Connect with us

Kolumne

Hrvatska u komfornoj poziciji, a crne prognoze instituta u Njemačkoj

Objavljeno

-

Hina/Epa

Njemački ekonomski instituti objavili su svoje jesensko vještačenje pod nazivom “Energetska kriza: inflacija, recesija, gubitak blagostanja” u kojem očekuju slom njemačkoga gospodarstva u 2023. zbog energetske krize, kako prenose u četvrtak ujutro vodeći njemački poslovni tjednik WirschaftsWoche i lijevo socijalno-liberalni tjednik Der Spiegel.

Savjetnici Vlade ističu u tom vještačenju kako Njemačka neće moći izbjeći recesiju, jer će zbog energetske krize u zimskome periodu dotaknuti dno konjunkturnoga ciklusa i prijeći u fazu depresije. Visoke su cijene plina drastično povećale energetske troškove i dovele posljedično do masovnog urušavanja kupovne moći što je rezultiralo gubitkom blagostanja.

Piše: Anita Prka Đurašić/Kamenjar.com

Prema očekivanjima tih stručnjaka, u ovoj se godini očekuje gospodarski rast od 1,4 posto unatoč smanjenju u drugome tromjesečju, a za 2023. smanjenje BDP-a za otprilike 0,4 posto. Tek se u 2024. može očekivati gospodarski rast od 1,9 posto.

Pored visokih cijena plina, Njemačku brinu poskupljenje namirnica i energenata koje će u idućoj godini nastaviti rasti, zbog čega će kupovna moć još više opadati. Stoga će kućanstva s malim prihodima i poduzeća dalje trebati potporu države, što doduše ne bi smjelo dovesti do trajnih subvencija za poduzetništvo.

Ovo jesensko vještačenje je nastalo kao zajednička dijagnoza ekonomskih instituta RWI iz Essena, Ifo iz Münchena, IfW iz Kiela i IWH iz Hallea. Papir će služiti kao osnova za prognozu konjunkture njemačkoj Saveznoj Vladi, iz kojega se donosi državni proračun.

Međutim, njemački kancelar Olaf Scholz (SPD), ministar gospodarstva Robert Habeck i ministar financija Christian Lindner objavili su na presici da će Njemačka ipak ograničiti cijene plina zbog prevelikog rasta cijena.
Za to ograničenje odobrila je paket u obliku kriznoga fonda u vrijednosti od 200 milijardi eura.
Ograničenje cijene plina doneseno je kao reakcija na nemogućnost daljnje isporuke plina kroz Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 zbog njihova trajnog oštećenja.
To Scholz smatra Putinovim oružjem protiv Njemačke s kojim pokušava oslabiti njemačko gospodarstvo.
Stoga će ovo ograničenje cijene plina kroz krizni fond od 200 milijardi eura biti štit od predviđene inflacije.

– Anketa Spiegela pokazala: Nijemci procjenjuju stanje gospodarstva s “loše”, a njemački kršćanski demokrati CDU/CSU u usponu.

Vezano za objavljeno vještačenje, njemački je tjednik Der Spiegel u četvrtak ujutro objavio istu vijest dodavši i svoje dvije ankete za čitatelje: prva anketa postavlja pitanje “Kako procjenjujete aktualnu gospodarsku situaciju u Njemačkoj?”, a rezultati pokazuju da 36,1 posto ukupne populacije čitatelja (i žene, i 40-49 godišnjaci) tog lijevog socijalno-liberalnog tjednika stanje procjenjuju s “loše”, 26,4 posto s “jako loše”, a samo 2,2 posto s “odličnim”, dok je 16,9 posto njih “neodlučno”.
Druga anketa vezana za ovo vještačenje postavila je pitanje “Koga biste birali, da su u nedjelju izbori za Bundestag?”, u kojoj je ukupan broj čitatelja koji su pristupili anketi (i žene i 40-49.-ogodišnjaci) glasalo s 28,6 posto za njemačku demokršćansku stranku CDU/CSU, za njemačke socijaldemokrate SPD 19,4 posto, za stranku Zelenih Die Grüne 21,1 posto, za krajnju desnicu AfD 11,2 posto te za liberale FDP 7,0 posto, a krajnju ljevicu LINKE 4,4 posto.

– Kakva je situacija u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj je situacija zbog cijene plina drugačija, zapunjenost podzemnog skladišta plina Okoli iznosi 90 posto. Na razini EU će se Hrvatska zalagati za ograničenje cijene plina za gospodarstvo te će poduzeća plaćati niže cijene plina, javlja u četvrtak ranije popodne Vlada Republike Hrvatske. Kao što vidimo, i Njemačka će slijediti taj primjer.

Anita Prka Đurašić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari