Pratite nas

Hrvatska traži da Hrvati u BiH budu ravnopravni

Objavljeno

na

Čović povodom dolaska Karamarka i Josipovića – Procesi nakon Daytona išli strmoglavo na štetu Hrvata

Predsjednik HDZ-a RH Tomislav Karamarko i visoko izaslanstvo ove stranke dolaze danas u Mostar. U petak je u Mostaru predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sa suradnicima, te predsjednici iz regije gdje će potpisati deklaraciju o nestalima. Veliki je interes hrvatskih dužnosnika za Hrvate u BiH, oni dolaze s jednom porukom i slažu se kako Hrvati moraju biti ravnopravni u BiH.

Interes za Hrvate u BiH

dragan c– Prije svega, zadovoljan sam da nositelji vlasti i političkog života Hrvatske imaju veliki interes za BiH i Hrvate u BiH. Karamarko je već drugi put u posljednjih pet – šest dana u BiH. Veseli me da se odazvao našem pozivu i potpori koju mi je dao kada je čuo da sam se kandidirao za člana Predsjedništva BiH. I ovaj se posjet na neki način može vezati uz predizbornu kampanju, ali on vrlo jasno naglašava potrebu da se osnaži Hrvatski narodni sabor, i to je način kako se može trajno riješiti pitanje jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH, kazao nam je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović. – Predsjednik HDZ-a RH jasno se stavlja u poziciju da želi skrbiti i pomagati nas u HDZ-u, ali i hrvatski narod u BiH. Dolazak predsjednika Ive Josipovića u Mostar šalje jasnu potporu i meni kao članu Predsjedništva, ali i pokazuje skrb za BiH kao državu u kojoj se mora osigurati ravnopravnost svih naroda. Pokazuje i kako je za njega BiH strateški interes, i to odlaskom u svaki dio BiH, dodao je Čović.

Dayton na štetu Hrvata

Mostar je sljedeća dva dana središte mnogih zbivanja. Osim dolazaka visokih dužnosnika i susreta, danas se obilježava 24. godišnjica HDZ-a BiH, te 21. godišnjica Hrvatske republike Herceg Bosne. HDZ BiH danas nakon 24 godine ima više od 36 tisuća članova. – Iduće godine je Sabor stranke i ja ću imati prigodu podnijeti izvješće i o tom zadnjem desetogodišnjem razdoblju i nadam se da ćemo tada moći reći kako smo do kraja riješili pitanje i hrvatskog naroda i BiH. Naše opredjeljenje je da s ovim izborima i Saborom iduće godine podvučemo crtu tog jednog razdoblja djelovanja HDZ-a pa i modela organiziranja. A da već od sljedećeg Sabora to bude potpuno novi koncept.

Nadamo se da će biti do tada prihvaćen novi model federalizacije BiH i riješeno hrvatsko pitanje u BiH. Tada vjerujem da će i ustroj HDZ-a BiH od njegove 25. godišnjice biti okrenut mladim ljudima, svježini u stranačkom organiziranju. Sve dok ne riješimo pitanje preustroja BiH, moramo ostati stožerna snaga bh. Hrvata i stoga ja pozivam i one koji imaju zamjerke na rad dužnosnika HDZ-a BiH da to shvate i kao prirodne ljudske slabosti. Jer, bez jakog HDZ-a BiH danas je nemoguće boriti se za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH, kazao je Čović. – Činjenica je da smo imali Herceg Bosnu da se i BiH i hrvatski narod u BiH imao na što osloniti u svom organiziranju. Procesi koji su uslijedili nakon Daytonskog sporazuma išli su strmoglavo na štetu hrvatskog naroda u BiH, jednim dijelom kao posljedica rata, stradanja i protjerivanja Hrvata. Hrvati su uglavnom opstali samo tamo gdje su bili politički i vojno organizirani, i to pokazuje koliko je važno imati svoju političku organiziranost. I vrijedno je danas naglasiti da moramo vrednovati na poseban način s ove vremenske instance ono što je bilo vrijedno u Herceg Bosni. Ima pokušaja da se kriminaliziranjem Herceg Bosne stvori država koja je neodrživa i koja ne može funkcionirati. To je za nas prevažan datum i mi moramo tražiti rješenja koja će osigurati da kroz federalizaciju BiH hrvatski narod bude potpuno jednakopravan s druga dva naroda. Zbog toga i zagovaramo ideju o četiri federalne jedinice, gdje bi Sarajevo bio distrikt BiH, jasan je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH. Kazao je posebno kako će se danas na 21. obljetnicu HR HB sjetiti i svih onih koji su dali svoj život za BiH. Neće se zaboraviti ni šest hrvatskih uznika u Haagu, naglašava Čović.

Tri povijesne istine

– Oni već godinama odgovaraju za projekt koji neki pokušavaju prikazati kao zločinački, ali siguran sam da u tome neće uspjeti. Za zločine trebaju odgovarati oni koji su ih počinili, ali isto tako ne može se prihvatiti bilo kakva kolektivna odgovornost, a posebno ne onih koji su svojim djelovanjem štitili BiH i hrvatski narod u BiH. Nažalost, u BiH i danas postoje najmanje tri povijesne istine, ali ne smijemo se zamoriti. Bojim se da smo baveći se svakodnevicom naše ljude u Haagu prepustili same sebi, kao da su oni imali svoje privatne političke i vojne aktivnosti. Želim im poslati poruku ohrabrenja i vjerujem da će pravda doći na svoje, kazao nam je jučer povodom predstojećih događanja u Mostaru Dragan Čović, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH.    (VR/VečernjiList)

facebook komentari

Najave

Admiral Domazet Lošo večeras u Münchenu, a u četvrtak na tribini u Offenbachu

Objavljeno

na

Objavio

Poznati hrvatski politolog, geostrateg i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo  gost je Hrvata i njihovih zajednica u Njemačkoj, gdje će na tribinama predstavljati svoju knjigu  ‘Admiralovi zapisi 2 – Što je istina’.

Prva tribina održat će se danas u 19,30 sati u Hrvatskom domu (Schwanthalerstr. 96, 80336 München) a hrvatske iseljenike na admiralovo predavanje poziva Akademski krug Hrvatske katoličke župe München.

Marljivi organizatori bez obzira na radni dan očekuju veliko zanimanje hrvatskih iseljenika za admiralovu tribinu s obzirom na poznate njegove stavove vezane uz Hrvatsku, Domovinski rat i globalizacijske procese koje ovaj geostrateg već godinama detaljno analizira vođen svojim istraživanjima, vojnom izobrazbom i domoljubljem.

Dva dana kasnije u četvrtak 23.11.u 19:30 sati admiral Lošo gostuje  u Martinseestraße 2, 63150 Heusenstamm, nadomak Offenbacha, na tribini koju organiziraju Hrvatski katolički forum  i Hrvatska katolička zajednica Offenbach/M. Bit će to prava prigoda da se iz prve ruke čuje što je admiralova istina o hrvatskoj političkoj zbilji, a ujedno da iseljenici saznaju kako admiral Domazet Lošo geostrateški gleda na hrvatsko iseljeništvo, njegovu finacijsku potporu domovini i investicije koje hrvatska politika već dvadesetak godina nije u stanju pravilno usmjeriti, a neprestano se govori o značaju i snazi hrvatskog iseljeništva, te njegovom povratku u domovinu.

Tko je tu zakazao i kakva je budućnost iseljene Hrvatske, daljne masovno iseljavanje ili državna strategija koja potiče imućnije isljenike na povratak, investiranje i zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se izbjegao daljni egzodus mladih i stručnih kadrova  iz domovine, čiji odlazak osiromašuje zemlju koja je uložila velika sredstva u njihovo obrazovanje? Iseljenici traže već duže vrijeme odgovore i na ta njima zanimljiva i životno značajna pitanja.

Također poznati su admiralovi stavovi vezani uz BiH odakle porijeklo vuče mnoštvo hrvatskih iseljenika, kada u svojim javnim nastupima kaže:

“Ono što je ključno u BiH jest što će se događati sa hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini. Problem Hrvata BiH ne može se riješiti ako se problem Hrvata i BiH ne stavi kao pitanje broj jedan hrvatske vanjske politike. Sadašnje stanje je posljedica neimanja politike Hrvatske prema BiH nakon smrti Tuđmana, pa čak i nema koncepta kakva bi trebala biti politika prema BiH. Hrvatska politika se mora jasno opredijeliti i odrediti svoje interese u BiH. Ona mora pratiti i politiku velikih sila gdje planovi već postoje, naglašava admiral Domazet Lošo.

Zanimljivo je da je hrvatski admiral bio  sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata, a 1992. je uz Gotovinu, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Bez obzira na te njegove ratne zasluge zbog toga što je bio  supotpisnikom “Otvorenog pisma  dvanaestorice hrvatskih generala” javnosti,  tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio stoji u generalovoj biografiji.

Zoran Paškov

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari