Pratite nas

Politika

Hrvatska seljačka stranka – Stjepan Radić dala potporu predsjedničkom kandidatu Antunu Babiću

Objavljeno

na

Na svojoj sjednici u subotu 9. studenoga 2019. predsjedništvo Hrvatske seljačke stranke – Stjepan Radić jednoglasno je poduprlo Antuna Babića kao predsjedničkog kandidata na dolazećim izborima za predsjednika države. U tom smislu stranka će poduzeti sve potrebne aktivnosti, uključujući i prikupljanje potpisa za kandidaturu.

Na toj je sjednici Antun Babić kooptiran u Predsjedništvo stranke HSS – Stjepan Radić te imenovan potpredsjednikom i glasnogovornikom te stranke. Želimo naročito istaknuti da je Antun Babić jedini preživjeli visoki dužnosnik Hrvatske seljačke stranke u emigraciji, a i jedini koji se vratio u Hrvatsku 1990. godine.

Na sjednici se raspravljalo i o budućem radu Hrvatske seljačke stranke. U dogledno vrijeme HSS – Stjepan Radić objavit će dorađen program te stranke, koji će zadržati temeljna načela programa Stjepana Radića, kao što su, primjerice, hrvatska državnost, demokratsko uređenje, gospodarsko blagostanje i socijalna pravda. No, u oblikovanju tog programa uzet će se u obzir i velike promjene koje su se dogodile u hrvatskom i svjetskom društvu od osnivanja Hrvatske seljačke stranke 1904. godine.

Jedan od glavnih kratkoročnih ciljeva stranke HSS – Stjepan Radić bit će ujedinjenje svih Radićevskih stranaka i svih Radićevaca u Hrvatskoj i u iseljeništvu. Da bi se ta zadaća u cijelosti postigla, predsjedništvo stranke HSS – Stjepan Radić zauzelo je čvrsto stajalište da što žurnije mora doći do promjene vodstva Hrvatske seljačke stranke, koju, na veliku žalost svih istinskih Radićevaca i svih hrvatskih domoljuba, danas vodi Krešimir Beljak, čije zadnje javne izjave najbolje potvrđuju da njegovo mjesto nikako nije u stranci čiji je osnivač Stjepan Radić dao svoj život u borbi za slobodu i državnu samostalnost hrvatskog naroda.

HSS – Stjepan Radić oštro će se suprotstaviti bilo kakvom prijedlogu o udruživanju Republike Hrvatske u tvz. «regionalnu» asocijaciju u kojoj će granice biti otvorene za slobodno kretanje ljudi iz država jugoistočne Europe.

HSS Stjepan Radić Ivekovićeva 29, 10000 Zagreb, [email protected], www.hss-stjepan-radic.hr

Predsjedništvo stranke HSS – Stjepan Radić također je izrazilo veliku zabrinutost zbog nagomilavanja golemog broja afričkih i azijskih emigranata na granici Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine, kao i nedjelotvorne politike Vlade Republike Hrvatske u rješavanju tog izuzetno prijetećeg događanja za stabilnost hrvatske države.

HSS – Stjepan Radić beskompromisno će zastupati prava hrvatskih branitelja na njihovo dostojanstvo. Predsjedništvo stranke HSS – Stjepan Radić zgroženo je svakodnevnim velikim iseljavanjem hrvatskih građana u druge zemlje. To je latentna opasnost za opstanak kako Hrvatske, tako i hrvatskog naroda.

U tom kontekstu potrebna je žurna promjena pogrješne politike sadašnje proeuropske i projugoslavenske Vlade prema hrvatskom iseljeništvu, navodi se u priopćenju HSS SR.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

HRejting: Samo tri političke opcije prelaze prag za parlamentarne izbore

Objavljeno

na

Objavio

U godini parlamentarnih izbora HRejting donosi najzanimljiviji dio istraživanja – popularnost političkih stranaka.

Prije konkretnih brojki nekoliko osnovnih podataka. Anketu je od 14. do 18. veljače za HRT provela agencija Promocija plus i to na najvećem uzorku, od čak 1400 ispitanika. Zato je statistička pogreška samo +/- 2,62%, a razina pouzdanosti 95%, piše HRT.

Da su preksutra parlamentarni izbori tko ulazi u Hrvatski sabor?

Kad bi u Hrvatskoj bile zabranjene predizborne koalicije, u saborskim foteljama sjedile bi samo tri stranke i to ovim redoslijedom: Prvi je SDP koji se približava 30%, odnosno ima 29,1%. S 2,2% manje biračke potpore je HDZ i ima 26,9%. Trećeplasirani je Miroslav Škoro koji osvaja 9,9%.

Da je Hrvatska jedna izborna jedinica, nijedna više od preostalih 15 stranaka iz naše ankete ne bi prešla izborni prag. Dakle, ni Most koji je trenutačno ima 3,9%, ni Kolakušićeva lista s2,5%, ni HSS s 2,4% ni zadnji u ovoj skupini iznad 2% – Hrvatski suverenisti s 2,1%.

Skupinu daleko ispod 2% predvodi stranka Milana Bandića s 1,3% i koja je izjednačena s Pametnim (1,3%). Trenutačno vladajući HNS zaokružilo bi 1,2% birača, onaj dio Neovisnih za Hrvatsku koji je ostao uz Brunu Esih nakon raskola sa Zlatkom Hasanbegovićem ima 1,1%. Živi zid s 1,1% je, prema HRejtingu – mrtav! Isto ima i IDS (1,1%), s time da kod te izrazito regionalne stranke još jednom napominjemo kako je anketa rađena po principu: cijela Hrvatska jedna izborna jedinica. U ovoj skupini ostale su još dvije stranke, obje na 1% – HSU i HSLS.

U skupini ispod 1% su stranke Ivana Pernara (0,8%), Dalije Orešković (0,8%) i Anke Mrak Taritaš (0,8%).

Onih koji ovaj mjesec nisu znali kome bi dali svoj glas točno je 10%.

Tko je i koliko rastao, a tko padao u odnosu na prošli HRejting?

Postoji nekoliko događaja koji su mogli imati utjecaj na birače, a onda se i odraziti na rast ili pad pojedine stranke, tako da bi od ovomjesečnog realnije stanje stvari mogli pokazati HRejtinzi sljedećih mjeseci.

Primjerice, pobjeda SDP-ova predsjedničkog kandidata u prvom, pa potvrda te pobjede u 2. krugu izbora sigurno je imala utjecaja na rast te stranke od čak 4,3% u samo mjesec dana.

S druge strane, HDZ-ovo je biračko tijelo opet potvrdilo nepokolebljivost. Unatoč porazu na predsjedničkim izborima i unatoč aferama dužnosnika te stranke s imovinskim karticama, HDZ je pao za samo 0,05%, odnosno ništa.

Kod Miroslava Škore usporedba nije bila moguća s obzirom na to da se njegova lista prvi put pojavila u anketi.

Većini onih ispod izbornog praga biračka potpora pada, a ako je netko i rastao, to je bilo zanemarivo. Najveći pad u odnosu na prosinac imaju Mislav Kolakušić koji je izgubio 3,2% birača i Hrvatski suverenisti s padom od 2,57%.

Uz njih najviše je pao broj neodlučnih – za 3,5%, što je dobro.

Podsjećamo, u četvrtak je središnji Dnevnik HTV-a donio prvi ovogodišnji HRejting, a tema je bila inauguracija predsjednika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Geopolitika

(Geo)politički objektiv: Tko je bio ‘apostol zdravog razuma’ Gilbert Chesterton?

Objavljeno

na

Objavio

U jedanaestoj epizodi podcasta (Geo)politički objektiv gost je bio Ivan Dadić – pomorac, kovač i u Hrvatskoj ponajbolji poznavatelj književne i filozofske misli velikoga engleskog i katoličkog autora Gilberta Chestertona.

Čime je Chesterton zaslužio laskavu kvalifikaciju “apostola zdravog razuma”? Kako je tekao put njegova obraćenja s anglikanizma na katoličanstvo? Koja su najvažnija Chestertonova djela? Što je to distributizam? Kako je Chesterton osuđivao eugeniku u razdoblju dok je ova uživala potporu “mainstream” intelektualnih krugova? Što je Chesterton mislio o poeziji, a što o feminizmu? Koji su bili najvažniji Chestertonovi naglasci u apologetici katoličanstva? Što bi Chesterton rekao o današnjem stanju zapadu i sve većemu broju “moralnih beskućnika”? Čime se bavi Hrvatsko društvo G. K. Chestertona? O svim drugim i navedenim pitanjima govorilo se u novoj epizodi podcasta (Geo)politički objektiv.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari