Connect with us

Kolumne

Hrvatska u opasnim vremenima

Objavljeno

-

Foto: MORH / T. Brandt

Iskoristiti situaciju za modernizaciju i opremanje oružanih snaga

Pred osam dana vojna bespilotna letjelica pala je u glavnome gradu Republike Hrvatske – Zagrebu. Za sada je sigurno jedino to da je letjelica došla iz Ukrajine, a i ukrajinska i ruska strana negiraju svoju umiješanost.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo je kako letjelica nije bila naoružana dok predsjednik Vlade Andrej Plenković tvrdi suprotno. Očito je da nedostaje koordinacija između zemalja NATO-a koja se najeklatantnije pokazala upravo prilikom pada letjelice koja je ranije prošla rumunjski i mađarski zračni prostor.

NATO savez promiče koncept kolektivne obrane, napad na jednu državu članicu smatra se napadom na sve, no i ovaj slučaj pokazao nam je da je zbog sporog reagiranja za svaku države najbolje da primarno sama brine o svojoj sigurnosti. Sporne večeri samo je dragi Bog čuvao hrvatsko nebo i spriječio da ne dođe do velikih žrtava.

Stanje u oružanim snagama

Pad letjelice ukazao je na potrebu modernizacije sustava protuzračne obrane. Osim nešto starijeg protuzračnog naoružanja za blisko djelovanje Hrvatska nema ništa. Nedostaju nam protuzračni sustavi srednjeg i dalekog dometa. MiG-ovi ne mogu funkcionirati po noći, a Rafali će biti operabilni tek kroz koju godinu.

Hrvatska nema ni kvalitetne sustave srednjeg dometa. Nabavu Bradleya treba pozdraviti, no Hrvatskoj još više trebaju moderniji tenkovi. Samo manji broj Patrija je naoružan, a tvornice streljiva, iako se trebala graditi u Kerestincu, i dalje nemamo. O ulaganjima u mornaricu bolje je ne govoriti.

Aktualnu situaciju Hrvatska bi trebala iskoristiti za modernizaciju i opremanje vlastitih oružanih snaga, ali i za podizanje borbenog morala s obzirom na to da rat u konačnici dobivaju ljudi. Sustavno uništavanje hrvatske države od 2000. godine odrazilo se i na stanje u hrvatskoj vojsci čija je snaga najbolji jamac mira na prostoru bivše Jugoslavije.

Sigurnost je temeljna funkcija države

Aktualna ratna situacija pokazuje kako je bila dobra odluka o kupnji borbenih zrakoplova i o izgradnji LNG terminala na Krku. Sigurnost je temeljna funkcija države, a priče kako bi te novce trebalo uložiti u izgradnju vrtića i škola pripadaju sferi jeftine demagogije ako već nemaju i neke druge suspektnije motive. Nema vrtića i škola bez sigurnosti. Nema ni ekonomije bez pretpostavke sigurnosti.

Na globalnoj razini živimo u najopasnijim vremenima u posljednjih šezdesetak godina. Situacija je ozbiljna, no čini se kako se to posve ne shvaća na dva zagrebačka brda koja i dalje zabavljaju javnost međusobnim prepucavanjima.

S druge strane, Hrvatska se gura u prve redove u ukrajinskoj krizi iako to ne čine niti neke druge moćnije države. Jednoj je pomoć Ukrajini, koju nedvojbeno trebamo pružiti, a drugo je način komunikacije te pomoći. Nadamo se da se sve to skupa Hrvatskoj ne će obiti o glavu.

Davor Dijanović / HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari