlantski put i reforme. Isto tako, istaknula je čvrstu odlučnost Hrvatske da podupire i ohrabruje Makedoniju na tom putu.

Dvoje predsjednika razmijenili su mišljenja i o stanju na jugoistoku Europe. Hrvatska predsjednica istaknula je kako je stanje puno lošije nego što je bilo prije nekoliko godina. Zbog negativnih procesa, sigurnosnih ugroza, opterećenosti sigurnosnim izazovima i s istoka i juga, unutarnjim izazovima u pojedinim državama te pitanje migracija pridonosi euroskeptičnosti, kazala je. “Na jugoistoku Europe osjeća se zamor zbog stanja u kojem su se države našle te gubitak optimizma. Ljudi se pitaju kada će doći do pomaka”, kazala je hrvatska predsjednica i dodala kako to treba nadići, te poslati prave poruke da će sve reforme i reformski napori biti nagrađeni odgovarajućim napretkom na putu u članstvo u Europsku uniju i NATO.

U tom smislu, zahvalila je makedonskom predsjedniku na partnerstvu u okviru procesa Brdo-Brijuni koji je usmjeren na poticanje država jugoistočne Europe da u političkom i svakom drugom smislu ostvare napredak u okviru pristupanja Europskoj uniji i NATO-u.

11056070_884400474960246_4462428552266647700_n

Osvrnuvši se na gospodarske odnose Hrvatske i Makedonije, hrvatska predsjednica kazala je kako bi voljela vidjeti puno veću trgovinsku razmjenu ali i ulaganja. “Naša su gospodarstva komplementarna i postoje bliske veze i kontakti. U Makedoniji postoji prepoznatljivost hrvatskih proizvoda, posebno prehrambenih i nadam se da ćemo nastaviti s našim modnim markama promicati Hrvatsku u Makedoniji”, kazala je Predsjednica. Mišljenja je kako postoji prostor za jačanje gospodarske suradnje, posebno u građevinarstvu, prehrambenoj industriji, poljoprivredi, farmaceutskoj industriji, turizmu te u zajedničkom nastupu naših kompanija na trećim tržištima. Isto tako smatra kako slaba prometna povezanost ne smije biti prepreka za gospodarsku suradnju.

“Interes hrvatskih ulagača za ulaganje u Makedoniju je u porastu. Cijenimo vašu otvorenost prema hrvatskim tvrtkama i nadamo se da će se ta suradnja i proširiti”, kazala je hrvatska predsjednica.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari