Pratite nas

Humor

Hrvatska u petak u podne izlazi iz recesije

Objavljeno

na

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić u srijedu je izjavio kako su odgovori na sva pitanja HUP-a političkim strankama pred parlamentarne izbore, vezana uz uvjete poslovanja poduzetnika i unapređenje poslovne klime, sadržani u Nacionalnom programu reformi te je istaknuo da ne može prihvatiti ocjene i kritike da baš ništa nije učinjeno.

“Prošle je godine Europska komisija Hrvatskoj dala osam preporuka, a ove je godine taj broj smanjen na šest, i to u područjima u kojima stanje u Hrvatskoj nije puno drugačije nego u ostalim zemljama članicama Europske unije”, podsjetio je Grčić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Jedna od preporuka EK je smanjenje broja državnih agencija, a Grčić je kazao kako će svi pravni akti za to biti pripremljeni do kraja godine. Ujedno, dodao je, priprema se i još 300 milijuna kuna ‘težak’ paket rezanja parafiskalnih nameta u ovoj godini, nakon 410 milijuna kuna ‘rezanih’ prošle godine, što će u 2016. narasti na ukupno oko milijardu kuna.

Istaknuo je i pilot projekt rezanja administrativnih opterećenja i procedura za poduzetnike i investitore te najavio kako bi do kraja godine trebao biti izrađen i mehanizam poticanja dobrovoljnog spajanja jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Uređuje se sustav plaća i nagrađivanja u javnom sektoru, restrukturiranju se velika javna poduzeća, poput HŽ-a i HAC-a, pravosuđe je broj neriješenih predmeta smanjilo za 200-tinjak tisuća, saniran je dio duga zdravstva i napravljen plan kako dugove posve zatvoriti.

Ujedno, jedno cijelo područje preporuka EK riješit će se uskoro donošenjem novog stečajnog zakona, koji obuhvaća i postupke predstečajnih nagodbi i time omogućiti dovršetak restrukturiranja gospodarstva, dok će se zakonom o osobnom stečaju to isto omogućiti i građanima, rekao je Grčić.

Istaknuo je kako su sve te reforme ujedno bile i nužne pretpostavke da se dogodi ono za što se u petak očekuje i potvrda službene statistike, odnosno i tehnički izlazak zemlje iz recesije.

Dodao je i kako su sve te reforme već znatno uznapredovale, a već je prošle godine Hrvatska, po ocjeni EK, bila osma od 28 članica po provedbi reformi.

“Dakle, nismo tako loši kako dio javnosti to tumači, a i brži smo od nekih starih članica EU. Predizborno je vrijeme i svi se trude omalovažavati rezultate ove Vlade, ali oni su neupitni”, rekao je Grčić.

Pritom je naglasio kako kritike očekuje od oporbe, ali da bi HUP trebao biti partner Vladi te da od njih očekuje da, kada ocjenjuju postojeće stanje u zemlji, ipak kažu što je sve dobro napravljeno do sada i što je dobro najavljeno.

Hajdaš Dončić ne slaže se s kritikama da Vlada nije za poslodavce napravila ništa

HUP-ova pitanja u srijedu je nakon obilaska cestovnih radova u okolici Jastrebarskog, na upit novinara, komentirao i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. On kaže da se ne slaže s kritikama da Vlada nije za poslodavce napravila ništa.

Smatra kako je normalno da u svakoj civiliziranoj zemlji uvijek postoji lagani sukob sindikata, poslodavaca i Vlade, a da je Vlada tu da moderira. Ona ne može sto posto stati na stranu poslodavaca ili sindikata, nego naći najbolja i najmanje bolna rješenja za svaku stranu, drži Hajdaš Dončić.

“Ništa neočekivano, ovo je izborna godina pa se očekuje pritisak od svih dionika društva, dakle i sindikata i poslodavaca, a na nama je da nastavimo po našem putu, a to je naprijed, a ne nazad”, rekao je Hajdaš Dončić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Humor

JADAN OVAJ PILSEL: SMETAJU MU ČAK I THOMPSONOVI PLAKATI U KOPRIVNICI!

Objavljeno

na

Objavio

JADAN OVAJ PILSEL: SMETAJU MU ČAK I THOMPSONOVI PLAKATI U KOPRIVNICI!

Dragiša, možeš baciti kamen na Markovu sliku, ne bi ti bilo prvi puta… Gađao si ti u Argentini i sinagoge, a sada glumiš “antifašistu”… poručio mu je Velimir Bujanec.

Jučer je održan koncert Thompsona na nogometnom igralištu u Koprivničkim Bregima, za što su mjestom objavljeni plakati, no Dragi pilselu i to smeta, pa je na twitteru napisao:

“Plakati Thompsona pored ustaškog logora ”Danica” kod Koprivnice. Uzdravlje. Bravo Plenkoviću. Sjajno, gospođo predsjednice.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Humor

Britanski razarač, španjolska i turska fregata uplovili u splitski akvatorij

Objavljeno

na

Objavio

FOTO: HRM/ M. Siriščević, Z. Matošin

Skupina od tri broda NATO-a, koju predvodi britanski razarač  HMS DUNCAN u pratnji po jedne španjolske i turske fregate, uplovila je u petak u splitski akvatorij, a izaslanstvo skupine brodova primio je zamjenik splitskog gradonačelnika Nino Vela, izvjesili su u petak na večer iz splitska Gradske uprave.

Vela je izjavio kako je  posjet ratnih brodova dio brojnih posjeta NATO brodova Splitu. On je goste iz NATO-a pozvao da obiđu Split i upoznaju se s njegovim kulturno-povijesnim znamenitostima.

Zapovjednik te skupine NATO brodova kapetan bojnog broda Mike Utley je istaknuo kako dobro surađuje s kolegama iz Hrvatske ratne mornarice. Po njegovim riječima misija ove skupine NATO-ovih brodova je “osiguranje plovnih puteva članica NATO-a, posebice na Mediteranu.

Kako su izvjesili iz Ministarstva obrane, radi se o Stalnoj skupine NATO brodova SNMG2 koja je integrirana u višenacionalne pomorske snage.

Ovi brodovi pružaju stalnu potporu NATO-u  u provedbi operacija i vojnih vježbi te diplomatskih aktivnosti.  Snage SNMG2 stalno su angažirane u Sredozemlju, a uz  brodove koji su u posjetu Splitu, u toj su skupini je još šest brodova, navedeno je u priopćenju MORH-a.

“Posjet ovih brodova je u cilju jačanja interoperabilnosti između snaga Hrvatske ratne mornarice i NATO-a,” navodi se u priopćenju Ministrstva obrane i dodaje kako će brodovi u Splitu boraviti do 10. travnja.

Za razarač britanske Kraljevske mornarice HMS DUNCAN (D-37) je istaknuto da je u svojstvu zapovjednog broda stalne skupine NATO brodova.

Razarač HMS DUNCAN (D-37) u službi je britanske mornarice od 2013. godine, kao posljednji od ukupno šest razarača klase Daring (D) kojih je prvenstvena namjena protuavionska i proturaketna obrana.

Razarači klase Daring okosnica su flote britanske Kraljevske mornarice, sposobni obavljati širok spektar zadaća, od borbe protiv piratstva i suzbijanja krijumčarenja te obrane od katastrofa i pružanja humanitarne pomoći nakon prirodnih katastrofa do spremnosti za sudjelovanje u ratnim operacijama visokog intenziteta, stoji u priopćenju.

Kako je objašnjeno, u ulozi zapovjednog broda SNMG2 razarač DUNCAN je od lipnja 2017. godine, Brod je dužine 152 metra, širine 21 metra, gaza 7,4 metara a posada tog razarač broji 298 ljudi, uključujući i osoblje skupine. Matična luka ovog razarača je u mornaričkoj bazi Portsmouth.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari