Hrvatska tužba odbačena je sa 15 u odnosu na 2 glasa, srpska jednoglasno

5

Međunarodni sud pravde izrekao je presudu – ni nad Hrvatima ni nad Srbima nije počinjen genocid. Odbacio je uzajamne tužbe Hrvatske i Srbije. Presuda je obvezujuća, konačna i bez prava žalbe. ICJ od osnutka 1945. za genocid nije osudio nijednu državu.

Srbija ne može biti odgovorna za genocid prije 27. travnja 1992.

tomka

‘Za genocid nije dovoljno samo da su prekršena ljudska prava, to moraju biti ona činjenja navedena i opisana u Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida’, rekao je sudac Tomka obrazlažući presudu. Dodao je kako državu koja je naknadno postala članica i potpisnica Konvencije ne može smatrati odgovornom za njeno kršenje. Naime, Srbija je u pisanom odgovoru na tužbu navela da je počela postojati 27. travnja 1992. Tragedija u Vukovaru dogodila se prije toga. ‘Događaji iz 1995. tijekom Oluje obuhvaćeni su Konvencijom’, nastavio je sudac.

Zločini u Hrvatskoj su počinjeni, ali namjera o genocidu nije dokazana

Sud je prihvatio zaključke ICTY-ja prema kojima zločini Srbije u istočnoj Slavoniji, Kordunu, Lici, Banovni i Dalmaciji nisu počinjeni s namjerom da se uništi hrvatsko stanovništvo već da ih se natjera da napuste područja da se stvori homogena sprska država. Sud je utvrdio djelo genocida, ali namjera nije bila istrebljenje jedne skupine nego samo protjerivanje. Protjerivanje Hrvata nije uključivalo i njihovo sustavno uništavanje. Hrvatska tužba mora se u potpunosti odbaciti, kazao je Tomka.

U Oluji nije počinjen genocid – srpska protutužba odbačena

Sud smatra da je srpska protutužba utemeljena i vezana za osnovnu tužbu, a hrvatska strana mora činjenicama potvrditi njene tvrdnje. Također, Sud je svjestan da mnoge izjave koje je Hrvatska koristila nisu osnovane jer su tek naknadno potpisane. Sud je utvrdio kako nije bilo prekomjernog granatiranja u SAO Krajini. Analizirajući brijunski transkript na kojem je hrvatsko vodstvo 31. srpnja 1995. dogovorilo izvedbu operacije Oluje sud nije utvrdio nikakvu genocidnu namjeru, iako je zločina bilo. Srpska protutužba je odbačena.

Presudu je u Budimšešti komentrao Tibor Varadi, profesor međunarodnog prava. I prije presude je upozoravao da će presuda biti takva. Smatra je ispravnom odlukom. ‘Nije sporno da individualna odgovornost postoji, ali ICJ govori samo o odgovornosti države, kazao je. Dodao je kako se nada da će ovom presudom Hrvatska i Srbija zaključiti ovo poglavlje povijesti, da će surađivati kao susjedi, a da će pravdu tražiti u odnosu na pojedince.

facebook komentari

 • Sramota

  Tibore ne seri

 • Herceg-Bosna

  gade mi se svi
  i sud i rbija i sve što je srpsko
  neka vas vrag nosi što dalje od nas,, maršššššššššš

 • Ljuta Trava

  YUsipovićeve hrastomatije su odigrale svoje .
  Pozivajući se na ovu presudu Rusi mogu poklati cijelu Ukrajinu i nikom ništa a isto tako ISIL po Siriji i Iraku .
  Pozivajući se upravo na ovu presudu četnici uz tzv.RS mogu na miru krenuti u još jedan pokolj i nikom ništa prema međunarodnoj ,,pravdi,,
  Prema ovoj presudi izgleda da suvranjenici iz Vukovarske bolnice izvršili kolektivno samoubojstvo , jer ne postoji ,,dokaz,, da su to napravili Srbi.
  Lude li pravde u ovom ludom svijetu.
  Kao da je sama Teršelićka pisala presudu .

 • Sramota

  Nemam rijeci! Zalosno! Ovim nikako niej stavljena tocka niti je zatvoreno poglavlje u HR povijesti a moglo je!

 • srka

  Njemci kazu:

  Sprichwörtlich….”dass Recht haben und Recht bekommen zwei Paar Schuhe sind – und so ist es tatsächlich!!!”

  Doista SRAMAN čin od strane medjunarodnog suda pravde!?!

  by Srka®