Pratite nas

BiH

Hrvatska se treba držati zapadnih saveznika

Objavljeno

na

Obilježavanje 100. obljetnice početka Prvoga svjetskog rata iskorišteno je kao prigoda za predstavljanje različitih političkih strategija, koje nisu ništa manje živahnije od razdoblja u kojem su stvoreni preduvjeti za početak prve masovne svjetske klaonice naroda.

U Sarajevu, mjestu gdje su 1914. kao povod za početak međusobnom klanju srpski teroristi ispalili hitce na austrougarskoga prijestolonasljednika Franju Ferdinada te ubili njega i njegovu trudnu suprugu Sofiju, bošnjačka je politika nizom ceremonija, skupova i predstava pokušala očitovati svoje stajalište prema tom događaju.

Bošnjačka elita, bar kako to tvrde njezine intelektualne perjanice, poput Muhameda Filipovića, austrougarsku vlast je smatrala okupacijskom pa je razumljiv njihov prosrbijanski stav oko atentata i formalni otklon od službenoga obilježavanja, koje je iskoristio Bakir Izetbegović za predstavljanje svoje islamističke strategije. Koliko god danas politički analitičari zaklapali oči od prijetnji islamskoga ekstremizma, nije teško povući paralelu iz “Islamske deklaracije” Alije Izetbegovića s ovih dana proklamiranim Al-Qaidinim kalifatom, koji, između ostaloga, u svoju islamističku državu uključuje i BiH.

Manje je važno srpsko gledište na sam sarajevski teroristički čin, nu službeno obilježavanje obljetnice u Višegradu, simbolična je potvrda prijelaza srbijanske strategije na drugu obalu Drine, koja je ionako već u rukama srpskoga entiteta u BiH. Jednako tako je izborna pobjeda prosrbijanskih kandidata u Vukovaru trebala potvrditi kontinuitet velikosrpskoga nastupanja u Hrvatskoj.

Tako se nasuprot islamističkom kalifatu gradi i svojevrsni svetosavski kalifat u režiji već toliko prepoznatljive velikosrpske politike. U dijelovima Hrvatske politiku svetosavskoga kalifata sve intenzivnije zastupa vođa velikosrpske manjine Milorad Pupovac. On sve češće, kao prije par dana u Jadovnu, koristi prigodu da sa stajališta ekskluzivnoga velikosrpstva među pravoslavnim Hrvatima i srpskom manjinom demonizira hrvatski narod. Nu učinak mu je poprilično mršav, osim kod ekstremnih velikosrba, sklonih terorističkoj praksi, kao svojedobno i skupina koju još i danas predstavlja atentator Gavrilo Princip.

Da iza Pupovca, kao i iza Gavrila Principa, stoji politika Srbije svjedoči i na istom skupu u Jadovnu poruka srbijanskoga ministra Aleksandra Vulina, koji poručuje kako Hrvatska i Srbija imaju različita stajališta o pokoljima Hrvata u Domovinskom ratu, dok istodobno o velikosrpskim mitovima o navodnim hrvatskim zločinima ne može postojati drukčije mišljenje od onoga srbijanskog, koje promiče upravo Milorad Pupovac.

Zagrebački događaji

Moglo bi se činiti kako sadašnji režim u Hrvatskoj nema svoje aktualno viđenje Prvoga svjetskog rata. Nu to je samo privid. Iz nekoliko kulturnih događaja pod znakovitim nazivom “Dekonstrukcija – konstrukcija” može se odčitati i strategija sadašnjega režima u Hrvatskoj. Naime, uz novčanu potporu Ministarstva kulture u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti održana je dvodnevna međunarodna konferencija o t. zv. avangardnoj umjetnosti. Na toj su konferenciji prevladavali stručnjaci iz Rusije, poduprti paketom srbijanskih pogleda na umjetnost, koja svoje formalne i institucionalizirane korijene vuče zapravo iz boljševičke Listopadske revolucije 1917. godine.

Tako je zagrebačkim događajima, kojima se obilježavala 100. obljetnica Prvoga svjetskog rata, umjetničkim putem oživljena sovjetska strategija, koju u nešto izmijenjenim okolnostima i danas slijedi ruska politika. Prizivanjem neprežaljenih umjetnički raspoloženih sovjeta sadašnji vladajući režim zapravo otvara putove ruskom strateškom nastupanju u Hrvatskoj. To potvrđuje i sve intenzivnija panslavistička politika predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, koji, nasuprot europskoj energetskoj politici i politici NATO saveza na čelu sa Sjedinjenim Državama, pokušava preko Hrvatske otvoriti prostor ruskoj naftnoj, a time i geostrateškoj politici.

Koliko god postojao svojevrsni jaz pa i političke razlike ili osobna nesnošljivost između predsjednika države Ive Josipovića i predsjednika Vlade Zorana Milanovića, premijerova izjava kako ga nije briga za aktualna geostrateška američko-ruska sučeljavanja oko energetsko-političkih pitanja u Europi, ona se ne može izdvojiti od Josipovićeva nastojanja da preko Hrvatske omogući rusku prevlast u srednjoj Europi.

Takvo je stajalište premijera države članice NATO saveza u suprotnosti je sa savezničkom politikom, a time i s hrvatskim nacionalnim probitcima. Ono je moguće objašnjivo tek u sustavnom okretanju sadašnjega režima prema istoku, na kojem prevladava rusko interesno područje.

Uostalom i kad je u pitanju zaštita hrvatskoga zračnog prostora, sadašnji nedostatak vojnih zrakoplova izravna je posljedica te hrvatske istočnjačke politike. Umjesto da nabavi desetak rabljenih američkih zrakoplova F16, Hrvatska je u jeku ukrajinske krize ostala i bez svojih Migova, koji se i dalje nalaze na remontu u Ukrajini.

Saveznički odnos SAD-a prema Hrvatskoj najbolje se mogao odčitati iz čestitke američkoga predsjednika Baracka Obame hrvatskom narodu u prigodi nacionalnoga Dana državnosti. Stavom kako je Hrvatska južnoeuropska i srednjoeuropska država jasno je pozicionirana pripadnost Hrvatske srednjoj i mediteranskoj Europi, a priznanjem kako je “Hrvatska primjer ostalim zemljama koje teže priključenju NATO-u i EU-u”, Obama je poslao poruku, zbog srbijanske protimbe NATO-u i povezanosti s Rusijom te bosanskohercegovačkoga protektorata, državama jadranskoga pojasa – Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori i Makedoniji da se ugledaju u Hrvatsku.

Uz isticanje važnosti Hrvatske, kao države koja “u euroatlantskim institucijama unapređuje viziju cjelovite, slobodne Europe koja živi u miru”, američki predsjednik je poručio cijelom hrvatskom narodu kako upravo s njim SAD želi “jačati bilateralne odnose”, što je svojevrsno priznanje hrvatske državnosti, unatoč pripadnosti nadnacionalnoj EU.

Ako doista želi dobro svomu narodu, hrvatska politika se, umjesto obnove kojekakvih sovjetskih kalifata, treba držati svojih zapadnih saveznika, a posebice strateškoga partnerstva sa SAD-om.

Mate Kovačević/hkv

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari